Αρκετοί από όσους διατηρούμε δίσκους στα ενυδρεία μας, είμαστε εξοικειωμένοι με τις διοργανώσεις διεθνών διαγωνισμών με αντικείμενο τους δίσκους. Ένας από τους πιο σημαντικούς είναι σίγουρα το Διεθνές Πρωτάθλημα Δίσκων, που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια στην πόλη Duisburg της Γερμανίας. Έχει καθιερωθεί πλέον σαν "θεσμός" ανάμεσα στους εκτροφείς, τους εμπόρους, αλλά και τους χομπίστες και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε φορά.

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα τέτοιων διοργανώσεων εδώ και καιρό και επειδή μέχρι τώρα δεν είχε τύχει να επισκεφθώ κάποιον διαγωνισμό από κοντά, μου κινούσαν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον οι περιγραφές και οι απόψεις φίλων που είχαν την τύχη να βρεθούν εκεί. Στην προηγούμενη διοργάνωση δεν μπόρεσα να παραβρεθώ λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, αλλά την φετινή δεν θα την έχανα με τίποτα. Έτσι προγραμμάτισα έγκαιρα τις λεπτομέρειες αυτού του ταξιδιού κι όσο πλησίαζαν οι μέρες, η προσμονή μου αυξανόταν κατακόρυφα!

Η πτήση από Αθήνα κατευθύνθηκε στο αεροδρόμιο του Dusseldorf και από εκεί πήγαμε στην πόλη του Duisburg που βρίσκεται βορειότερα, σε απόσταση 15 λεπτών με το τραίνο. Φθάνοντας στην πόλη κι αφού έκανα ένα σύντομο check in στο ξενοδοχείο μου, ξεκίνησα αμέσως για την περιοχή όπου φιλοξενούνταν η διοργάνωση του 8ου Διεθνούς Πρωταθλήματος Δίσκων. Η περιοχή αυτή βρίσκεται στα βόρεια της πόλης στο πάρκο Landschaftspark, το οποίο δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και συμπεριλαμβάνει ολόκληρη την βιομηχανική περιοχή, που παρήγαγε άνθρακα και ατσάλι για σχεδόν έναν αιώνα. Στο πάρκο εκτός από το πυκνό πράσινο, βρίσκονται καλοδιατηρημένα πολλά παλιά κτίσματα (εργοστάσια, αποθήκες κλπ), που πλέον χρησιμοποιούνται για την διοργάνωση εκδηλώσεων (σαν την έκθεση και τον διαγωνισμό που θα παρακολουθούσα). Το συγκεκριμένο κτίριο που φιλοξενούσε τον διαγωνισμό, ήταν η παλιά παραγωγική μονάδα ενέργειας των εργοστασίων, ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια του συγκροτήματος. Η αρχιτεκτονική των κτιρίων σε συνδυασμό με το εξωτερικό φυσικό περιβάλλον, δημιουργεί τον ιδανικό συνδυασμό για την φιλοξενία τέτοιου είδους εκδηλώσεων, δίνοντας μια "πνοή" υψηλής αισθητικής και πολιτισμού.
 
 
           
 
 
           
 
  Περνώντας την είσοδο του κτιρίου, το πρώτο πράγμα που συνάντησα ήταν ο εκθεσιακός χώρος, στον οποίο πολλές εταιρίες του χώρου παρουσιάζουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Το κύριο ενδιαφέρον μου όμως ήταν ο ίδιος ο διαγωνισμός, προς τον οποίο και κατευθύνθηκα αμέσως. Φυσικά τα εκθέματα των περιπτέρων είχαν ενδιαφέρον, μπορούσε κάποιος να βρει σπάνια προϊόντα που δεν εισάγονται στην χώρα μας ή άλλα προϊόντα σε πολύ οικονομικές τιμές, αλλά προσωπικά βρισκόμουν εκεί για τον διαγωνισμό και όχι για να κερδίσω μερικά ευρώ αγοράζοντας φθηνά προϊόντα. Την επόμενη ημέρα όπου ο χρόνος ήταν πιο άνετος, ασχολήθηκα περισσότερο χρόνο με τα εκθέματα των περιπτέρων: προϊόντα κάθε είδους σχετικά με δίσκους και ενυδρεία, νέες και πρωτότυπες τεχνολογίες, σύλλογοι φίλων των δίσκων από διάφορες χώρες, διαδικτυακά forae συζητήσεων, ζωντανές τροφές, ενυδρειακά φυτά, διάφορα αναμνηστικά και διακοσμητικά σχετικά με δίσκους και φυσικά περίπτερα εκτροφέων και εμπόρων ψαριών με live stock προς πώληση.

Σαν χομπίστας που ασχολείται αποκλειστικά με τους δίσκους, αμέσως ένοιωσα "οικείο" το περιβάλλον της έκθεσης, όπου το μεγαλύτερο μέρος της ήταν αφιερωμένο στο αγαπημένο μου ψάρι. Ιδιαίτερη εντύπωση όμως μου έκαναν τα περίπτερα που είχαν εκδόσεις βιβλίων και περιοδικών που αφορούσαν τους δίσκους. Η συλλογή των εκδόσεων ήταν εντυπωσιακή σε ποικιλία και υπήρχαν πάρα πολλές που ήταν πολύ πρόσφατες (κάποια μάλιστα ήταν της προηγούμενης εβδομάδας). Παρά όμως αυτή την απολύτως εντυπωσιακή ποικιλία δεν αγόρασα κάποιο βιβλίο, γιατί ήταν όλα στα Γερμανικά. Η εσωτερική αγορά τους είναι φαίνεται απολύτως επαρκής για τους εκδότες, ώστε να σκεφθούν να κυκλοφορήσουν τα βιβλία τους και σε άλλες γλώσσες.
 
 
           
 
 
           
 
  Πολλοί ήταν εκείνοι που αποφάσισαν να αγοράσουν ζωντανά ψάρια, έστω κι αν οι ίδιοι προέρχονταν από χώρες του εξωτερικού κι έπρεπε να επιμεληθούν το θέμα της μεταφοράς τους πίσω στις χώρες τους. Η προσφορά ζωντανών ήταν πράγματι πολύ ελκυστική, με αρκετούς γνωστούς εκτροφείς να διαθέτουν τα ψάρια τους σε ιδιαίτερα συμφέρουσες τιμές. Πιο τυχεροί απ' όλους φυσικά ήταν οι ίδιοι οι Γερμανοί χομπίστες, οι οποίοι μην αντιμετωπίζοντας το θέμα της μεταφοράς, έφευγαν καθημερινά από την έκθεση μεταφέροντας σακούλες με διάφορα προϊόντα, φυτά και φυσικά ψάρια. Μεγάλη κίνηση υπήρχε και στο περίπτερο της εταιρίας "Zoo Zajac" (το μεγαλύτερο κατάστημα με είδη pet σε όλο τον κόσμο), που είναι και ο διοργανωτής του συγκεκριμένου διαγωνισμού.

Στον χώρο της έκθεσης ήταν φανερή παντού η τάξη και η οργάνωση που χαρακτηρίζει την νοοτροπία και τον τρόπο ζωής των Γερμανών, κάνοντας την εμπειρία της επίσκεψης απλή και απολαυστική για όλους. Υπήρχαν χώροι εστίασης, ξεχωριστοί χώροι σεμιναρίων και διαλέξεων στον ημιώροφο, με αναρτημένο στην είσοδο κάθε αίθουσας το αναλυτικό πρόγραμμα κάθε εκδήλωσης και φυσικά ο χώρος της τελετής απονομής των βραβείων στους διακριθέντες του φετινού διαγωνισμού. Η ποικιλία και η όλη οργάνωση μπορούσε να κρατήσει κάθε επισκέπτη απασχολημένο ευχάριστα, ακόμη κι αν παρέμενε στον χώρο και τις εννέα ώρες που ήταν καθημερινά ανοικτή η έκθεση.
 
 
           
 
 
           
 
  Όλοι ήταν πρόθυμοι να συζητήσουν γύρω από κάθε θέμα ή ερώτηση τους υπέβαλα σχετικά με τους δίσκους και μέσα σε αυτές τις τρεις ημέρες μίλησα με τέσσερις διαφορετικούς εκτροφείς, πολλούς διαγωνιζόμενους, αρκετούς χομπίστες από άλλες χώρες, για κάθε θέμα σχετικό με την διατήρηση, αναπαραγωγή και διασταύρωση διαφορετικών ειδών δίσκων. Είχα επιπλέον και την σπάνια ευκαιρία και τιμή, να παρακολουθήσω την ομιλία του 88χρονου πλέον Jack Wattley, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις του κοινού σε θέματα σχετικά με την διατήρηση των δίσκων σε ενυδρεία, σχετικά με την διατροφή, την αναπαραγωγή, την χημεία του νερού και την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών. Παρότι η ομιλία του ήταν σύντομη, είχε πολύ ενδιαφέρον να βλέπεις και ν' ακούς από κοντά έναν από τους πρωτεργάτες του χόμπι.  
 
           
 
 
           
 
  Πέρα από αυτή την δημόσια ομιλία του, στάθηκα ιδιαίτερα τυχερός να μιλήσω μαζί του αρκετές φορές και ιδιωτικά, μιας και μέναμε στο ίδιο ξενοδοχείο και παίρναμε κάθε μέρα μαζί το πρωινό μας. Όπως συνειδητοποίησα το επόμενο διάστημα, αυτό ακριβώς είναι ένα επιπλέον όφελος, ένα "bonus" για τον απλό χομπίστα που συμμετέχει σε τέτοιες διοργανώσεις. Η δυνατότητα της άμεσης, κατ' ιδίαν επικοινωνίας με ορισμένους από τους ανθρώπους που διαμόρφωσαν το χόμπι έτσι όπως το γνωρίζουμε σήμερα, που η μόνη μας επαφή μαζί τους ήταν μέσα από τα βιβλία τους και δημοσιεύσεις άλλων για εκείνους.

Ο Jack Wattley που εισήγαγε - αλλά ακόμη υποστηρίζει σθεναρά - την χρήση του σκόρδου στην διατροφή των δίσκων, προκειμένου να ελέγξει τα εσωτερικά παράσιτα, είναι ιδιαίτερα αρνητικός με την χρήση φαρμακευτικών αγωγών, κυρίως με τον ανεξέλεγκτο τρόπο που γίνεται στις μέρες μας μέσω διαδικτυακών "διαγνώσεων" και "φιλικής" κουβεντούλας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ελάχιστες φορές χρειάστηκε ο ίδιος να υποβληθεί σε φαρμακευτικές αγωγές μέχρι σήμερα και το ίδιο προσπαθούσε να ακολουθήσει και για τους δίσκους του. Επιπλέον προτιμούσε για την διατήρηση των δίσκων του χαμηλές τιμές pH συνηθέστερα γύρω στο 5, γιατί σε τέτοιες τιμές ελαχιστοποιείται η πιθανότητα προσβολής ενός δίσκου από κάποιο παθογόνο βακτήριο ή παράσιτο. Σε κάθε περίπτωση φυσικά οι υπερβολές πρέπει να αποφεύγονται. Χαριτολογώντας μάλιστα ανέφερε πως έχει αδυναμία στους Έλληνες, γιατί ο σύζυγος της κόρης του είναι Ελληνικής καταγωγής.

Η ίδια η διοργάνωση του διαγωνισμού και η παρουσία 336 ψαριών σε διάφορες κατηγορίες, προσέλκυσε φυσικά το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντός μου, μιας και θεωρώ την απόκτηση και διατήρηση show grade δίσκων την "αποκορύφωση" του χόμπι. Δύσκολα περιγράφεται η εμπειρία της παρακολούθησης από κοντά τόσο μεγάλου αριθμού ψαριών αυτής της κλάσης, συγκεντρωμένα μάλιστα όλα μαζί. Ακόμα περισσότερο η παρακολούθηση αυτή, μ' έκανε να συνειδητοποιήσω πως η αποτύπωση αυτών των ψαριών σε φωτογραφίες και video όσο προσεκτικά κι αν γίνει, δεν μπορεί να μεταφέρει την αίσθηση μεγαλείου και ομορφιάς που αποπνέει ένα τέτοιο ψάρι από κοντά.
 
 
           
 
 
           
 
  Για πρώτη φορά στον φετινό διαγωνισμό η κατηγορία των δίσκων Pigeon ενσωματώθηκε στην "ανοικτή κατηγορία" (Open Class) και σε κάθε ενυδρείο προστέθηκαν ένας κώνος στους δίσκους εκτροφής κι ένα ομοίωμα ξύλου και άμμος στα άγρια πιασμένα ψάρια. Η τελευταία αλλαγή ακούστηκε πως έχει να κάνει με την Γερμανική νομοθεσία σχετικά με κατοικίδια ζώα. Από συζητήσεις που γίνονταν συχνά, όλοι συμφωνούσαν πως το επίπεδο των ψαριών που συμμετείχαν φέτος στον διαγωνισμό ήταν αρκετά ανεβασμένο συγκριτικά με τις προηγούμενες διοργανώσεις. Τα ψάρια αυτά βαθμολογήθηκαν από έξι κριτές αδιαμφισβήτητου κύρους και γνώσεων, μια ημέρα πριν ανοίξει η έκθεση για το κοινό. Τα αποτελέσματα της βαθμολογίας ανακοινώθηκαν την τελευταία ημέρα της διοργάνωσης, κατά την διάρκεια της τελετής απονομής των βραβείων για τα ψάρια που είχαν διακριθεί. Τις τρείς προηγούμενες ημέρες και καθώς στην συντροφιά μας συμπεριλαμβάνονταν διάσημοι εκτροφείς, συλλέκτες και έμποροι, όλοι συμφωνούσαν στο ψάρι που πραγματικά ξεχώριζε και άξιζε τον τίτλο "Best of Show": ένας δίσκος του Μαλαισιανού εκτροφέα Ricky Lim. Όπως αποδείχθηκε, το σύστημα βαθμολόγησης αλλά και η επιλογή των κριτών, διασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμό της αξιοπιστία των αποτελεσμάτων, γεγονός που προσθέτει κύρος στην συγκεκριμένη διοργάνωση.

Παρακολουθώντας καιρό τώρα αποτελέσματα διαγωνισμών δίσκων, αναρωτιόμουν τι ακριβώς εξετάζει κάθε κριτής και πως αποφασίζει τον βαθμό που θα βάλει σε κάθε επιμέρους κριτήριο της αξιολόγησης και φυσικά κατά πόσο αυτή η βαθμολογία αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, κρατώντας την αναλυτική βαθμολογία στα χέρια μου, προσπάθησα να διαπιστώσω κατά πόσο μπορούσα να εντοπίσω στα ίδια τα ψάρια τις διαφορές που εξέφραζε η βαθμολογία των κριτών. Προφανώς δεν έχω την εμπειρία τους, ούτε την ικανότητα να διακρίνω μικρές διαφορές στα χαρακτηριστικά των ψαριών, αλλά σε γενικές γραμμές ήταν εφικτό να ξεχωρίσει κάποιος που κοίταζε προσεκτικά τις διαφορές όπως αυτές είχαν εκφραστεί στη βαθμολογία. Ήταν ολοφάνερο δε, πως η τελική κατάταξη είχε να κάνει μ' ένα σύνολο χαρακτηριστικών κι όχι μόνο ορισμένα επιμέρους (μέγεθος, σχήμα, pattern κλπ) που τοποθετούσε έναν δίσκο στην πρώτη,, την δεύτερη ή την τρίτη θέση. Έγινε σαφές επίσης σε μένα, γιατί ο δίσκος που είχα ξεχωρίσει τις προηγούμενες ημέρες δεν πήρε καμία διάκριση, εξετάζοντας την αναλυτική βαθμολογία του.
 
 
           
 
 
           
 
  Διατυπώνοντας την απορία μου κατά πόσο ένας χομπίστας θα μπορούσε να συμμετέχει με αξιώσεις σ' έναν τέτοιο διαγωνισμό, έλαβα την απολύτως ενθαρρυντική απάντηση πως, υπό προϋποθέσεις είναι απολύτως εφικτό. Η απάντηση αυτή ήρθε ίσως από την πιο έγκυρη πηγή, έναν από τους καλύτερους εκτροφείς της Μαλαισίας, τον Tony Tan. Σαφώς ένας χομπίστας υστερεί συγκριτικά μ' έναν εκτροφέα στον περιορισμένο αριθμό ψαριών για επιλογή, στον διαθέσιμο χώρο, στον εξοπλισμό, αλλά κυρίως στην εμπειρία. Παρόλα αυτά με κατάλληλη προετοιμασία και υποστήριξη, μπορεί ένας χομπίστας να μεγαλώσει και να διατηρήσει show grade ψάρια. Οι συμβουλές του προς τους επίδοξους χομπίστες - διαγωνιζόμενους, ήταν με σειρά προτεραιότητας οι ακόλουθες: Επιλογή του ψαριού. Εδώ η εμπειρία για την αναγνώριση γενετικών χαρακτηριστικών, παίζει καθοριστικό ρόλο. Οπότε αυτή η επιλογή είναι καλύτερο να γίνεται από τους "ειδικούς". Σωστό μεγάλωμα. Εκείνος προτείνει μικρά σε μέγεθος ενυδρεία για ευκολότερη τήρηση της απαραίτητης καθημερινής ρουτίνας. Πολλά και μικρά ταΐσματα (αν είναι δυνατόν κάθε 2-3 ώρες) και πολλές αλλαγές νερού (με σιφωνάρισμα του βυθού για να μην μένουν υπολείμματα τροφής) καθημερινά. Οι τροφές προτείνει να βασίζονται κυρίως στην καρδιά μοσχαριού, αλλά και διάφορες αποξηραμένες του εμπορίου. Οι δυσκολία τήρησης ενός τέτοιου προγράμματος από κάποιον χομπίστα, με επαγγελματικές, κοινωνικές και οικογενειακές υποχρεώσεις είναι προφανής, αλλά οι διάφοροι αυτοματισμοί που είναι σήμερα διαθέσιμοι μπορούν να βοηθήσουν αρκετά σ' αυτή την κατεύθυνση. Τέλος, το σημαντικότερο στοιχείο επιτυχίας σύμφωνα με τον Tony Tan, είναι η καθημερινή παρατήρηση των δίσκων. Να σημειώνουμε τις αντιδράσεις τους, ν' αντιλαμβανόμαστε έγκαιρα τις αλλαγές στη συμπεριφορά τους στις αλλαγές του περιβάλλοντός τους (νερό, τροφή κλπ), αυτό που ο ίδιος συνοψίζει σε μια φράση: "να μιλάμε με τα ψάρια μας". Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, μπορεί ακόμη και κάποιος χομπίστας να συμμετέχει σ' ένα διαγωνισμό δίσκων, πιθανόν κατακτώντας και κάποια διάκριση. Διάκριση η οποία μπορεί να εξασφαλίζει ένα λεπτό δημοσιότητας πάνω στην σκηνή της απονομής, αλλά πίσω της - κατά κανόνα - κρύβονται πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς, όπως πολύ σωστά επισήμανε ο ίδιος.

Κλείνοντας την μικρή αυτή παρουσίαση θέλω ν' αναφέρω τις σημαντικότερες για μένα στιγμές που έμειναν στη μνήμη μου από αυτό το τριήμερο: Η άμεση επικοινωνία με ανθρώπους που θεωρούνται "κορυφή" στο χώρο αυτό, επαγγελματίες ή χομπίστες. Η χαρά του φετινού πρωταθλητή, που συμμετείχε για πρώτη φορά σ' Ευρωπαϊκό διαγωνισμό. Η "ενότητα" ολόκληρης της "ομάδας" των Μαλαισιανών εκτροφέων, που πανηγύρισαν τη νίκη του πρωταθλητή όλοι μαζί, παρότι θεωρητικά ήταν ανταγωνιστές. Η "εξωστρέφεια" των Ιταλών που πανηγύρισαν δυνατότερα απ' όλους, την διάκριση ενός Ιταλού διαγωνιζόμενου. Την ατμόσφαιρα γιορτής με αφορμή το χόμπι μας, μια αίσθηση που δεν είχα ξανανιώσει όσο διάστημα ασχολούμαι με το χόμπι.
 
 
           
 
 
           
 
  Πρόκειται για μια εμπειρία που προτείνω ανεπιφύλακτα σ' όσους ασχολούνται σοβαρά με το χόμπι και πιστεύω πως πρέπει να την γνωρίσουν από κοντά, τουλάχιστον για μια φορά. Προσωπικά αυτό που κυριαρχεί τώρα μετά από αυτή την πρώτη επίσκεψή μου στον 8ο Διεθνές Διαγωνισμό Δίσκων, είναι η προσμονή μου για τον 9ο διαγωνισμό το 2012.


Κείμενο - Φωτογραφίες: Χάρης Πισιμίσης (a.k.a. Hary)
 
  Επιστροφή στην κορυφή
Rating
 
Μπορείτε να βαθμολογήσετε το συγκεκριμένο άρθρο (παρουσίαση), επιλέγοντας την κατηγορία που σας εκφράζει καλύτερα από τις πέντε που ακολουθούν. Κάθε επισκέπτης μπορεί να συμμετέχει στην συγκεκριμένη αξιολόγηση, μόνο μία φορά.
Κακό Αδιάφορο Μέτριο Καλό Πολύ καλό        
 
 
Visitors Comments
 
    Stamatia
27/12/2010 04:29:13
 
  Χαιρομαι για την εμπειρία που έζησες. Πολύ καλή η ξενάγηση. Μας ταξίδεψες φίλε μου Χάρη. Ενα μεγάλο ευχαριστώ  
 
 
    Χρήστος Πολλάτος ( ChristoP)
28/12/2010 00:52:04
 
  Πολύ ωραία ξενάγηση ...

Ευχαριστούμε
 
 
 
    White Diamond
04/02/2011 11:36:59
 
  Παρα πολυ καλο αρθρο, ειναι ωραιο να το ξαναζω μεσω των εικονων και της περιγραφης σου Χαρη. Αναμονη για το επομενο.  
 
 
    Jeepas
07/02/2011 13:52:06
 
  Μπράβο Χάρη, πολύ καλό άρθρο! Σίγουρα είναι ένα βήμα η παρουσία και μόνο σε μια τέτοια έκθεση. Όπως βέβαια και για τους εκτροφείς - συμμετέχοντες - διαγωνιζόμενους.

Με αφορμή τα λόγια του Τony Tan θα πω ότι θα ήταν κέρδος για την ενυδρειοφιλία εάν κάποιος απλός χομπίστας μπορέσει να δημιουργήσει ένα ψάρι τέτοιου επιπέδου. Φυσικά και δεν είναι αυτοσκοπός οπωσδήποτε όμως είναι μια θετική εξέλιξη.
 
 
 
    Genirous
16/05/2011 15:57:03
 
  Συγχαρητήρια Χάρη για την εμπειρία και την ξενάγηση! Εύχομαι να σε δούμε ξανά εκεί ως έναν από τους διαγωνιζόμενους!  
 
 
    Κωστας
10/06/2011 14:30:54
 
  Πολλα συγχαρητηρια για την λεπτομερη ξεναγηση σου Χαρη και σε ευχαριστουμε πολυ ολοι οι χομπιστες για το υπεροχο αρθρο σου.
Ελπιζω το 2012 να ειμαι κι εγω εκει για να δω με τα ιδια μου τα ματια ολες αυτες τις μαγικες εικονες που μας μετεφερες με το αρθρο σου!!!
 
 
    Επιστροφή στην κορυφή
 
New Comment
 
 
Όνομα ή Ψευδώνυμο:
Σχόλιο:
Αποδέχομαι τους όρους συμμετοχής για τον σχολιασμό.
 
 
 
 
Επιστροφή στην Εισαγωγική Σελίδα
 
Translate
 
 
 
Statistics
  Συγκεντρωτικά στατιστικά στοιχεία σχετικά με όλα τα άρθρα του theKING.gr:  
  Σύνολο δημοσιεύσεων:   18  
  Σύνολο εμφανίσεων:   262.325  
  Σύνολο φωτoγραφιών:   386  
  Σύνολο σχολίων:   172  
  Σύνολο αξιολογήσων:   1.061  
  Mέσος όρος αξιολογήσων:   4,8/5  
 
Join to our Newsletter
  Γράψτε την e-mail διεύθυνσή σας στο πεδίο που ακολουθεί, για να λαμβάνετε το ενημε-ρωτικό newsletter του theKING.gr:  
     
Poll
  Οι περισσότεροι δίσκοι που φιλοξενείτε στα ενυδρεία σας αυτή την περίοδο, είναι:  
  Εκτροφής από Ευρώπη  
  Εκτροφής από Ασία  
  Άγρια πιασμένα ψάρια  
  Αναπαραγωγές χομπιστών  
   
Quiz
Διασκεδάστε δοκιμάζοντας τις γνώσεις σας και μάθετε πληροφορίες για τους δίσκους. Ο διαθέσιμος χρόνος για κάθε απάντηση είναι ένα λεπτό.
 
Facebook   Twitter   RSS Feeds
 
 
   
   
© 2008- theKING.gr. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.