Το χειμώνα του 2009, άκουσα για πρώτη φορά πως υπήρχε το όνομα ενός Έλληνα ανάμεσα στους διακριθέντες στην Aquafair της προηγούμενης χρονιάς στη Μαλαισία. Ενδιαφέρουσα πληροφορία χωρίς αμφιβολία, αλλά δεν υπήρχε διαθέσιμο κάποιο άλλο σχετικό στοιχείο σ' εκείνο το χρονικό σημείο κι έτσι δεν έδωσα παραπάνω σημασία. Μετά από μερικούς μήνες -αρχές Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς- συνάντησα σε κάποιο forum ένα link που μου κίνησε το ενδιαφέρον: www.discus.gr  
     
 
  Η έκπληξή μου ήταν μεγάλη όταν ακολουθώντας το, ανακάλυψα πως οδηγούσε στο web site του πρώτου εξειδικευμένου μαγαζιού με δίσκους εκτροφής στην Ελλάδα!!! Αυτό κι αν ήταν είδηση... Σε μια αγορά με το χόμπι σε "βρεφική" ηλικία, μια οικονομική κρίση να 'χει αρχίσει να εμφανίζει τα πρώτα συμπτώματα στην καθημερινότητά μας, κάποιος αποφάσισε να ρισκάρει μια επιχείρηση με τόσο εξειδικευμένο αντικείμενο... Σαφώς το θέμα χρειαζόταν περισσότερη διερεύνηση. Πήρα αμέσως τηλέφωνο, η φωνή από την άλλη μεριά μου είπε πως -παρότι το κατάστημα δεν είχε ξεκινήσει ακόμα την κανονική λειτουργία του- δεχόταν επισκέψεις και λίγες ώρες μετά βρισκόμουν εκεί.

Πολλές φορές στο παρελθόν είχα αναρωτηθεί, γιατί υπήρχε αυτή η διαφορά στη διάδοση του χόμπι της διατήρησης δίσκων
 
  στην Ελλάδα, σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Φυσικά η απάντηση είναι κάπως "σύνθετη", αλλά χωρίς αμφιβολία η διαφορά αυτή οφειλόταν σε σημαντικό βαθμό στους ανθρώπους που σχετίζονται με το χόμπι. Στους χομπίστες, αλλά και στους επαγγελματίες. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι δημιουργούν, συντηρούν και ιδανικά, αναπτύσσουν το χόμπι με την καθημερινή δραστηριότητά τους. Πρακτική δραστηριότητα φυσικά, όχι θεωρητικές συζητήσεις, σχόλια και κουτσομπολιά γύρω από το χόμπι. Είχε έρθει άραγε η ώρα για ένα καλό, εξειδικευμένο δισκομάγαζο στην Ελλάδα; Απείχα μόλις λίγα μέτρα απ' την απάντηση...

Πριν καν φθάσω στο μαγαζί, είχα ήδη εκτιμήσει το "χαμηλό" προφίλ που είχε μέχρι τότε διατηρήσει ο ιδιοκτήτης, ο οποίος προετοίμαζε σίγουρα πολύ καιρό πριν αυτό το εγχείρημα. Χωρίς τυμπανοκρουσίες (για να μην έχει ακουστεί τίποτα), θα πρέπει να είχε εστιάσει το ενδιαφέρον του στην ουσία: καλές πηγές ζωντανών, καλή προετοιμασία διαδικασιών και υποδομών, ότι χρειάζεται δηλαδή μια τέτοια δουλειά από κάποιον που την σέβεται. Ο σεβασμός αυτός δεν μπορεί παρά να προκύπτει από αγάπη και αφοσίωση στο ίδιο το αντικείμενο της δουλειάς. Συνήθως τέτοια είναι τα κριτήρια που οδηγούν σε αυτού του είδους τις αποφάσεις. Θα επαληθεύονταν άραγε οι εκτιμήσεις μου;
 
           
  Η πρώτη εντύπωση ήταν μάλλον ...ουδέτερη. Μια πινακίδα φωτισμένη στην οποία δέσποζαν οι φωτογραφίες κάποιων δίσκων, μια βιτρίνα μ' ένα ενυδρείο το οποίο δεν λειτουργούσε, ένας χώρος υποδοχής με κάποια ράφια τριγύρω για προϊόντα και αρκετές φωτογραφίες δίσκων στους τοίχους (τότε έγινε φανερό πως ο ιδιοκτήτης του καταστήματος ήταν ο διακριθείς στους διαγωνισμούς που είχα ακούσει). Προσεγμένος, τακτικός και καθαρός χώρος, αλλά χωρίς κάτι που θα μπορούσε να με εντυπωσιάσει... Κι όμως! Υπήρχε κάτι το οποίο έγινε αντιληπτό λίγες στιγμές αργότερα κι ήταν απολύτως εντυπωσιακό: Τα βιβλία για δίσκους στα ράφια! Για πρώτη φορά συναντούσα βιβλιοθήκη με αντίστοιχο περίπου αριθμό βιβλίων για δίσκους με τη δική μου! Εξαιρετικά ενδιαφέρον! Συχνά αναρωτιόμουν γιατί οι χομπίστες που είχα γνωρίσει δεν διάβαζαν βιβλία, αλλά τώρα είχα μπροστά μου τον πρώτο που αναμφίβολα διάβαζε... Μάλιστα είχε στην κατοχή του και κάποια από εκείνα που είχα αναζητήσει παλιότερα αλλά δεν τα είχα βρει, γιατί ήταν παλιά κι εξαντλημένα. Αναμφίβολα πολύ εντυπωσιακές συστάσεις για ένα χομπίστα (και επαγγελματία) που μόλις είχα γνωρίσει.

Πάντοτε πίστευα πως αν θέλει κάποιος να εμβαθύνει σ' ένα αντικείμενο, χρειάζεται μελέτη. Το πόσο τακτική και εκτεταμένη είναι αυτή η μελέτη, θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό την μετέπειτα πορεία του. Τα χόμπι φυσικά, δεν εξαιρούνται από αυτό τον κανόνα. Μπορεί να τα επιλέγουμε πρωτίστως γιατί μας ευχαριστούν, αλλά όσο πιο καλά τα γνωρίζουμε, τόσο μεγαλύτερη η απόλαυση που αντλούμε από την ενασχόλησή μας με αυτά. Δεν είναι θέμα επιτεύξεων και εκπλήρωσης δύσκολων στόχων. Αυτά είναι "υποπροϊόντα" της καθημερινής πρακτικής μας εμπειρίας που θα εμφανιστούν φυσικά, στον κατάλληλο καιρό (αν είμαστε συνεπείς). Κυρίως είναι η ικανοποίηση που μας προσφέρει η κατανόηση σε βάθος και η ανεμπόδιστη ή χωρίς δυσκολίες εφαρμογή του χόμπι μας στην πράξη.

Αυτή η μελέτη ξεκινάει με το να μάθει κάποιος τι έχουν κάνει όλοι εκείνοι που ασχολήθηκαν με αυτό το χόμπι στο παρελθόν. Μπορεί να μοιάζουν αυτά τα βιβλία παλιομοδίτικα ή ξεπερασμένα (κι εν μέρει ίσως αυτό να είναι βάσιμο), αλλά χωρίς να τα διαβάσει κάποιος είναι σκέτη υποκρισία να τα απορρίπτει. Με χαρά έβλεπα μπροστά μου στο καινούργιο μαγαζί, αρκετά τέτοια "παλιά" βιβλία.

Ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού ήταν ο Μιχάλης Πικής, με τον οποίο είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Στη διάρκειά της έγινε φανερό πως κάποια από τα πράγματα που είχε κάνει στο παρελθόν σχετικά με τους δίσκους έτυχε να τα γνωρίζω, χωρίς όμως να γνωρίζω τον ίδιο. Η "φιλοσοφία" του χαρακτηριζόταν από τη διάθεση να προσφέρει ποιότητα στους δίσκους, η οποία όλοι γνωρίζαμε ότι έλειπε από την αγορά. Τέτοια ποιότητα μάλιστα, η οποία μπορούσε να πιστοποιηθεί μέσω συγκεκριμένων προδιαγραφών και κριτηρίων, κάτι τελείως άγνωστο μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ο εκτροφέας από τον οποίο εισήγαγε τους δίσκους του ήταν ο Μαλαισιανός Tony Tan, ένας από τους μεγαλύτερους και ποιοτικότερους σε όλο τον κόσμο και με πάμπολλες διακρίσεις στο ενεργητικό του. Πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα και ενθαρρυντικά όλα αυτά, αλλά τα ίδια τα ψάρια; Θα ήταν άραγε αντιληπτά όλα αυτά στην πράξη, θα φαίνονταν στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ίδιων των δίσκων που διέθετε το κατάστημα; Η απάντηση βρισκόταν πίσω από μια κλειστή πόρτα που μας χώριζε από τον χώρο των ενυδρείων...

Μπαίνοντας στο χώρο των ενυδρείων, διαπίστωσα με ικανοποίηση την τάξη και καθαριότητα των ενυδρείων και της όλης παρουσίασης. Αρκετά ενυδρεία για το μέγεθος του χώρου, στοιχισμένα σε τέσσερις "ομάδες", καλυμμένα με ξύλινες επενδύσεις σε μαύρο χρώμα, που άφηναν ορατή μόνο την "οθόνη" του κάθε ενυδρείου. Αναμφίβολα καλαίσθητο και λειτουργικό setup. Αμέσως όμως ακολούθησε η επόμενη έκπληξη: Οι ίδιοι οι δίσκοι!
 
           
  Μετά από τέσσερα χρόνια φιλοξενίας στα ενυδρεία μου μόνο άγριων πιασμένων δίσκων, δεν περίμενα να εντυπωσιασθώ από ψάρια εκτροφής. Δεν ήταν καθόλου στα σχέδιά μου εκείνη την περίοδο η απόκτηση τέτοιων ψαριών και γενικά, είχα πλήρως στραμμένο το ενδιαφέρον μου αλλού. Μέχρι εκείνη τη στιγμή... Οι δίσκοι που είχα μπροστά μου ήταν οι ομορφότεροι και πιο καλοσχηματισμένοι δίσκοι εκτροφής που είχα δει. Ολοστρόγγυλα σχήματα, λαμπερά χρώματα, patterns που δεν είχα ξανασυναντήσει, πολύ καλές σωματικές αναλογίες, γενικότερη κατάσταση που εξέπεμπε από μακριά... υγεία και ομορφιά.

Θυμάμαι πως ξόδεψα αρκετό χρόνο παρατηρώντας τα ψάρια, νοιώθοντας εκείνο το "συναίσθημα" ευφορίας που παρουσιάζεται όταν μια επιθυμία εκπληρώνεται: Επιτέλους ένα εξειδικευμένο δισκομάγαζο στην Αθήνα, με ποιοτικές προδιαγραφές που δεν είχαν τίποτα να ζηλέψουν από τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά μαγαζιά! Υποθέτω πως κάθε συνεπής χομπίστας επιθυμεί να έχει πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου προϊόντα και υπηρεσίες για το αγαπημένο του χόμπι. Πρόκειται για έναν από τους θεμελιώδεις κρίκους στην αλυσίδα της ανάπτυξης ενός χόμπι σε κάθε χώρα. Ήταν φανερό πως, οι προσπάθειες κάποιου που αγαπούσε το χόμπι αρκετά για να αναλάβει ένα τέτοιο ρίσκο, θα είχαν θετικό αντίκτυπο και στη δική μας εμπειρία.

Κάτι που εκτιμώ πως είναι σημαντικό να αποσαφηνιστεί σε αυτό το σημείο, είναι πως χόμπι δεν είναι μόνο οι χομπίστες. Πολλές φορές στο παρελθόν έχω έρθει αντιμέτωπος με αυτή την άποψη, διατυπωμένη με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και με κάθε πιθανή "επισημότητα". Έχω την αίσθηση πως αρκετοί χομπίστες (τουλάχιστον εκείνοι που ήθελαν να "πρωτοστατήσουν" στην εκπροσώπηση του χόμπι στη χώρα μας), για καθαρά προσωπικούς και απολύτως ιδιοτελείς λόγους θέλησαν να επιβάλουν αυτή την άποψη καθολικά. Πουθενά αλλού στον κόσμο χομπίστες και επαγγελματίες δεν βρίσκονται σε τέτοια "απόσταση", όπως συμβαίνει στη χώρα μας. Πολλοί μάλιστα ισχυρίζονται πως αν κάποιος χομπίστας ασχοληθεί κάποια στιγμή επαγγελματικά με το χόμπι του, χάνει πλήρως κάθε χομπίστικη ιδιότητά του, ισχυρισμός που αποτελεί την επιτομή της ανοησίας. Κάθε χόμπι εκπροσωπείται και συμπληρώνεται απ' όλους όσοι σχετίζονται με αυτό: καταστήματα, επαγγελματίες, συλλογικούς φορείς και φυσικά κάθε χομπίστα. Οτιδήποτε από αυτά κι αν λείψει, ο κύκλος θα παραμένει ανοικτός και η προσπάθεια "ανάπτυξης", λειψή. Όπως είναι ευνόητο, ο βαθμός συμμετοχής του κάθε παράγοντα διαφέρει και εξαρτάται από την "ένταση" της προσπάθειας και την "ποιότητα" των αποτελεσμάτων της.
 
           
  Παρότι όπως προανέφερα δεν είχα σκοπό ν' ασχοληθώ ξανά -σ' εκείνη τη χρονική στιγμή τουλάχιστον- με δίσκους εκτροφής, αυτά που έβλεπα μπροστά μου μ' έκαναν να το ξανασκεφτώ. Όποιος πραγματικά αγαπάει τους δίσκους δεν ξεχωρίζει είδη, ράτσες ή ποικιλίες. Αυτό που ξεχωρίζει είναι ποιοτικά χαρακτηριστικά, που βασίζονται στο δίπτυχο υγεία και ομορφιά. Καθώς αυτά τα χαρακτηριστικά βρίσκονταν μπροστά μου σε τόση αφθονία, δεν δυσκολεύτηκα ν' αποφασίσω πως ήθελα να φιλοξενήσω κάποιους από τους συγκεκριμένους δίσκους στα ενυδρεία μου.

Πολλά από τα διαθέσιμα είδη έμοιαζαν να πληρούν τις ποιοτικές προδιαγραφές μου, αλλά το ενδιαφέρον μου εστιάστηκε περισσότερο στις spotted ποικιλίες. Πέρα από τα "γνωστά" leopards υπήρχαν ποικιλίες όπως leopard snakeskins, eruption face spotted κλπ, που δεν είχα ξαναδεί να διατίθενται προς πώληση στην Αθήνα. Εννοείται πως και παλιότερα ορισμένα μαγαζιά είχαν φέρει σποραδικά τέτοιες ποικιλίες δίσκων, αλλά η μόνη ομοιότητά τους με αυτά που είχα μπροστά μου, ήταν η ονομασία τους. Τελικά κατέληξα να αγοράσω ένα ζευγάρι ενήλικα ψάρια από την ποικιλία Red Spotted Green, με πολύ καλοσχηματισμένο σώμα, ιδιαίτερα λαμπερά χρώματα και pattern που θύμιζε αρκετά τους προγόνους τους (wild caught green). Από τα 6 διαθέσιμα τότε ενήλικα ψάρια αυτής της ποικιλίας, διαλέξαμε ένα αρσενικό κι ένα θηλυκό που έμοιαζε πως είχαν συμπεριφορά ζευγαριού. Τα παρέλαβα μετά από 3-4 ημέρες, γιατί χρειαζόταν στο μεταξύ να προετοιμάσω ένα νέο ενυδρείο, ειδικά γι αυτά τα ψάρια. Ήταν η πρώτη φορά που γνώριζα την ακριβή ηλικία των δίσκων που αγόραζα και τα ψάρια συνοδεύονταν με πιστοποιητικό γνησιότητας που ανέφερε όλα τα σχετικά στοιχεία τους. Ίσως είναι περιττό ν' αναφέρω πως τα ψάρια ήταν σε τέλεια κατάσταση όταν τα μετέφερα στο ενυδρείο μου, προσαρμόστηκαν αμέσως στις νέες συνθήκες και μετά από 4-5 ημέρες έκαναν την πρώτη τους γέννα!

Ήμουν πολύ περίεργος για να επιβεβαιώσω κατ' αρχήν ότι όντως ήταν ζευγάρι και στη συνέχεια, πόσο "παραγωγικό" θα μπορούσε να είναι. Έτσι έβγαλα μια κοντινή φωτογραφία από τον κώνο στον οποίο είχαν αφήσει τα' αυγά τους στην πρώτη τους γέννα. Μέτρησα 190 γονιμοποιημένα αυγά! Ήταν αναμφίβολα μια πολύ καλή επίδοση για ένα νεαρό ζευγάρι.

Στο χρόνο που ακολούθησε είχαν πολλές γέννες, άλλες με αρκετή επιτυχία κι άλλες με λιγότερη. Έχω την τύχη ν' απολαμβάνω ακόμη τη συντροφιά τους -όπως και ορισμένων από τους απογόνους τους- και συνεχίζουν ακόμη να είναι γόνιμα ψάρια αλλά και καλοί γονείς.

Στο διάστημα που ακολούθησε το κατάστημα "Discus" συνέχισε να εισάγει κορυφαίας ποιότητας ψάρια, αλλά επίσης εγκαθίδρυσε και γνωστοποίησε ευρύτερα διαδικασίες σημαντικές για την υγεία των ψαριών, διασφαλίζοντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό τους υποψήφιους κατόχους τους. Για πρώτη φορά κατάστημα εμπορίας ψαριών στην Ελλάδα, δημιούργησε εγκαταστάσεις καραντίνας των νέο-εισερχόμενων ψαριών σε διαφορετικό γεωγραφικά σημείο από αυτό της τελικής πώλησης. Για διάστημα σαράντα πέντε ημερών οι δίσκοι φιλοξενούνται στην καραντίνα, ώστε να υπάρχει το περιθώριο να εντοπισθεί οποιοδήποτε τυχόν πρόβλημα υγείας και να αντιμετωπισθεί έγκαιρα. Στη συνέχεια για ακόμη μια εβδομάδα περίπου, σταδιακά αναμειγνύονται ορισμένα νέα ψάρια της τελευταίας εισαγωγής με άλλα παλιότερα, για έλεγχο. Μετά από μια τέτοια διαδικασία ο υποψήφιος αγοραστής, είναι βέβαιος πως αγοράζει δίσκο που έχει ελεγχθεί κι έχει προσαρμοστεί επιτυχώς στις δικές μας συνθήκες.

Όπως ήταν αναμενόμενο παρ' όλη την πρωτοτυπία, τον άριστο σχεδιασμό του εγχειρήματος, τη φροντίδα για πραγματικά ποιοτικό προϊόν και τις διαδικασίες πιστοποίησης των παραπάνω, ορισμένοι μην μπορώντας να αντιληφθούν την αξία όλων αυτών των παραγόντων, άρχισαν παράπονα και γκρίνιες για δήθεν ασθένειες από την Ασία, για ψάρια με "γενετικά" προβλήματα κι ότι άλλο μπορούσε να εφεύρει η πραγματικά καλπάζουσα φαντασία τους. Η μιζέρια άλλωστε -ενίοτε και η δολιότητα- ήταν κάτι που ποτέ δεν έλειψε από το χώρο του χόμπι μας (και από τη χώρα μας γενικότερα). Όλα αυτά, σε συνδυασμό μάλιστα με τη γνωστή πρακτική ορισμένων να ζητιανεύουν "δώρα" και "προσφορές" για την ενίσχυση των δήθεν "συλλογικών" προσπαθειών τους για το χόμπι, έδωσαν σύντομα στον ιδιοκτήτη μια πολύ καλή γεύση και αυτού του "περιβάλλοντος" της αγοράς, όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία κυρίως χρόνια.
 
           
  Αν θα μπορούσα να συνοψίσω σε μια φράση τη σημασία (για το χόμπι της διατήρησης δίσκων σε ενυδρεία στην Ελλάδα) της ύπαρξης ενός εξειδικευμένου καταστήματος με τα υψηλότερα ποιοτικά standards -όπως το κατάστημα "Discus"- θα έλεγα μόνο αυτό:

Το αγαπημένο μας χόμπι ανέβηκε στο επόμενο μεγάλο σκαλοπάτι του.
 
  Επιστροφή στην κορυφή
Rating
 
Μπορείτε να βαθμολογήσετε το συγκεκριμένο άρθρο (παρουσίαση), επιλέγοντας την κατηγορία που σας εκφράζει καλύτερα από τις πέντε που ακολουθούν. Κάθε επισκέπτης μπορεί να συμμετέχει στην συγκεκριμένη αξιολόγηση, μόνο μία φορά.
Κακό Αδιάφορο Μέτριο Καλό Πολύ καλό        
 
 
Visitors Comments
 
    kostaszoidos
24/08/2011 09:40:59
 
  Με λιγα λογια απλα θα συμφωνησω στα γραφομενα...
Εξαιρετικος επαγγελματιας ο Μιχαλης, φοβερος χαρακτηρας σαν ανθρωπος, Γνωστης του ειδους και με αρκετες εμπειριες.
Τωρα για τα ψαρια του τι να πουμε... Μακραν τα καλυτερα στην Ελληνικκη αγορα (κατα την γνωμη μου).
Συνεχισε ετσι ,θα του ελεγα.
 
 
 
    Mathaios81
24/08/2011 10:16:27
 
  Οι καλύτεροι δίσκοι με διαφορα στην ελλάδα  
 
 
    GeorgeΖ
24/08/2011 11:52:29
 
  Συμφωνω απολυτα με το αρθρο. Μακραν οι καλυτεροι δισκοι στην Ελλαδα με διαφορα απο τον δευτερο. Ο Μιχαλης εχει μεγαλη πειρα στο αντικειμενο και πολλες διακρισεις. Επισης ο Tony Tan (οπου το Discus.gr ειναι αποκλειστικος αντιπροσωπος) ειναι απο τους καλυτερους εκτροφεις παγκοσμιως αν οχι ο καλυτερος και τα ψαρια ερχονται με πιστοποιητικα γνησιοτητας.  
 
 
    Σπυρος Δελτα
25/08/2011 11:01:57
 
  Πολυ περιποιημενη παρουσιαση.
Η τελευταια παραγραφος δεν καταλαβαινω που αποσκοπει.
Αφηνει στο "εναεριες" αιχμες χωρις αποδεκτη και δειχνει την πραγματικη μιζερια και εχθρα στην "κοινωνια των δισκων"
 
 
 
    theKING.gr
25/08/2011 15:55:10
 
  Αγαπητέ Σπύρο,

ευχαριστώ που μπήκες στον κόπο να σχολιάσεις την τελευταία μου δημοσίευση. Θέλω μόνο να κάνω μια διευκρίνιση, μήπως καταστεί σαφέστερος σε σένα ο ''σκοπός'' της τελευταίας παραγράφου του κειμένου, που όπως λες δεν κατάλαβες.

Ο σκοπός της είναι να ''καυτηριάσει'' κακές συνήθειες και συμπεριφορές, οι οποίες χωρίς να βασίζονται σε κανένα λογικό έρεισμα βλάπτουν άλλους ανθρώπους (εκτός του επαγγελματία, βλάπτουν και άλλους χομπίστες που πιθανόν να παρασυρθούν λόγω άγνοιας). Οι αποδέκτες των ''αιωρούμενων'' αιχμών που αναφέρεις, είναι απολύτως σαφή & συγκεκριμένα πρόσωπα. Είναι εκείνοι που ισχυρίζονταν δημόσια επί μακρόν, ακριβώς αυτά που αναφέρω στο κείμενο (ασθένειες από Ασία, δίσκοι με ''γενετικά'' προβλήματα κλπ). Είμαι απολύτως βέβαιος πως τους ξέρεις κι εσύ πολύ καλά, έστω κι αν προσποιείσαι το αντίθετο. Αν πάλι κάνω λάθος και πράγματι δεν τους γνωρίζεις, με μια απλή ανάγνωση σε σχετικές δημοσιεύσεις σε forum του Δεκεμβρίου 2009 - Ιανουαρίου 2010, θα τους αναγνωρίσεις πανεύκολα. Ελπίζω να βοήθησα...
 
 
 
    Σπυρος Δελτα
26/08/2011 04:57:53
 
  Δεν νομιζω οτι σε μια τετοια παρουσιαση υπαρχει χωρος για καυτηρισμο σε θεματα που πολλοι δεν γνωριζουν λεπτομερειες και προσωπα, ακομα κι αν διαβαζουν τα ενυδειακα φορουμ, οπως και εγω που κατηγορουμαι τελικα για υποκρισια.
Αναγκαζομενος να δικαιολογηθω, οι αναφορες προβληματων σχετικα με διαφορα καταστηματα συμβαινουν κατα καιρους και εχω διαβασει αρκετες. Απο εκει και περα ποιος τις κανει και ποιος χανει ή κερδιζει απο αυτες δεν μπορω να ξερω και δεν θελω να ασχοληθω απο τη στιγμη που δεν με ενδιαφερει αμεσα.
Οταν ομως ενηπερωνομαι διαβαζωντας σε μια σοβαρη ιστοσελιδα, την παρουσιαση ενος καταστηματος και βλεπω στο τελος αυτες τις αναφορες, τι εντυπωση αναμενεται να αποκομισω;
Την εντυπωση που εγραψα πιο πανω και επιπλεον την εντυπωση οτι αυτη τελικα δεν ηταν μια παρουσιαση για να ενημερωθω αλλα μια αφορμη για αντεπιθεση.
Η καταρριψη αβασιμων κατηγοριων εναντια σε ενα καταστημα δεν γινεται με υποννοουμενα, αλλα με παρουσιαση της συνεχισης της καλης δουλειας του.
Η παραθεση αυτης της δουλειας σε μια σοβαρη παρουσιαση εφτανε. Παρα το ομορφο κειμενο, με την τελικη παραγραφο δεν φαινεται να διαφερει απο ενα τοπικ σε φορουμ οπου δισκαδες ως συνηθως καταληγουν να σφαζονται, και τιποτα παραπανω.
Αυτος ηταν και ο λογος που σχολιασα, αφου συνειδητοποιησα στο τελος, οτι δεν διαβαζα μια ομορφη παρουσιαση ή αρθρο οπως με ειχε συνηθισει η ιστοσελιδα, αλλα εναν ακομα δισκοκαυγα.

Φιλικα,
Σπυρος Δελτα.
 
 
 
    theKING.gr
26/08/2011 13:52:23
 
  Απολύτως σεβαστή η γνώμη σου για το τι χωράει και τι όχι σε μια τέτοια παρουσίαση Σπύρο, αλλά επέτρεψέ μου η δική μου γνώμη να είναι διαφορετική.

Η διαφορά μας μάλλον έγκειται στην αμέσως επόμενη δήλωσή σου, πως εσύ δεν θέλεις ν' ασχοληθείς μ' αυτό το θέμα επειδή δεν σ' ενδιαφέρει άμεσα. Επίσης σεβαστό και λογικό θα πρόσθετα, κάτι που προφανώς οφείλεται στο ότι -απ' όσο ξέρω- δεν ασχολείσαι με δίσκους. Για ορισμένους από εμάς όμως που ασχολούμαστε χρόνια, η συνειδητή προσπάθεια υποβάθμισης του ποιοτικότερου μαγαζιού στο χώρο, που επιχειρήθηκε (κι ίσως εξακολουθεί να επιχειρείται) από ορισμένους, έχει όντως κερδισμένους και χαμένους όπως λες, ή όπως το έθεσα προηγουμένως, ανθρώπους που βλάπτονται (πέρα από τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού).

Σχετικά με τις εντυπώσεις που αναφέρεις πως αποκόμισες διαβάζοντας τη συγκεκριμένη δημοσίευση, ίσως θα ήταν βοηθητικό να ανατρέξεις σε παλιότερα δικά μου κείμενα στο theKING.gr: συνήθως δεν πρόκειται για δημοσιογραφικού τύπου παρουσιάσεις κάθε θέματος (ενός καταστήματος και των δραστηριοτήτων του στην προκειμένη περίπτωση), αλλά για τη δική μου εμπειρία και επαφή με αυτά τα θέματα. Εύκολα πιστεύω θα διαπιστώσεις πως αυτό είναι το πλαίσιο σχεδόν κάθε δημοσίευσης και ειδικά εκείνων που παρουσιάζουν δικές μου εμπειρίες. Έτσι λοιπόν συχνά αναφέρω και ορισμένες απόψεις οι οποίες σχετίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με το κύριο θέμα, τονίζοντας στοιχεία που κατά τη γνώμη μου είναι σημαντικά. Στη συγκεκριμένη δημοσίευση τέτοια στοιχεία είναι π.χ. η διαπίστωση πως οι περισσότεροι χομπίστες δεν διαβάζουν βιβλία, γιατί είναι σημαντική η μελέτη βιβλίων, γιατί διαφωνώ με την τοποθέτηση ορισμένων πως οι επαγγελματίες δεν ανήκουν στο χόμπι κ.ο.κ. Κι αυτά όμως θα μπορούσε να θεωρηθεί πως ''καυτηριάζουν'' εξίσου, ορισμένα ''κακώς κείμενα'' του χόμπι. Απ' ότι καταλαβαίνω -για να μην αναφερθείς σε αυτά- θεωρείς όπως κι εγώ, πως αυτού του ειδους τα στοιχεία σαφώς έχουν θέση μέσα σ' ένα τέτοιο κείμενο.

Τέλος, λυπάμαι αν θεωρείς πως το κείμενο που διάβασες δεν διαφέρει από ένα topic σε forum όπου διάφοροι τσακώνονται, αλλά μάλλον αν δεν σ' έπεισε το ίδιο το κείμενο, δεν μπορώ να κάνω κάτι περισσότερο για να σε πείσω. Είναι μάλλον θέμα οπτικής γωνίας θεώρησης και όχι επιχειρημάτων, που θα μπορούσα να αναφέρω προκειμένου να πεισθείς. Αν ήταν θέμα επιχειρημάτων άλλωστε θα είχες ήδη διαπιστώσει τη θεμελειώδη διαφορά ανάμεσα σε αυτά που συγκρίνεις: αναφέρθηκα μόνο σε υπαρκτά γεγονότα και όχι σε απόψεις ή φήμες, που δεν βασίζονται πουθενά αλλού εκτός από τη φαντασία μου.

Η αλήθεια Σπύρο, δεν μπορεί να είναι πάντοτε ευχάριστη για όλους, αυτό όμως δεν την κάνει ''λιγότερο'' αλήθεια. Προσωπικά, προτιμώ τις ''δυσάρεστες αλήθειες'', από τα ''ευχάριστα ψέματα''. Πάντοτε είναι θέμα επιλογής.

Δεν θα επεκταθώ περισσότερο σε αυτό το θέμα, ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον. Θεωρώ το αρχικό κείμενο αρκούντως διαφωτιστικό, τα δε σχόλιά μας που ακολούθησαν πολύ κατατοπιστικά για τις απόψεις του καθενός μας.

Φιλικά
Μπάμπης Τσόκας
 
 
 
    Diskus fan
10/09/2011 09:01:13
 
  Οφείλω να ομολογήσω ... χωρίς να τάσσομαι ύπέρ ή κατά του παραπάνω κειμένου ... ότι η κατάληξη του με προβλήμάτησε όπως και με εντυπωσιάσε .... ίσως ακόμα περισσότερο κι' από την ικάνότητα των σχολιαστών του κειμένου, περί των μακράν καλύτερων δίσκων (εν προκειμένω αμφισβητώ την ικανότητα τους να διακρίνουν την ποιότητα μεταξύ ψαριών και ΟΧΙ την ποιότητα των δίσκων, που φέρνει ο Μιχάλης ... με τον οποίο να διευκρινίζω πως ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ πρόβλημα ΔΕΝ έχω) στην Ελλάδα.
Θα αναφέρω μόνο ότι ..... είμαι ένας από τους παθόντες, αλλά δεν είχα καμία απώλεια.

Υδραίος Νίκος
 
 
 
    theKING.gr
11/09/2011 17:28:04
 
  Νίκο, ευχαριστώ για το σχόλιο.

Αφού διευκρινίσω πως η κατάληξη της συγκεκριμένης παρουσίασης ΔΕΝ είναι η παράγραφος στην οποία αναφέρθηκες (όπως και ο Σπύρος προηγουμένως), αλλά υπάρχει και μια ακόμη, κάτω από την τελευταία τετράδα των φωτογραφιών (ελπίζω να διαβάσατε και οι δύο ολόκληρο το κείμενο και να μην περιορισθήκατε στην συγκεκριμένη παράγραφο μόνο), πρέπει να ομολογήσω πως το ότι ''προβληματίστηκες'' από την συγκεκριμένη αναφορά, με ικανοποιεί. Αυτός ήταν και ο αρχικός σκοπός της, να ''προβληματίσει'' τους αναγνώστες της, σχετικά με την ευκολία με την οποία διατυπώνονται δημόσια παντελώς αβάσιμοι ισχυρισμοί από ορισμένους και στη συνέχεια καταλήγουν πολλοί μαζί να συζητούν δήθεν ''σοβαρά'', φήμες και δεισιδαιμονίες.

Εκτός βέβαια από προβληματισμένος δήλωσες και εντυπωσιασμένος, κάτι που από μια πρώτη ανάγνωση δεν μου είναι εύκολο να αιτιολογήσω. Εκτός κι αν θεωρείς πως μεταξύ μας, στον ''δημόσιο'' λόγο μας -γιατί στον ιδιωτικό ξέρουμε όλοι ότι δεν ισχύει- πρέπει να διατηρούμε μια ιδιότυπη ''ομερτά'', όπου κανείς δεν πρέπει να ''θίγει'' τα ''κακώς κείμενα'' του άλλου. Ελπίζω ο ''εντυπωσιαμός'' σου να μην οφείλεται σε κάτι τέτοιο.

Επίσης δεν γνωρίζω από που προκύπτει η αμφισβήτηση από μέρους σου, της ικανότητας να διακρίνουν ποιοτικά χαρακτηριστικά ορισμένοι (εκείνοι οι οποίοι διατύπωσαν την άποψη πως οι δίσκοι του συγκεκριμένου καταστήματος είναι οι καλύτεροι) και αν ο ισχυρισμός σου αυτός είναι βάσιμος ή όχι. Προσωπικά χρησιμοποιώ πάντα μια πολύ απλή και εύκολη ''μέθοδο'', για να διαπιστώσω αν η γνώμη κάποιου για το χόμπι έχει οποιαδήποτε αξία ή όχι: βλέπω τα ενυδρεία και τους δίσκους του. Έτσι παρότι οι απόψεις των ''σχολιαστών'' στους οποίους αναφέρθηκες με βρίσκουν σύμφωνο, αν δεν είχα προσωπική άποψη για το θέμα, δεν θα τις εμπιστευόμουν καθόλου. Απλά και μόνο γιατί δεν έχω δει ποτέ τους δίσκους τους (όπως δεν έχω δει ποτέ ούτε τους δικούς σου) κι έτσι δεν μπορώ να γνωρίζω αν οι απόψεις τους έχουν οποιαδήποτε εγκυρότητα.

Τέλος, σχετικά με το ότι ανήκεις στους ''παθόντες'' όπως είπες (δηλ. υποθέτω πως θέλεις να πεις σ' εκείνους που αγόρασαν ''άρρωστα'' ψάρια από το συγκεκριμένο κατάστημα), νομίζω πως το ''theKING.gr'' δεν είναι ούτε ο ''κατάλληλος'' χώρος να συζητηθεί κάτι τέτοιο, αλλά ούτε κι εγώ το ''κατάλληλο'' πρόσωπο για μια τέτοια συζήτηση. Έχω και στο παρελθόν διατυπώσει την άποψή μου πως, οι ασθένειες των δίσκων δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να συζητηθεί από απόσταση, χωρίς φυσική επαφή, χωρίς εκείνος που δίνει συμβουλές να έχει δει το ενυδρείο με το πρόβλημα ή τα ψάρια από κοντά. Συχνά μάλιστα έχω δει εκείνους που κατέχουν ρεκόρ νεκρών δίσκων στα ενυδρεία τους, να κάνουν αλλεπάλληλες ''ιντερνετικές'' διαγνώσεις ασθενειών και να προτείνουν φάρμακα σε άλλους, εν πολλοίς ...στην τύχη. Υπό αυτές τις συνθήκες -αν θέλουμε να είμαστε στοιχειωδώς σοβαροί- δεν μπορούμε ούτε καν να επιβεβαιώσουμε ή να απορρίψουμε την ορθότητα και την ακρίβεια των ισχυρισμών άλλων, για την φύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, ή πολύ περισσότερο για τις αιτίες τους.
 
 
 
    mathaios81
25/09/2011 15:25:59
 
  Mathaios81
##24/08/2011 10:16:27

Οι καλύτεροι δίσκοι με διαφορα στην ελλάδα ## ειχα πει.....

Και συνεχιζεται να επαληθευετε συνεχως....και σε καθε εκθεση,διαγωνισμο που εχει συμμετοχη....
 
 
 
    GeorgeZ
07/10/2011 17:26:45
 
  Πρωτον δεν βλεπω τον λογο να υπαρχει αντιπαραθεση για την παραγραφο αυτη εφοσων ειναι μια πραγματικοτητα.Οι αληθειες πρεπει να λεγονται ακομα και αν πειραζουν καποιους.Εκτος και αν δεν ειναι αληθεια οποτε εκει ναι υπαρχει θεμα.Δεν ειδα ομως καποιον να αμφισβητει αυτο το γεγονος ως ψευδη.Οι ενστασεις που βλεπω ειναι του τυπου "γιατι να αναφερθει η δεν υπαρχει λογος η δεν χωραει σε τετοιου τυπου παρουσιασεις" κλπ.Εφοσων λοιπον ειναι αληθες πολυ καλα αναφερθηκε.

Δευτερον απο την πλευρα μου και εγω αμφισβητω την ικανοτητα να διακρινουν την ποιοτητα μεταξυ ψαριων...αυτων που αμφισβητουν την ικανοτητα των αλλων.

Τελος θα ηθελα να πω οτι οταν ανεφερα οτι το καταστημα φερνει τα πιο ποιοτικα ψαρια ειναι απο προσωπικη εμπειρια και αποψη.Δεν εχω λογο να διαφημισω κανεναν διοτι δεν θεωρω κανεναν αφελη οπου θα τρεξει αυριο στο συγκεκριμενο καταστημα επειδη το ειπα εγω.Πιστευω οτι ολοι μας ειμαστε εξυπνοι και μπορουμε να κρινουμε απο μονοι μας.Ο καθενας μπορει την οποιαδηποτε μερα να κανει μια βολτα σε ολα τα μαγαζια που εμπορευονται δισκους και να βγαλει τα συμπερασματα απο μονος του.Μαλιστα αυτο προτεινω σε ολους να κανουν.
 
 
 
    κωσταβαρας χρηστος
09/01/2013 17:49:51
 
  δεν εχω λογια......πολυ ομορφη δισκοι.....μπραβο μιχαλη......σοβαρη δουλεια συνεχισε ετσι....  
 
 
    Νικος Αυγουστάκης
13/08/2013 03:59:24
 
  Διατηρώ χρόνια (από το 1997) διάφορα δισκοενυδρεία, από τότε που μαζεύαμε βρόχινο νερό.
Έχω διατηρήσει δίσκους από διάφορους εκτροφείς, ευρώπης και ασίας κάνοντας και μόνος μου εισαγωγές.
Πρώτα απ΄όλα να ξεκινήσω με την ποιότητα του ψαριού που φέρνει ο Μιχάλης σαν ομορφιά.
Άριστα ψάρια και σχεδόν κοντά στο 100% στο στρογγυλό.
Από ποιότητα υγείας τα πράγματα δεν είναι πολύ καλά. Ο Μιχάλης είναι πολύ καλός γνώστης των strain αλλά με την υγεία του δίσκου κάτι συμβαίνει. Όταν έχω πάρει από εκεί δίσκο κοντά στην εισαγωγή δεν είχα κάποιο πρόβλημα. Όταν όμως έχω πάρει δίσκο που έχει μείνει καιρό στα ενυδρεία του, έχω αντιμετωπίσει σκουλήκια στα βράγχια, λευκά περιττώματα (κατά τα λεγόμενα του Μιχάλη είναι στρες) και τρύπες. Και τα μόνα ψάρια που μου έχουν αρρωστήσει είναι απο εκεί. Τυχαίο?
Όσον αφορά τους διαγωνισμούς μην τρελαθούμε κιόλας. Όταν έχεις ψάρια Τονυ Ταν και κάποιοι απο τους κριτές είναι ο Τζέφρευ και ο Τονυ, που τυχαία του έχουν στείλει τα ψάρια τους πριν λίγες μέρες μαζί με τους εκθεσιακούς, λογικό είναι να κερδίζεις βραβεία. Και επειδή έχω βρεθεί σε κάποια ευρωπαικά σόου που ήταν ο Μιχάλης, τα βραβεία που κέρδισε τα πήρε στις αποσκευές του ο Τονυ. Ο Μιχάλης πήρε 1 μάλλον τιμητικά.
Για παράδειγμα πείτε του να σας δείξει τα 5,6 ή 7 βραβεία που πήρε στην Νάπολι πριν 3 χρόνια.
Δεν βγάζω κάποια τσαντήλα εναντίον του Μιχάλη, αλλά να ξέρουμε τι γράφουμε στα φόρουμ. Συμφωνώ όμως στο ότι αν δεν έχεις πάθει δεν γνωρίζεις και βλέποντας έναν ωραίο δίσκο λες "Μπράβο", "Συγχαριτήρια" και άλλα κολακευτικά. Καλό όμως είναι να δούμε και τις άλλες πλευρές.
Δεν θέλω να σας αποτρέψω να πάτε στον Μιχάλη, αλλά επειδή τα Μπράβο πάνε και έρχονται καλό είναι να δούμε και την άλλη πλευρά του νομίσματος.
 
 
 
    theKING.gr
14/08/2013 12:59:36
 
  Αγαπητέ Νίκο,

ευχαριστώ για το σχόλιό σου. Κι εγώ διατηρώ δίσκους από παλιά, αλλά δεν θυμάμαι ποτέ να μαζεύαμε βρόχινο νερό (ειδικά στην Αθήνα)! Κι αν όντως ορισμένοι το έκαναν, δεν γνώριζαν πως το νερό της βροχής στις πόλεις "φιλτράρεται" μέσα από τη γεμάτη ρύπους ατμόσφαιρά τους κι είναι εντελώς ακατάλληλο για χρήση σε ενυδρεία;

Το θέμα της υγείας των ψαριών (όπως έχω ήδη γράψει πιο πάνω) είναι πολύ ευρύ, για να μπορέσει να συνοψισθεί σε μερικές γραμμές ενός σχολίου σαν το δικό σου ή το δικό μου. Απλά θέλω να σου θέσω ενδεικτικά μερικά ερωτήματα, για προβληματισμό:
Ι. Όταν λες πως όποτε πήρες κοντά στην εισαγωγή δεν είχαν πρόβλημα, γνωρίζεις πως αυτό σημαίνει 1,5 με 2 μήνες στα ενυδρεία του Μιχάλη, λόγω της καραντίνας;
II. Όταν έπαιρνες ψάρια που αργότερα παρουσίαζαν προβλήματα σαν κι αυτά που περιγράφεις, αυτά τα προβλήματα ήταν υπαρκτά στα ενυδρεία του καταστήματος; Κι αν ναι, γιατί τα έπαιρνες; Αν όχι, πως μπορεί να είσαι σιγουρος πως τα προβλήματα προϋπήρχαν πριν μπουν στα δικά σου ενυδρεία;
III. Αναφέρεις πως τα μόνα ψάρια που σου ασθένησαν, ήταν του Μιχάλη. Δηλαδή -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς σου- από το 1997 μέχρι το 2009 (που άνοιξε ο Μιχάλης) είχες δίσκους και δεν είχες ποτέ ασθένειες, για 12 συναπτά έτη; Αν μη τι άλλο, πραγματικά ενδιαφέρον επίτευγμα!

Για τους διαγωνισμούς και τα βραβεία Νίκο, είναι σε όλους γνωστό πως τα ψάρια που πήραν βραβεία ήταν του Tony Tan, κάτι για το οποίο ποτέ ούτε ο Μιχάλης ισχυρίσθηκε το αντίθετο. Αλλά δεν γνωρίζεις πως οι εμπορικοί συνεργάτες των εκτροφέων -κατόπιν συννενόησης με τους ίδιους- κατεβάζουν με το όνομά τους ψάρια στους διαγωνισμούς, τα οποία συχνά βραβεύονται; Μιας και έχεις πάει σε πολλούς διαγωνισμούς, λογικά θα έπρεπε να το ξέρεις. Επίσης ο Tony Tan ποτέ δεν υπήρξε κριτής σε κανέναν διαγωνισμό, μόνο ο Jeffrey Tan. Πιστεύεις ειλικρινά πως ο Jeffrey, πολλά χρόνια πρόεδρος του Club των Μαλαισιανών εκτροφέων και κριτής σε δεκάδες διαγωνισμούς, θα μπορούσε να σταθεί αν "ευνοούσε" τον εμπορικό συνεργάτη του σε βάρος των υπολοίπων; Όταν άλλοι Μαλαισιανοί εκτροφείς όταν τους ρωτάνε ποιός είναι ο καλύτερος εκτροφέας, λένε τον Tony Tan (παρά το ότι θεωρητικά είναι ανταγωνιστές) ο Jeffrey τι να κάνει στους διαγωνισμούς, να καταψηφίσει τα καλύτερα ψάρια, για να μην θεωρήσουν πως μεροληπτεί;

Τέλος, γνωρίζεις πολλούς άλλους Έλληνες εισαγωγείς ή εμπόρους δίσκων που να είχαν ποτέ εισάγει στην Ελλάδα αυτή την ποιότητα ψαριών; Που να είχαν εισάγει βραβευμένα σε διεθνείς διαγωνισμούς ψάρια, με πιστοποιήσεις για τα strains, για τους γονείς των ψαριών, για την ηλικία τους, με διαδικασίες καραντίνας που εξασφαλίζουν πρωτίστως τους πελάτες κλπ; Γιατί αν εσύ γνωρίζεις, με πολύ χαρά θα τους άκουγα από σένα, μιας κι εγώ δεν γνωρίζω. Γι αυτά και μόνο, δε νομίζεις κι εσύ πως αξίζουν ...ορισμένα έστω συγχαρητήρια στον Μιχάλη;

Δεν θέλω να υπερασπισθώ τον Μιχάλη, γιατί πρωτίστως δε νομίζω πως το έχει ανάγκη. Οι παραπάνω παρατηρήσεις μου εκφράζουν απλά την κοινή λογική.

Φιλικά
Μπάμπης Τσόκας
 
 
 
    Μιχάλης Πικής
14/08/2013 15:44:52
 
  Νίκο θα μπω στον κόπο να σου απαντήσω χωρίς να συνεχίσω περισσότερο

Είμαι στη Μαλαισία φιλοξενούμενος στη φάρμα του μεγαλύτερου εκτροφέα δίσκων τα τελευταία 10 χρόνια που για πρώτη φορά έφερα τα ψάρια του στην Ελλάδα για να τα απολαύουν οι Έλληνες Δίσκο – φίλοι.

1. Όταν πας σε ένα μαγαζί και τα ψάρια τα βλέπεις άρρωστα δεν αγοράζεις – κάτι που εσύ έκανες...
2. Τα σκουλήκια στα βράγχια είναι κάτι απλό – άμα θέλεις να σου πω τη μέθοδο του Untergasser...
3. Μερικές φόρες μπορεί τα ψάρια να έχουν λευκά περιττώματα από το στρες , από τσακωμούς και από παρασιτα... απλα κάνεις καραντίνα πριν μπουν στα ενυδρεία σου όπως κάνω και εγώ όταν τα φέρνω...
4. Ο Τόνυ δεν έχει κρίνει ποτέ σε διαγωνισμό...
5. Η κουβέντα ότι ο Jeffrey αβαντάρει τον Τόνυ στα show είναι μια αηδία ... δες τα show αναλυτικά... αμα δεν έχεις αρχείο θα στο δώσω από το 2003 -2013...
6. Μάλλον κάνεις λάθος για την Νάπολι. Τα show στη Νάπολι έγιναν το 2010, το 2011 και θα γίνει και το 2013. Εγώ έλαβα μέρος μόνο το 2011. Άρα 2 χρόνια πριν. Πήρα μια 2η θέση στα κόκκινα και το βραβείο είναι στο μαγαζί μου. Το ψάρι το αναπαρήγαγα και το πούλησα.
Ο Τόνυ παίρνει πίσω μόνο τα βραβεία που είναι στο όνομα του.
Μάλλον δεν ξέρεις τι λες...
7. Άμα μπερδεύτηκες με το Show στο Lecce ήταν το 2010... διατήρησα , συσκεύασα 4 ψάρια είχα πρόβλημα με την πτήση μου τα ψάρια μου έφτασαν στο show μετά από 20 ώρες αντί για 8 και πήρα 1η θέση Blue, 2η Θέση Pigeon, 1η και 2η Θέση Spotted.
Είχα το μεγαλύτερο σκορ για να πάρω το Best of Show αλλά το πηρέ άλλος... Τα 4 βραβεία έλα να τα βγάλεις Φώτο άμα θέλεις...

Την άλλη πλευρά του νομίσματος δεν νομίζω ότι μπορείς να την δεις...

Καλό βράδυ από τη Μαλαισία ...από τη Φάρμα του TONY TAN!!!
 
 
    Επιστροφή στην κορυφή
 
New Comment
 
 
Όνομα ή Ψευδώνυμο:
Σχόλιο:
Αποδέχομαι τους όρους συμμετοχής για τον σχολιασμό.
 
 
 
 
Επιστροφή στην Εισαγωγική Σελίδα
 
Translate
 
 
 
Statistics
  Συγκεντρωτικά στατιστικά στοιχεία σχετικά με όλα τα άρθρα του theKING.gr:  
  Σύνολο δημοσιεύσεων:   18  
  Σύνολο εμφανίσεων:   262.334  
  Σύνολο φωτoγραφιών:   386  
  Σύνολο σχολίων:   172  
  Σύνολο αξιολογήσων:   1.061  
  Mέσος όρος αξιολογήσων:   4,8/5  
 
Join to our Newsletter
  Γράψτε την e-mail διεύθυνσή σας στο πεδίο που ακολουθεί, για να λαμβάνετε το ενημε-ρωτικό newsletter του theKING.gr:  
     
Poll
  Οι περισσότεροι δίσκοι που φιλοξενείτε στα ενυδρεία σας αυτή την περίοδο, είναι:  
  Εκτροφής από Ευρώπη  
  Εκτροφής από Ασία  
  Άγρια πιασμένα ψάρια  
  Αναπαραγωγές χομπιστών  
   
Quiz
Διασκεδάστε δοκιμάζοντας τις γνώσεις σας και μάθετε πληροφορίες για τους δίσκους. Ο διαθέσιμος χρόνος για κάθε απάντηση είναι ένα λεπτό.
 
Facebook   Twitter   RSS Feeds
 
 
   
   
© 2008- theKING.gr. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.