|
|
|
|
Μελετώντας τα τελευταία χρόνια διαφορετικούς τρόπους διατήρησης και ανάπτυξης δίσκων σε ενυδρεία, ήρθα σ' επαφή με αρκετές και διαφορετικές μεταξύ τους μεθόδους από πολλές πηγές. Ορισμένες είναι πολύ διαδεδομένες ανάμεσα σε χομπίστες, άλλες (που χαρακτηρίζονται ακραίες ή ακατάλληλες από ορισμένους) ανάμεσα σε επαγγελματίες εκτροφείς. Έχοντας δοκιμάσει τις συνηθισμένες μεθόδους των χομπιστών (χωρίς ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα), αποφάσισα να δοκιμάσω και την πλέον διαδεδομένη μέθοδο των επαγγελματιών εκτροφέων: Καθημερινή αλλαγή του συνόλου του νερού του ενυδρείου που φιλοξενεί τους δίσκους, το οποίο είναι "γυμνό" (bare bottom) χωρίς διακόσμηση ή φίλτρανση και διατροφή των ψαριών η οποία αποτελείται κατά 90% από μίγμα καρδιάς μοσχαριού, με διάφορα συμπληρώματα.
Χρειαζόταν αυτή η δοκιμή προκειμένου να επιβεβαιώσω και στην πράξη, τι ακριβώς ισχύει με την αποτελεσματικότητα των μεθόδων που είχα μελετήσει, παρότι η εμπειρία και οι γνώσεις μου δεν θα μπορούσαν φυσικά να συγκριθούν με εκείνες ενός επαγγελματία. Κυρίως μου φαινόταν "παράδοξο" να χαρακτηρίζεται η ευρύτερα διαδεδομένη μέθοδος ανάπτυξης ψαριών, "ακραία" ή πολύ περισσότερο "ακατάλληλη" και ήθελα να έχω προσωπική αντίληψη γι αυτό το θέμα.
Περίμενα αρκετό διάστημα πριν προχωρήσω στις δοκιμές μου, προσπαθώντας να συγκεντρώσω όσο το δυνατό περισσότερες και εγκυρότερες πληροφορίες γι αυτό το θέμα, προκειμένου το "πείραμά" μου να έχει την μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία. Είχα λοιπόν την ευκαιρία να μιλήσω με αρκετούς επαγγελματίες εκτροφείς στη διάρκεια της επίσκεψής μου στο 8ο Διεθνές Πρωτάθλημα Δίσκων, που πραγματοποιήθηκε το Φθινόπωρο του 2010 στο Duisburg της Γερμανίας. Με μεγάλη προθυμία αντιμετώπισαν τις ερωτήσεις μου για το θέμα που με απασχολούσε, δίνοντάς μου πληθώρα νέων πληροφοριών. Ιδιαίτερα ο διεθνούς φήμης Μαλαισιανός εκτροφέας Tony Tan, περιέγραψε με αρκετές λεπτομέρειες τις καθημερινές ρουτίνες που ακολουθούσε ο ίδιος στη φάρμα του, δίνοντάς μου πολύ ενδιαφέρουσες κατευθύνσεις για έναν ασφαλή τρόπο μεγαλώματος ψαριών, τα οποία χαρακτηρίζονται από ομορφιά και υγεία ενώ ταυτόχρονα έχουν πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Εκτός από τους επαγγελματίες εκτροφείς, είχα την ευκαιρία να συζητήσω εκτενώς πάνω σε αυτά τα θέματα και με πολύ έμπειρους χομπίστες που είχαν δοκιμάσει αντίστοιχες μεθόδους, προσπαθώντας ν' ανακαλύψω μερικά χρήσιμα "tips" που θα διευκόλυναν τις προσπάθειές μου. Πολύ χρήσιμες ήταν οι συζητήσεις μου με τον καλό φίλο Cuneyt Birol από την Τουρκία, πίνοντας μπύρες στα στέκια του Duisburg τα βράδια φεύγοντας από το show. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που χαίρει εκτίμησης από πολύ κόσμο, λόγω της μεγάλης εμπειρίας του, αλλά και ευγενικού του χαρακτήρα. Πλέον απολαμβάνει το χόμπι του διατηρώντας ψάρια από τους καλύτερους εκτροφείς του κόσμου, αλλά επίσης κρίνοντας δίσκους σε διοργανώσεις σε όλο τον κόσμο. |
|
|
|
|
|
|
|
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα μετά από αυτό το ταξίδι, αισθανόμουν έτοιμος να ξεκινήσω τα πειράματά μου. Έπρεπε πρώτα απ' όλα να ετοιμάσω την υποδομή που ήταν απαραίτητη, ξεκινώντας από την δεξαμενή που θα χρησιμοποιούσα για την προετοιμασία των συχνών και μεγάλων αλλαγών νερού που ήταν απαραίτητες. Μια δεξαμενή χωρητικότητας 240 λίτρων ήταν αυτό που χρειαζόταν. Τοποθετήθηκε σ' ένα δωμάτιο στην ταράτσα του σπιτιού μου και ήταν καλά μονωμένη, για να μην υπάρχει πρόβλημα με την απώλεια θερμοκρασίας στη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Η θέση που βρισκόταν διευκόλυνε επίσης γιατί οι αλλαγές γινόντουσαν εύκολα λόγω βαρύτητας, χωρίς να είναι απαραίτητη η προσθήκη αντλίας γι αυτό το σκοπό. Η δεξαμενή προετοιμασίας γέμιζε με νερό βρύσης μόνο, το οποίο είχε προηγουμένως περάσει από τρία στάδια φίλτρανσης: πρώτα φίλτρο κατακράτησης στερεών 1μ, στη συνέχεια φίλτρο ενεργού άνθρακα GAC (σε μορφή κόκκων) και τέλος φίλτρο άνθρακα CTO (σε συμπαγή μορφή). Στη δεξαμενή προστέθηκε ένας θερμαντήρας τιτανίου 600W μαζί μ' έναν ελεγκτή θερμοκρασίας Eliwell, που διατηρούσε τη θερμοκρασία στους 29o C. Οι παράμετροι του νερού που θα φιλοξενούνταν οι δίσκοι ήταν: γενική σκληρότητα (GH) 6-7 (οι τιμές του νερού δικτύου της περιοχής μου), ανθρακική σκληρότητα (KH) 4-5 και TDS (άθροισμα διαλυμένων στερεών) 500-700 ppm. Για το ανέβασμα της τιμής του TDS (η τιμή του ανεπεξέργαστου νερού της βρύσης μου ήταν περίπου 140 ppm), χρησιμοποιήθηκαν σκευάσματα μεταλλικών αλάτων και ιχνοστοιχείων του εμπορίου, αλλά και θειικό μαγνήσιο και ασβέστιο σε μορφή σκόνης, προκειμένου να παραμένει σε αυτά τα σταθερά υψηλά επίπεδα.
Το επόμενο βήμα ήταν οι προδιαγραφές του ίδιου του ενυδρείου που θα φιλοξενούσε τους δίσκους. Μιας και οι δίσκοι που θα χρησιμοποιούσα θα ήταν μικρής ηλικίας για να παρατηρηθεί η ανάπτυξή τους, οι διαστάσεις του ενυδρείου θα ήταν κι αυτές μικρές, για να είναι ευκολότερα διαχειρίσιμες οι αλλαγές νερού και το τάισμα. Η χωρητικότητά του τελικά αποφάσισα να είναι 130 λίτρα (60x40x55cm - ΜxBxΥ). Αφού κολλήθηκαν τα τζάμια του ενυδρείου, οι τρείς εξωτερικές επιφάνειες και ο πυθμένας βάφτηκαν με γαλάζιο χρώμα, το ενυδρείο ήταν έτοιμο. Τον συνοδευτικό εξοπλισμό αποτελούσαν ένας θερμαντήρας 200W μαζί μ' έναν ελεγκτή θερμοκρασίας Eliwell, μια αεραντλία Shego Optimal (150 lt/h), κι ένα εξωτερικό φίλτρο Eheim 2211 Classic που περιείχε μόνο ενυδρειακό σφουγγάρι (χωρίς άλλα βιολογικά υλικά), για να κυκλοφορεί το νερό του ενυδρείου. Η τελευταία προσθήκη δεν ήταν καθόλου απαραίτητη (εξ αιτίας των καθημερινών μεγάλων αλλαγών), αλλά έγινε λόγω του ότι το φίλτρο υπήρχε ήδη στην αποθήκη μου διαθέσιμο. Τέλος, ο φωτισμός γινόταν από έναν λαμπτήρα έντασης 5W, που προερχόταν από τα nano cubs της Dennerle.
Αφού η υποδομή ήταν έτοιμη, το επόμενο βήμα ήταν φυσικά η επιλογή και αγορά των δίσκων. Η προέλευσή τους είχα αποφασίσει να είναι από την Ασία, γιατί επιθυμούσα να γνωρίζω με ακρίβεια τον εκτροφέα από τον οποίο προέρχονται, αλλά και την ηλικία των ψαριών. Φυσικά οι δίσκοι από την Ασία είναι οι πιο διαδεδομένοι και στη χώρα μας, αλλά σχεδόν σε όλα τα μαγαζιά η ακριβής προέλευσή τους είναι άγνωστη (τα καταστήματα ή οι χονδρέμποροι αγοράζουν από σταθμούς ψαριών ή εμπόρους στην Ασία, οι οποίοι προμηθεύονται ψάρια από διαφορετικούς εκτροφείς και τα φιλοξενούν όλα μαζί -με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτή η τακτική- και κατά κανόνα όχι ψάρια πρώτης διαλογής). Για μένα ήταν σημαντική προϋπόθεση να γνωρίζω τον εκτροφέα στον οποίο γεννήθηκαν τα ψάρια, τις συνθήκες στις οποίες τα διατηρεί και φυσικά την ακριβή τους ηλικία, προκειμένου να ελέγξω τα αποτελέσματα της μεθόδου που θα δοκίμαζα. Το μοναδικό κατάστημα το οποίο πληρούσε τις προϋποθέσεις που θεωρούσα απαραίτητες, ήταν το "Discus.gr" του Μιχάλη Πική.
Ξόδεψα αρκετό χρόνο μπροστά στα ενυδρεία του καταστήματος, προσπαθώντας να εντοπίσω όμορφα και καλοσχηματισμένα ψάρια στο μέγεθος που ήθελα. Τελικά αγόρασα επτά δίσκους, όλοι σε μέγεθος 5cm SL, από τις εξής ποικιλίες: 3 ψάρια Super Red Scarlet, 2 Giant Flora και 2 Golden San Merah. Η ημερομηνία αγοράς τους ήταν 25 Οκτωβρίου 2010. |
|
|
|
|
|
|
|
Από την πρώτη μέρα η ρουτίνα ήταν σκούπα στον πυθμένα με ταυτόχρονη αλλαγή νερού 100% κάθε βράδυ και σχολαστικό καθάρισμα όλων των επιφανειών του ενυδρείου εσωτερικά μ' ένα σφουγγάρι. Μετά από κάθε αλλαγή το ενυδρείο έμοιαζε σαν να είχε μόλις στηθεί, και οι δίσκοι έμοιαζαν να το απολαμβάνουν πολύ. Κολυμπούσαν όλη την ώρα στο μπροστινό τζάμι, με τα πτερύγιά τους ορθάνοικτα και τα χρώματά τους έντονα. Βέβαια είναι απολύτως αναμενόμενο ένα τέτοιο φαινόμενο, γιατί βρισκόντουσαν σε νερό εντελώς απαλλαγμένο από νιτρικά, φωσφορικά ή άλλες τοξικές ουσίες που αποβάλλουν τα ίδια τα ψάρια ή δημιουργούνται σαν αποτέλεσμα της αποσύνθεσης των τροφών που πέφτουν στο νερό. Παρότι η καθημερινή απασχόληση με την αλλαγή και το καθάρισμα απαιτούσε σχεδόν μια ώρα, ποτέ δεν την ανέβαλα γιατί ήμουν αποφασισμένος να διαπιστώσω τα αποτελέσματα αυτής της μεθόδου στην εμπειρία μου (και όχι θεωρητικά, όπως συνηθίζεται από ορισμένους).
Η διατροφή των μικρών δίσκων τους δύο πρώτους μήνες αποτελούνταν αποκλειστικά από μίγμα με καρδιά μοσχαριού. Η συνταγή ήταν ένας συνδυασμός όσων υπάρχουν γραμμένα σε βιβλία ή σε αναφορές έμπειρων χομπιστών στο internet, αλλά και των συμβουλών που μου έδωσαν επαγγελματίες εκτροφείς.
Πιο συγκεκριμένα, για κάθε κιλό καρδιάς μοσχαριού προσέθετα στο μίγμα 250gr συκώτι μοσχαριού ελαφρώς ζεματισμένο σε βραστό νερό, μια ώριμη μπανάνα, ένα καλά αλεσμένο καρότο, μια κουταλιά πάπρικα, μισή κουταλιά σπιρουλίνα, δύο κουταλιές ελαιόλαδο, 100gr γαρίδες αποφλοιωμένες, 100gr αρτέμια αποξηραμένη, μια κάψουλα ασβεστίου και μια κάψουλα του συμπλέγματος βιταμινών Β.
Τα φώτα άναβαν στις 10 το πρωί και το πρώτο τάισμα γινόταν στις 11 (με τη βοήθεια της γυναίκας μου που ήταν εκείνες τις ώρες στο σπίτι). Το επόμενο τάισμα ήταν στις 4 το απόγευμα, αμέσως μόλις επέστρεφα σπίτι από τη δουλειά. Στις 7 ακολουθούσε μία γερή δόση φαγητού και τέλος κατά στις 10 το βράδυ γινόταν το τελευταίο τάισμα. Στη συνέχεια στις 11 γινόταν η ολική αλλαγή νερού, το καθάρισμα και τα φώτα έκλειναν στις 12:30 μετά τα μεσάνυκτα. Αυτό ήταν το πρόγραμμα που ακολουθούσα στις καθημερινές. Τα Σαββατοκύριακα τα ταΐσματα άρχιζαν στις 8 το πρωί, ενώ το επόμενο γινόταν στις 10. Μετά ακολουθούσε η πρώτη ολική αλλαγή νερού τις ημέρας. Στις 12 το μεσημέρι το επόμενο τάισμα, στις 4 το απόγευμα το επόμενο, στις 8 το βράδυ ακόμη ένα και τέλος στις 11 γινόταν το τελευταίο. Στη συνέχεια η δεύτερη ολική αλλαγή νερού της ημέρας, με καλή καθαριότητα εσωτερικά σε τζάμια, πυθμένα και σωλήνες και μετά έκλειναν τα φώτα.
|
|
|
|
|
|
|
|
Το παραπάνω πρόγραμμα ακολουθήθηκε για οκτώ συνεχόμενες εβδομάδες (δύο μήνες). Η ανάπτυξη των δίσκων ήταν απολύτως εντυπωσιακή, όχι μόνο σε μέγεθος αλλά και σε ολοστρόγγυλο σχήμα (φυσικά σε αυτό παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο και οι γενετικές καταβολές των συγκεκριμένων ψαριών). Από τα 5 cm είχαν όλα γίνει 10 cm, μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου του 2010. Τώρα πια τα επτά ψάρια των 10 cm SL έμοιαζαν στριμωγμένα στα 130 λίτρα. Έτσι αποφάσισα να χρησιμοποιήσω το ενυδρείο των 450 λίτρων, που μέχρι τότε φιλοξενούσε δίσκους από τη Γερμανία. Αφού άδειασε εντελώς και καθαρίστηκαν όλες οι επιφάνειές του σχολαστικά, βάφτηκε ο πυθμένας του εξωτερικά μ' ένα ανοικτό καφέ χρώμα και η πλάτη μ' ένα πιο σκούρο καφέ. Όλη η εσωτερική διακόσμηση δόθηκε (άμμος - ξύλα), το ενυδρείο γέμισε με διάλυμα χλωρίνης και ξαναγέμισε και άδειασε πολλές φορές ακόμα. Τέλος έγινε απολύμανση με PP (Υπερμαγγανικό Κάλιο), μαζί με όλο το συνοδευτικό εξοπλισμό του (sump, φίλτρο Eheim 2217, σωλήνες, αντλία Eheim compact 3000, θερμαντήρας, εξωτερική υπερχείλιση tunze κλπ). Μετά από τέσσερις ημέρες που κράτησε αυτή η διαδικασία, το ενυδρείο ήταν έτοιμο για χρήση. Φυσικά ούτε σε αυτό ακολουθήθηκε κάποια διαδικασία "στρωσίματος", γιατί και σε αυτό η πρόθεσή μου ήταν να ακολουθήσω την προηγούμενη μέθοδο των μεγάλων καθημερινών αλλαγών νερού.
Οι καθημερινές αλλαγές νερού ήταν σε ποσοστό 50-60%, μιας και τα πολύ περισσότερα λίτρα πρόσφεραν μεγαλύτερες "ανοχές" σε αυτό τον τομέα, αλλά υπήρχαν και οι πρακτικοί περιορισμοί της δεξαμενής προετοιμασίας του νερού. Τα ταΐσματα με μίγμα καρδιάς περιορίστηκαν σε δύο φορές την ημέρα και συμπληρώθηκαν με άλλα δύο ταΐσματα με αποξηραμένη τροφή σε μορφή κόκκων (bits). Παρότι είχα αμφιβολίες για το πόσο εύκολα θα δεχόντουσαν αυτή την τροφή όντας καλομαθημένοι με την καρδιά, εντούτοις μόλις το "κυρίαρχο" ψάρι αποφάσισε να δοκιμάσει, ακολούθησαν κι όλοι οι υπόλοιποι χωρίς δισταγμό.
Στη διάρκεια της παραμονής των ψαριών στο μικρό ενυδρείο παρατηρήθηκε κάτι που είχαν τονίσει οι επαγγελματίες εκτροφείς με τους οποίους είχα μιλήσει: ο μικρός χώρος σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό ψαριών, τα κάνει πολύ ανταγωνιστικά στο τάισμα. Το αποτέλεσμα είναι πως καταναλώνουν αισθητά μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού, απ' ότι σε άλλες περιπτώσεις. Στο μεγάλο ενυδρείο η συμπεριφορά στη διάρκεια του ταΐσματος, αλλά και οι ποσότητες φαγητού που κατανάλωνε το κάθε ψάρι, είχε εμφανώς αλλάξει. Αυτό βέβαια δεν είχε πια τόση σημασία, γιατί τα ψάρια είχαν αποκτήσει ήδη το επιθυμητό μέγεθος και σχήμα στην κρίσιμη ηλικία (σε αυτό το στάδιο αν οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν είναι ικανοποιητικοί, δύσκολα θα προκύψουν όμορφα και με σωστές σωματικές αναλογίες δίσκοι) κι εγώ είχα την πολυτέλεια να περιμένω τους πιο αργούς ρυθμούς της περαιτέρω ανάπτυξής τους. Αυτό που παρέμεινε ίδιο και στο νέο τους ενυδρείο, ήταν οι παράμετροι του νερού. Νομίζω πως -μεταξύ άλλων- αυτό το πείραμα κατέδειξε ότι η πλούσια περιεκτικότητα σε μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία στο νερό διατήρησης των δίσκων σε νεαρή ηλικία, είναι καθοριστικής σημασίας παράγοντας για τη σωστή και γρήγορη σωματική τους ανάπτυξη.
Στο ενυδρείο αυτό ζουν πλέον τέσσερις μήνες, έχοντας φθάσει το μέγεθος των 14cm SL, με ορισμένα από τα επτά αυτά ψάρια να έχουν αποκτήσει εξαιρετική εμφάνιση (μέγεθος και αναλογίες) και να απολαμβάνουν άριστη υγεία. Πρέπει να ομολογήσω πως ήταν η πρώτη φορά που διατήρησα δίσκους τόσο μικρής ηλικίας, για τόσο διάστημα, χωρίς ποτέ ν' αντιμετωπίσουν το παραμικρό πρόβλημα υγείας. |
|
|
|
|
|
|
|
Παρότι αναμφισβήτητα συμπεράσματα δεν βγαίνουν με μια μόνο δοκιμή διάρκειας μόλις έξι μηνών, για ένα πράγμα έχω πεισθεί πλήρως: Η ικανοποίηση του να διατηρείς όμορφα, απολύτως υγιή ψάρια, που μάλιστα αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς, αξίζει αναμφίβολα οποιοδήποτε τίμημα καθημερινής και καμιά φορά κουραστικής προσπάθειας. Ο επόμενος στόχος είναι να επαναληφθεί αυτή η μέθοδος, με μια νέα "φουρνιά" δίσκων από άλλους εκτροφείς και γιατί όχι, εκτροφείς από την Ευρώπη.
Από όλο αυτό το "πείραμα" των τελευταίων μηνών, κρατάω μια πολύ σημαντική διαπίστωση, που θα χρησιμοποιώ σαν "οδηγό" και σε άλλες μελλοντικές προσπάθειές μου: Διαβάζω πολύ προσεκτικά τις θεωρίες που έχουν διατυπωθεί στον τομέα που μ' ενδιαφέρει, ζητάω συμβουλές μόνο από τους κατάλληλους ανθρώπους που έχουν αποδεδειγμένη πρακτική εμπειρία του θέματος που ερευνώ, συνθέτω όλες αυτές τις πληροφορίες στην πράξη μέσω των δικών μου δοκιμών και παρατηρήσεων. Τα αποτελέσματα που θα προκύψουν, θα με οδηγήσουν να βγάλω τα δικά μου συμπεράσματα και να επιλέξω τις καταλληλότερες μεθόδους, για να επιτύχω τ' αποτελέσματα που επιθυμώ.
Κείμενο: Γιάννης Γιαπιτζόγλου (a.k.a. yiapas)
Φωτογραφίες: Γιάννης Γιαπιτζόγλου - Χάρης Πισιμίσης (a.k.a. Hary) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Μπορείτε να βαθμολογήσετε το συγκεκριμένο άρθρο (παρουσίαση), επιλέγοντας την κατηγορία που σας εκφράζει καλύτερα από τις πέντε που ακολουθούν. Κάθε επισκέπτης μπορεί να συμμετέχει στην συγκεκριμένη αξιολόγηση, μόνο μία φορά. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mathaios81
19/06/2011 17:47:27 |
|
|
|
|
|
|
|
Πολυ καλο ωφέλιμο άρθρο σε όσους ασχολούνται με αναπαραγωγές ..
Μπράβο φίλε yiapas |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Χάρης Πισιμίσης (Hary)
19/06/2011 17:53:12 |
|
|
|
|
|
|
|
Μπράβο Γιάννη για την αναλυτική παρουσίαση του ''πειράματός σου''. Η πράξη τελικά απέχει πολύ απο την θεωρία και το απέδειξες.... Έδωσες ανάπτυξη σε λίγο χρονικό διάστημα και μάλιστα σε κόκκινα ψάρια (κυρίως).... Το αποτέλεσμα (ιδίως για οσους τα έχουμε δει απο κοντά) ειναι αξιέπαινο... Για μένα ψάρια κλάσης show grade. Και στα επόμενα λοιπόν με ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία... |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Χρήστος Πολλάτος (ChristosP)
20/06/2011 00:59:09 |
|
|
|
|
|
|
|
Μπράβο Γιάννη για την προσπάθεια, την υπομονή σου , τον κόπο σου και φυσικά για το αποτέλσμα . Η αγάπη που έχεις για τους δίσκους φαίνεται ....
Τελικά σαν τις μαζικές αλλαγές νερού δεν είναι τίποτα ...
Μπράβο και πάλι |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kostaszoidos
20/06/2011 10:21:11 |
|
|
|
|
|
|
|
Συγχαρητηρια κατα αρχας για το πολυ ενημερωτικο αρθρο,για την πολυ κουραστικη αυτη προσπαθεια(καθημερινες αλλαγες) που εκανες και για τα καταπληκτικα αποτελεςματα που ειχα την τυχη να δω απο κοντα.
Επισης εδω αξιζει να πω και ενα μεγαλο ευχαριστω για τα δυο πανεμορφα
Giant flora, τα δυο απο τα επτα που μεγαλωσες το οποιο μου εδωσες (τετοιο ζευγαρι δισκων δυσκολα το βρισκεις...).
Καλη συνεχεια στην νεα σου ζωη.... |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
giann zym
20/06/2011 18:23:35 |
|
|
|
|
|
|
|
συγχαρητηρια και καλη συνεχεια σε ολους τους τομεις της ζωης σου και των δισκων σου,ευχαριστω πολυ |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Γιωργος Καραβεβας (Γιωργος guppy)
25/06/2011 09:19:26 |
|
|
|
|
|
|
|
Ενα μεγαλο Μπραβο στον "Θείο" μου για την ομορφη παρουσιαση και τους πανεμορφους δισκους του. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hippie
05/07/2011 22:00:41 |
|
|
|
|
|
|
|
I'm impressed! You've managed the almost impsosilbe. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tony Tan
02/08/2011 10:59:11 |
|
|
|
|
|
|
|
Very well done , nice job you did with the growing of the young discus. Keep on the hard work....
Water changes , clean tank , fresh and quality food.
Best regards
Tony Tan |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Γιαπιτζόγλου Γιάννης
07/09/2011 22:18:20 |
|
|
|
|
|
|
|
@Tony Tan
you said "Water changes , clean tank , fresh and quality food. "
Allow me to add "quality fish" so... for the results of my work the half congratulations goes to you
thank you
@Πισιμίση Χάρη
Φίλε Χάρη και η θεωρία καλή είναι και χρειάζεται και αυτή ...αλλά δεν πρέπει να μείνεις εκεί, πρέπει κάποια στιγμή να προχωρήσεις και στην πράξη
σε ευχαριστώ και εσένα για τα καλά σου λόγια.
@Ζωιδάκη Κώστα
Δεν μπορούσα να δώσω πουθενά αλλού ψάρια εκτός απο καλούς πραγματικά χομπίστες, οπότε τα ψάρια είναι στο σωστό άτομο.
@Τσόκα Μπάμπη
Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου έδωσες, να μοιραστώ την χαρά που έζησα μέσα απο το χόμπι μου, δημοσίως.
@Σε όλους τους υπόλοιπους
Σας ευχαριστώ για τα καλά σας σχόλια πραγματικά μέσα απο την καρδιά μου, το χόμπυ αυτό μου πρόσφερε πολλές χάρες και καλές στιγμές . Οι ευχές σας και τα καλά σας λόγια μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω το χόμπι και μακρυά απο την Ελλάδα στην νέα μου αρχή.
Φιλικά
Γιάννης |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JohnLaz
20/12/2011 18:43:27 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
giwrgos5
06/05/2012 15:01:44 |
|
|
|
|
|
|
|
συγχαρητηρια. μονο αυτο μπορω να πω! |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
κωσταβαρας χρηστος
10/01/2013 16:36:30 |
|
|
|
|
|
|
|
ενα μεγαλο ευχαριστουμε για της γνωσεις που μας δινεις.... και ενα μεγαλο μπραβο για την αγαπη και την αφοσιωση προς το χομπι....σε ευχαριστουμε |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
νικολασ34
26/04/2013 04:05:15 |
|
|
|
|
|
|
|
Να σε ρωτησω,
στην αλλαγη νερου που κανεις καθημερινα απλα φτιαχνεις το νερο να ειναι στην καταλληλη θερμοκρασια και ph και ριχνεις αντιχλωριο? βακτηρια δεν βαζεις ?
Αν μπορεις να μου το απαντησεις αυτο γιατι ενδιαφερομαι...
Ευχαριστω Νικος |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Γιάννης Γιαπιτζόγλου
29/04/2013 01:33:08 |
|
|
|
|
|
|
|
Τα πρόσθετα υγρά για βακτήρια δεν χρειάζονται, εφόσον έχεις στρωμένο σφουγγάρι ή βιολογικά υλικά στο φίλτρο σου. Το νερό σε ποσοστό έστω και 100% στην αλλαγή πρέπει απλά να έχει την ίδια θερμοκρασία αλλά και τις ίδιες τιμές. Όσο καταστροφικό μπορεί να είναι το αντίθετο (διαφορά μεγάλη θερμοκρασίας και τιμών) για τα ψάρια σου μπορεί να είναι και για τα βακτήρια του φίλτρου, άλλωστε και αυτά ζωντανοί οργανισμοί είναι.
Άρα φέρσου στα φίλτρα σου όπως θα φερόσουν και στα ψάρια.
Όσο για το αντιχλώριο "ναι" το θεωρώ απαραίτητο. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Κωνσταντίνος
22/05/2015 04:02:18 |
|
|
|
|
|
|
|
Πολύ καλό το άρθρο. Συγχαρητήρια! Κάποτε είχα μεγάλη ψώρα με τα ενυδρεία, αλλά σε μια μετακόμιση που έπρεπε να κάνω τα παράτησα.... |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Συγκεντρωτικά στατιστικά στοιχεία σχετικά με όλα τα άρθρα του theKING.gr: |
|
|
|
|
Σύνολο δημοσιεύσεων: |
|
18 |
|
|
|
Σύνολο εμφανίσεων: |
|
269.942 |
|
|
|
Σύνολο φωτoγραφιών: |
|
386 |
|
|
|
Σύνολο σχολίων: |
|
172 |
|
|
|
Σύνολο αξιολογήσων: |
|
1.062 |
|
|
|
Mέσος όρος αξιολογήσων: |
|
4,8/5 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Οι περισσότεροι δίσκοι που φιλοξενείτε στα ενυδρεία σας αυτή την περίοδο, είναι: |
|
|
|
|
|
|
|
|
Διασκεδάστε δοκιμάζοντας τις γνώσεις σας και μάθετε πληροφορίες για τους δίσκους. Ο διαθέσιμος χρόνος για κάθε απάντηση είναι ένα λεπτό. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|