Το όνομά μου είναι Mats Wesén (a.k.a. Ouscazz), είμαι 48 ετών και ζω στο Höör (κοντά στο Malmö) της Σουηδίας. Είμαι ένας "φανατικός" δισκόφιλος και αυτή τη στιγμή διατηρώ ένα βιοτοπικό ενυδρείο με άγριους πιασμένους δίσκους από το Lago Nhamundá, καθώς επίσης κι ένα πυκνοφυτεμένο ενυδρείο με δίσκους εκτροφής το οποίο βρίσκεται στο σαλόνι μου.

Αγόρασα τους πρώτους μου δίσκους το 1982-83. Ειλικρινά δεν θυμάμαι καθόλου αν ήταν εκτροφής ή άγρια ψάρια, πάντως στην όψη έμοιαζαν με άγρια. 'Υστερα από μια "αποχή" από το χόμπι για περίπου 20 χρόνια, επέστρεψα ξανά πριν από 2 χρόνια περίπου. Μετά από αρκετούς δίσκους εκτροφής και γατόψαρια, αρκετές πετυχημένες αναπαραγωγές (μεταξύ των οποίων και τα zebra pleco-L46), έστρεψα το ενδιαφέρον μου στους Heckels και στα Altums (άγρια πιασμένα).

Οι Heckels είναι πολύ όμορφα ψάρια, αλλά οι "απαιτήσεις" τους στην ποιότητα του νερού κάνουν την διατήρησή τους πολύ δύσ-
κολη. Κάποιοι τα καταφέρνουν αρκετά καλά χρησιμοποιώντας μόνο νερό από αντίστροφη όσμωση. Ο υπερβολικός χρόνος όμως που απαιτούσε η διαδικασία της προετοιμασίας, μ' έκανε να εγκαταλείψω σύντομα το νερό από όσμωση (και λίγο αργότερα και τα ίδια τα ψάρια). Παρότι και στο νερό βρύσης οι Heckels τα πήγαιναν μια χαρά, δεν είχαν τα λαμπερά χρώματα και την εντυπωσιακή εμφάνιση που είχαν με το πολύ όξινο και μαλακό νερό (φωτο Νο 01 - 04).
 
 
           
 
  Τα Altums ζούσαν πολύ καλά σε νερό βρύσης και μάλιστα τα νεότερα από αυτά μεγάλωναν με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Αλλά με τον καιρό ανακάλυψα πως δεν μου άρεσε η "συμπεριφορά" τους. Ήταν απλά ...ψάρια, δεν υπήρχε αλληλεπίδραση με την παρουσία των ανθρώπων, δεν είχαν τις "προσωπικότητες" που έχουν οι δίσκοι... Έτσι σταμάτησα να διατηρώ Altums στα ενυδρεία μου (φωτο Νο 05 - 08).  
 
           
 
  Πριν από τέσσερις μήνες περίπου ξεκίνησα ένα νέο βιοτοπικό ενυδρείο με άγριους πιασμένους δίσκους από το Lago Nhamundá. Πρόκειται για ένα ενυδρείο διαστάσεων 150x50x50cm και όγκου 375 λίτρων, που βρίσκεται σ' ένα ξεχωριστό δωμάτιο του σπιτιού. Το πίσω τζάμι είναι βαμμένο εξωτερικά σε μαύρο χρώμα και εσωτερικά η διακόσμηση αποτελείται από λεπτόκκοκο χαλίκι 0,2-0,7mm αναμεμιγμένο και με άλλους τύπους χαλικιού. Επίσης υπάρχουν μικρές πέτρες και ρίζες (red moore & κοινά driftwoods).  
 
           
 
 

Το φιλτράρισμα γίνεται από ένα Eheim 2075 με spraybar και ένα Eheim 2213 του οποίου η επιστροφή περνάει από μια λάμπα υπέριώδους ακτινοβολίας TetraTec UVC 5W.

Οι κάτοικοι του ενυδρείου είναι είναι επτά ενήλικοι άγριοι δίσκοι από το Nhamundá 15-17cm, πέντε μεσαίου μεγέθους γατόψαρα L128 και εννέα Corydoras Sterbai.

Η διατροφή τους αποτελείται από Super Vital 2000, κατεψυγμένες λάρβες κουνουπιών, μύδια και Tropical D-50 Plus Granulat. Συνήθως τρώνε δύο φορές την ημέρα.

 
 
           
 
 
           
 
  Ο φωτισμός του ενυδρείου αποτελείται από τρία spots με power LED. Συγκεκριμένα καθένα από τα τρία φωτιστικά περιλαμβάνει 5x1W Power LED στα 3.000Κ (θερμό φως). Τα φωτιστικά αυτά έχουν καθρέπτη στο πίσω μέρος τους ο οποίος ενισχύει το φως, αλλά επίσης το κάνει σημειακό (spot με 45° γωνία περίπου). Το αποτέλεσμα δείχνει πολύ φυσικό και τα ψάρια μοιάζει να το απολαμβάνουν ιδιαίτερα. Εκτός από το ηλιακό φως πολύ εύκολα επίσης γίνεται προσομοίωση του φωτισμού του φεγγαριού, με τα αντίστοιχα spots (φωτο 21 - 24). Υπάρχουν επιπλέον δύο κοινές λάμπες φθορισμού που ανάβουν μόνο για να γίνει ένας πιο προσεκτικός έλεγχος του ενυδρείου και της κατάστασης των ψαριών και φυσικά για να γίνει λήψη φωτογραφιών και video.  
 
           
 
  Η τακτική συντήρηση περιλαμβάνει εβδομαδιαίες αλλαγές με νερό βρύσης 25-30% (pH: 7.6 - αγωγιμότητα: 510μS) και γενικό καθάρισμα του ενυδρείου. Κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών μειώνω τις αλλαγές σε 20% κάθε τέταρτη εβδομάδα. Αυτή την εποχή (Οκτώβριος) επιστρέφω στις εβδομαδιαίες αλλαγές 20% περίπου και τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσω 30% αλλαγή νερού δύο φορές την εβδομάδα, προσομοιώνοντας την περίοδο των βροχών. Είμαι αισιόδοξος πως τον ερχόμενο χειμώνα θα σχηματισθεί κάποιο ζευγάρι και θα υπάρξει γέννα στο ενυδρείο μου.  
 
           
 
 
The player will show in this area
 
 
The player will show in this area
 
 

Το ' theKING.gr' ευχαριστεί θερμά τον Mats για την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση του ενυδρείου και των ψαριών του. Αναμφίβολα το ενυδρείο του τοποθετείται ανάμεσα στις πιο επιτυχημένες προσομοιώσεις βιότοπου δίσκων και τα ψάρια του είναι από τα πιο όμορφα και φροντισμένα δείγματα του είδους τους. Περισσότερες φωτογραφίες και video σχετικά με τους δίσκους του Mats και όχι μόνο, μπορείτε να βρείτε στα links που ακολουθούν:

YouTube: Ouscazz's Channel
Flickr: Ouscazz Photography's photostream

 
  Επιστροφή στην κορυφή
Rating
 
Μπορείτε να βαθμολογήσετε το συγκεκριμένο άρθρο (παρουσίαση), επιλέγοντας την κατηγορία που σας εκφράζει καλύτερα από τις πέντε που ακολουθούν. Κάθε επισκέπτης μπορεί να συμμετέχει στην συγκεκριμένη αξιολόγηση, μόνο μία φορά.
Κακό Αδιάφορο Μέτριο Καλό Πολύ καλό        
 
 
Visitors Comments
 
    Χρήστος Πολλάτος
07/10/2010 01:04:20
 
  Ευχαριστούμε πολύ Μπάμπη για τις πληροφορίες και την γνώση που μας δίνεις .  
 
 
    Γιώργος Ρούσαλης
07/10/2010 05:57:17
 
  Για άλλη μια φoρά ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον άρθρο, ευχαριστούμε!  
 
 
    Κωνσταντίνος Μιχαλόπουλος (Aquadominus)
07/10/2010 06:22:08
 
  Πολύ ενδιαφέρον άρθρο που μας δίνει μια άλλη οπτική στην διατήρηση άγριων Δίσκων σε ενυδρείο!!! Ευχαριστούμε.  
 
 
    disc-postman
09/10/2010 14:57:47
 
  Εντυπωσιακο ενυδρειο, φανταστικα ψαρια !!!  
 
 
    mathaios81
12/06/2011 19:32:47
 
  Πολυ ωραίο άρθρο  
 
    Επιστροφή στην κορυφή
 
New Comment
 
 
Όνομα ή Ψευδώνυμο:
Σχόλιο:
Αποδέχομαι τους όρους συμμετοχής για τον σχολιασμό.
 
 
 
 
Επιστροφή στην Εισαγωγική Σελίδα
 
Translate
 
 
 
Statistics
  Συγκεντρωτικά στατιστικά στοιχεία σχετικά με όλα τα άρθρα του theKING.gr:  
  Σύνολο δημοσιεύσεων:   18  
  Σύνολο εμφανίσεων:   262.328  
  Σύνολο φωτoγραφιών:   386  
  Σύνολο σχολίων:   172  
  Σύνολο αξιολογήσων:   1.061  
  Mέσος όρος αξιολογήσων:   4,8/5  
 
Join to our Newsletter
  Γράψτε την e-mail διεύθυνσή σας στο πεδίο που ακολουθεί, για να λαμβάνετε το ενημε-ρωτικό newsletter του theKING.gr:  
     
Poll
  Οι περισσότεροι δίσκοι που φιλοξενείτε στα ενυδρεία σας αυτή την περίοδο, είναι:  
  Εκτροφής από Ευρώπη  
  Εκτροφής από Ασία  
  Άγρια πιασμένα ψάρια  
  Αναπαραγωγές χομπιστών  
   
Quiz
Διασκεδάστε δοκιμάζοντας τις γνώσεις σας και μάθετε πληροφορίες για τους δίσκους. Ο διαθέσιμος χρόνος για κάθε απάντηση είναι ένα λεπτό.
 
Facebook   Twitter   RSS Feeds
 
 
   
   
© 2008- theKING.gr. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.