Πόσες φορές όλοι μας δεν αναρωτηθήκαμε για κάποιο ψάρι αν είναι αρσενικό ή θηλυκό? Πόσες φορές δεν θα θέλαμε να το γνωρίζουμε με σιγουριά, προκειμένου να επιλέξουμε τους επιθυμητούς δίσκους για αγορά? Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει πως το φύλο μπορούμε να το ξεχωρίσουμε μόνο αν είμαστε παρόντες στο ζευγάρωμα? Είναι τελικά εφικτό να προσδιορίσουμε το φύλο των δίσκων με αρκετή βεβαιότητα από τα σωματικά τους χαρακτηριστικά?

Αυτό ήταν ένα από τα πρώτα ερωτήματα που με απασχόλησαν ως υποψήφιο κάτοχο αυτών των ψαριών. Επιθυμούσα να αγοράσω τρία αρσενικά και τρία θηλυκά, αλλά πως θα γινόταν αυτό? Διάβαζα και ξαναδιάβαζα περιοδικά & βιβλία, sites στο internet, περιγραφές έμπειρων εκτροφέων, αλλά άκρη δεν μπορούσε να βγει. Όταν φημισμένοι εκτροφείς δηλώνουν πως δεν υπάρχουν σίγουρα κριτήρια προσδιορισμού, μάλλον θα πρέπει να έχουν δίκιο... Αλλά γιατί όμως όταν τους ζητάς αρσενικά ή θηλυκά, σου δίνουν όντως τα σωστά ψάρια? Αυτό συνέβη και σε μένα, όταν ο Stendker με διαβεβαίωσε πως μπορεί να μου στείλει τρία αρσενικά και τρία θηλυκά και σύντομα διαπίστωσα πως όντως αυτό έκανε... Πως αυτοί μπορούν και το κάνουν αν δεν υπάρχουν σχετικά "ασφαλή" κριτήρια?

Μετά από πάρα πολύ διάβασμα, μετά από συζητήσεις με πολύ πιο έμπειρους από μένα χομπίστες ή επαγγελματίες, μετά από χιλιάδες ώρες παρατήρησης των ψαριών που πέρασαν από τα ενυδρεία μου και δοκιμές που αποδείχθηκαν σωστές, μπορώ να πω με σιγουριά πως όντως υπάρχουν ασφαλή κριτήρια προσδιορισμού του φύλου των δίσκων, με κάποιες προϋποθέσεις.

Για όποιον έχει διαβάσει σχετική βιβλιογραφία συχνά αναφέρονται ορισμένα χαρακτηριστικά που διαχωρίζουν τα δύο φύλα. Πολλά είναι τελείως άτοπα και δεν είδα ποτέ να έχουν κάποια πρακτική εφαρμογή. Τα πιο "αξιόπιστα" κριτήρια διαχωρισμού του φύλου είναι τα ακόλουθα:

Ι. Σωματικό μέγεθος: Τα αρσενικά μεγαλώνουν γρηγορότερα από τα θηλυκά και έχουν κατά κανόνα μεγαλύτερο μέγεθος από αυτά. Υπό την προϋπόθεση όμως να έχουν την ίδια ηλικία. Οι εξαιρέσεις από αυτό το κριτήριο είναι πάρα πολλές, συμπεριλαμβανομένης και της περίπτωσης του ζευγαριού άγριων πιασμένων δίσκων που είχα στην κατοχή μου, όπου το θηλυκό είχε μεγαλύτερο μέγεθος από το αρσενικό.

ΙΙ. Η καμπύλη στο μέτωπο: Λέγεται πως η καμπύλη στο μέτωπο (μεταξύ των ματιών και του ραχιαίου πτερυγίου) είναι πολύ εντονότερη στα αρσενικά απ' ότι στα θηλυκά. Αυτό όμως δεν ισχύει στα νεαρής ηλικίας ψάρια (ενήλικα φυσικά), ενώ είναι σαφώς εμφανέστερο στα ηλικιωμένα. Επίσης δεν υφίσταται στα άγρια πιασμένα ψάρια. Τόσες πολλές οι εξαιρέσεις που μάλλον δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κανείς περισσότερο.

ΙΙΙ. Τα πτερύγια (και ειδικότερα το ραχιαίο): Αυτό είναι το κριτήριο προσδιορισμού του φύλου, με βάση το οποίο μπορεί κάποιος με προσεκτική παρατήρηση να επιλέξει αρσενικά ή θηλυκά ψάρια με μεγάλη ακρίβεια:
Το ραχιαίο πτερύγιο παρουσιάζει σημαντικές διαφορές στα δύο φύλα και ειδικότερα στα ψάρια εκτροφής. Στα αρσενικά σχεδόν πάντα είναι μεγαλύτερο και στο τελείωμά του δημιουργεί μια κάπως "αιχμηρή" ακμή. Αν δε η ακμή αυτή προεκτείνεται κι εκτός του πτερυγίου δημιουργώντας μια "ουρά", τότε μπορούμε να μιλάμε με σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα για αρσενικό δίσκο (κι επίσης δίσκο εκτροφής καθότι στα άγρια πιασμένα ψάρια δεν παρουσιάζεται αυτό το φαινόμενο). Ο Schmidt-Focke μάλιστα ισχυριζόταν πως αυτό είναι αποτέλεσμα της διατροφής των ψαριών κυρίως με καρδιά μοσχαριού ή χρήση ορμονών (στα βοοειδή ή απ' ευθείας στην τροφή των ψαριών). Αυτή είναι λοιπόν η πρώτη και "εύκολη" περίπτωση για να ξεχωρίσουμε με σχεδόν 100% βεβαιότητα ένα αρσενικό ψάρι. Επειδή όμως δεν έχουν όλα αυτή την προέκταση στο ραχιαίο πτερύγιο, χρειάζεται να προσέξουμε περισσότερο το ίδιο το πτερύγιο, τη σχέση του με το ουραίο πτερύγιο, αλλά και αντίστοιχα το εδρικό πτερύγιο (όπου όμως θα συναντήσουμε περισσότερες εξαιρέσεις). Το πρώτο χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει εύκολα, είναι οι πιο "αιχμηρές" απολήξεις του ραχιαίου και εδρικού πτερυγίου στα αρσενικά ψάρια (φωτο 01). Αν οι απολήξεις αυτές είναι "στρογγυλεμένες", είναι μια πρώτη ένδειξη (όχι αρκετή όμως) για ένα θηλυκό ψάρι (φωτο 02).
 
   
 

Σε συνδυασμό με το προηγούμενο κριτήριο πρέπει να παρατηρήσουμε την νοητή ευθεία που δημιουργεί το ραχιαίο πτερύγιο καθώς προεκτείνεται προς τα πίσω. Να σημειώσω εδώ πως αυτή η παρατήρηση είναι πολύ σημαντικό να γίνει όταν τα πτερύγια του δίσκου είναι πλήρως ανοικτά. Αν δεν είναι, η εντύπωση που δίνουν είναι πολύ διαφορετική. Αν η προέκταση αυτής της ευθείας δεν "τέμνει" το ουραίο πτερύγιο, έχουμε αρσενικό ψάρι (φωτο 03), αν το τέμνει έχουμε θηλυκό (φωτο 04). Η ίδια αναλογία ισχύει και για τη σχέση εδρικού και ουραίου πτερυγίου, αλλά εδώ έχουμε σαφώς περισσότερες εξαιρέσεις. Γι αυτό μόνο "συμπληρωματικά" στο προηγούμενο πρέπει να λαμβάνουμε υπ' όψιν μας αυτό το κριτήριο κι όχι απόλυτα.

 
       
  Από την προσωπική μου εμπειρία να αναφέρω πως δεν συνάντησα ποτέ ψάρι που να εξαιρείται από αυτό τον κανόνα. Ακόμα κι αν είχα μερικές αμφιβολίες πριν την επιβεβαίωση του φύλου, βλέποντας το ζευγάρωμα δεν υπήρχε αμφιβολία για τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά των πτερυγίων.

Προηγουμένως ανέφερα πως είναι απαραίτητες κάποιες προϋποθέσεις, για να κάνουμε με σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας προσδιορισμό του φύλου των δίσκων. Η πρώτη από αυτές είναι τα ψάρια να είναι ενήλικα. Σε μεγέθη κάτω των 10-12 περίπου εκατοστών μήκος σώματος (χωρίς την ουρά) και ηλικία μικρότερη των 11-12 μηνών, ο προσδιορισμός είναι πολύ δύσκολος γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η σωματική τους ανάπτυξη. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι πως τα ψάρια πρέπει να τα βλέπουμε "ζωντανά" και όχι από φωτογραφίες. Παρότι μια φωτογραφία είναι πιθανό να πετύχει την τέλεια "πόζα", όπου το ψάρι έχει πλήρως ανοικτά τα πτερύγιά του, απολύτως "παράλληλα" προς το φακό και το ουραίο πτερύγιο παράλληλο προς το έδαφος, κάτι τέτοιο είναι μάλλον σπάνιο. Τέλος, εννοείται φυσικά πως τα πτερύγια δεν θα πρέπει να έχουν αλλοιώσεις από ασθένειες, κακή ποιότητα νερού κ.ο.κ.

Ας ρίξουμε όμως μια ματιά σε μερικά πραγματικά παραδείγματα δίσκων εκτροφής, παρατηρώντας τα χαρακτηριστικά των πτερυγίων τους. Υπάρχουν φυσικά κι οι περιορισμοί των συγκεκριμένων φωτογραφιών και της στάσης των ψαριών, αλλά θα αναφερθούν αναλυτικά για την κάθε μία.

Στην φωτο 05 βλέπουμε ένα επιβεβαιωμένο αρσενικό ψάρι. Είναι η πιο απλή περίπτωση απ' όλες, το ραχιαίο δημιουργεί την γνωστή "ουρά" στο τελείωμά του κι έτσι δεν χρειάζεται πολύ παραπέρα έρευνα. Προσέξτε και την μυτερή απόληξη του εδρικού πτερυγίου που μοιάζει να τέμνει το ουραίο απλώς γιατί δεν είναι πλήρως ανοικτό.

Στην επόμενη φωτο 06 βλέπουμε επίσης ένα αρσενικό δίσκο ο οποίος παρότι δεν έχει πλήρως ανοικτά τα πτερύγιά του και το ουραίο εντελώς παράλληλο, ξεχωρίζουν τα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν πριν.

 
       
  Η επόμενη φωτο 07 είναι μια σχετικά εύκολη περίπτωση θηλυκού δίσκου με τις χαρακτηριστικές καμπύλες απολήξεις του ραχιαίου και εδρικού πτερυγίου και τη σχέση τους με το ουραίο. Στην πραγματικότητα και η νοητή ευθεία του ραχιαίου τέμνει το ουραίο, αλλά στις συγκεκριμένες κλίσεις των πτερυγίων την ώρα της φωτογράφησης, δεν είναι πλήρως εμφανές.

Τέλος ένα επίσης θηλυκό ψάρι στη φωτο 08, όπου η θέση των πτερυγίων τη στιγμή της φωτογράφησης μπορεί λίγο να μπερδέψει. Η καμπύλη απόληξη του ραχιαίου είναι εμφανής, αλλά η απόληξη του εδρικού καλύπτεται από το ουραίο, επειδή είναι αρκετά χαμηλωμένο. Γι αυτό και δεν τέμνεται από την νοητή ευθεία του ραχιαίου, το οποίο επιπρόσθετα δεν είναι πλήρως ανοικτό.
 
       
  Τελικά όντως μπορούμε να έχουμε απόλυτη επιτυχία εφαρμόζοντας αυτά τα κριτήρια προσδιορισμού του φύλου? Απόλυτη ίσως όχι, αλλά ειδικά με τα ψάρια εκτροφής ...σχεδόν απόλυτη. Υπάρχει ένα πολύ μικρό ποσοστό δίσκων εκτροφής όπου οι διαφοροποιήσεις στα πτερύγιά τους είναι εντελώς οριακές. Ακόμα όμως κι έτσι εφαρμόζοντας συνδυαστικά τα παραπάνω, μπορούμε να προσεγγίσουμε με αρκετή ακρίβεια το φύλο. Έτσι κι αλλιώς το ποσοστό των δύσκολων ψαριών είναι εξαιρετικά μικρό. Με τα άγρια πιασμένα ψάρια τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα, με την έννοια πως το ποσοστό των ψαριών με "οριακά" χαρακτηριστικά είναι σαφώς μεγαλύτερο. Οι κανόνες αυτοί πάντως ισχύουν εξ ίσου και σε αυτά.

Αν τύχει και βρεθούμε τη στιγμή του ζευγαρώματος των δίσκων μας και τους παρατηρήσουμε, εκεί είναι πάρα πολύ εύκολο να ξεχωρίσουμε το φύλο τους, πριν αρχίσει η απόθεση των αυγών. Λίγη ώρα πριν την απόθεση γίνονται εμφανείς οι γεννητικοί σωλήνες των ψαριών, οι οποίοι διαφέρουν αισθητά μεταξύ τους. Στα θηλυκά ψάρια ο γεννητικός σωλήνας είναι πολύ μεγαλύτερος σε μήκος (κατά μέσο όρο 3-4mm) και γι αυτό είναι πιο εμφανής. Καταλήγει σε μια σχεδόν κυλινδρική επιφάνεια απ' όπου βγαίνουν τα αυγά (φωτο 09 & 10). Στα αρσενικά ο γεννητικός σωλήνας είναι σαφώς μικρότερος (συνήθως δεν ξεπερνάει τα 2mm) κι έχει σχήμα που από το πλάι μοιάζει συχνά τριγωνικό (φωτο 11 & 12).
 
            
  Ελπίζω το μικρό αυτό άρθρο να βοηθήσει όσους ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν την δική τους έρευνα, ώστε ν' αποκτήσουν μια κάποια ευχέρεια στον προσδιορισμό του φύλου των δίσκων τους. Σε κάθε περίπτωση η τελική επιβεβαίωση των προβλέψεών μας (και μια μορφή ανταμοιβής των προσπαθειών μας) είναι μια εικόνα σαν κι αυτή που ακολουθεί...
Καλή επιτυχία...
 
   
Βιβλιογραφία - Αναφορές:
Schmidt-Focke's Discus Book, Bernd Degen, TFH Publications Inc.
The World of Discus II, A life for Discus, Dr Eduard Schmidt-Focke, BL Video Aquapress
Encyclopedie Du Discus, Jacques Teton - Robert Allgayer, Aquarama/Sopic
Sex Determination in Discus, Dr. Hans Joachim Schulze, Diskus Brief, Volume IV, Issue IV
Discus - A Reference Book, Bernd Degen, TFH Publications Inc.
Discus - How to breed them, Bernd Degen, TFH Publications Inc.
Degen Discus Book, Bernd Degen, TFH Publications Inc.
Discus -The Naked Truth, Andrew Soh
Il sesso dei discus, Rosario Curcio, www.mondodiscus.com
Le Dimorphisme Sexuel des Discus, LaPirogue, Volume II
  Επιστροφή στην κορυφή
Rating
 
Μπορείτε να βαθμολογήσετε το συγκεκριμένο άρθρο (παρουσίαση), επιλέγοντας την κατηγορία που σας εκφράζει καλύτερα από τις πέντε που ακολουθούν. Κάθε επισκέπτης μπορεί να συμμετέχει στην συγκεκριμένη αξιολόγηση, μόνο μία φορά.
Κακό Αδιάφορο Μέτριο Καλό Πολύ καλό        
 
 
Visitors Comments
 
    ChristosB
11/01/2010 08:21:33
 
  Μπάμπη συγχαρητήρια για μία ακόμη φορά!!  
 
 
    kostasagk
12/01/2010 03:31:14
 
  συχαρητηρια παρα πολυ ωραιο και τεκμηριομενο ιδιως για μας που δεν εχουμε τοση εμπειρια  
 
 
    evaberdeen
13/01/2010 12:55:40
 
  ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ!ΣΥΝΧΑΡΗΤΗΡΙΑ  
 
 
    Γιάννης
15/02/2010 14:07:16
 
  Πολύ καλή προσέγγιση του θέματος και με ωραία παραδείγματα.  
 
 
    59-60-70
27/02/2010 12:49:20
 
  Η προσέγγιση με τα πτερύγια είναι μόνο κατά 70% σωστή και γενικά αν δεν γεννήσουν οι δίσκοι δεν είσαι ποτέ 100% σίγουρος για το φύλο έχω θηλυκό με μικρά που σύμφωνα με την θεωρία για το που τέμνουν τα πτερύγια έπρεπε να είναι αρσενικό.
Πάντως είναι μια γενική εικόνα που μπορεί να βοηθήσει.
Μπράβο Μπάμπη πολύ καλή παρουσίαση όπως πάντα,
Ελα να βγάλεις καμια φωτο της προκοπής την θυλικια μου για να το συμπληρώσεις και με τις εξαιρέσεις.

Γιάννης
 
 
 
    theKING.gr
28/02/2010 02:45:43
 
  Δεν ξέρω αν το ποσοστό ορθότητας των προαναφερθέντων είναι 70, 80 ή 90%. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες αυτή εκτίμηση. Αρκεί πάντως να σκεφτούμε τον διαχωρισμό μεταξύ ανδρών και γυναικών στους ανθρώπους (όπου είμαστε απόλυτα βέβαιοι περί τίνος πρόκειται) και σίγουρα όλοι μας μπορούμε να θυμηθούμε μερικές περιπτώσεις που μας είχαν ...μπερδέψει ;-)
Οπωσδήποτε υπάρχουν εξαιρέσεις σε κάθε κανόνα...

Επίσης δεν ξέρω αν είναι αρκετό στοιχείο η μορφή των πτερυγίων, για έναν εκτροφέα που πρέπει να ξεχωρίσει νεαρά ψάρια για να τα μεγαλώσει χωριστά (αρσενικά-θηλυκά). Ο Andrew Soh ισχυρίζεται πως δεν είναι και μάλιστα παρουσιάζει αναλυτικά τη δική του μέθοδο, την οποία δεν ανέφερα καν γιατί δεν έχω προσωπική εμπειρία.

Η μέθοδος που περιγράφω πιο πάνω "λειτούργησε" στην εμπειρία μου στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων και γι αυτό την εμπιστεύομαι. Επίσης κουράστηκα όλα αυτά τα χρόνια ν' ακούω από συγγραφείς βιβλίων, εκτροφείς κλπ πως ο προσδιορισμός του φύλου είναι θέμα "feeling" και "έκτης αίσθησης", που την έχουν μόνο εκείνοι αλλά όχι εμείς. Όπου τελικά αν τους ρωτήσεις, θα σου δείξουν σχεδόν πάντα τα αρσενικά και θηλυκά που θα καταλάβαινες και μόνος σου με την συγκεκριμένη μέθοδο...

Τέλος με αυτή την ευκαιρία να συμπληρώσω (για όσους δεν το γνωρίζουν ήδη), πως η μέθοδος προσδιορισμού του φύλου των δίσκων δεν έχει καμία σχέση με την επιτυχή δημιουργία αναπαραγωγικών ζευγαριών. Για ένα καλό ζευγάρι χρειάζονται πολύ περισσότερες προϋποθέσεις από ένα αρσενικό κι ένα θηλυκό ψάρι...
 
 
 
    GEORGE
15/01/2011 05:30:48
 
  Μας έχεις ανίξη τα μάτια,συνχαρητήρια.Μάλων έχω 4 θυλικά και 1 αρσενικό.  
 
 
    alex
22/12/2011 15:32:40
 
  Συγχαρητήρια και ευχαριστούμε που μοιράζεσαι τις γνώσεις που άλλοι φυλάνε καλά κρυμένες.
Ίσως να πλησιάζει η ώρα όλων αυτών που πιπιλάνε μια καραμέλα γύρω απο τους δίσκους τόσα χρόνια να σωπάσουν.
 
 
 
    amigis-t
02/06/2012 19:58:21
 
  παρα πολυ κατατοπιστικο . ευχαριστουμε πολυ.  
 
    Επιστροφή στην κορυφή
 
New Comment
 
 
Όνομα ή Ψευδώνυμο:
Σχόλιο:
Αποδέχομαι τους όρους συμμετοχής για τον σχολιασμό.
 
 
 
 
Επιστροφή στην Εισαγωγική Σελίδα
 
Translate
 
 
 
Statistics
  Συγκεντρωτικά στατιστικά στοιχεία σχετικά με όλα τα άρθρα του theKING.gr:  
  Σύνολο δημοσιεύσεων:   18  
  Σύνολο εμφανίσεων:   269.936  
  Σύνολο φωτoγραφιών:   386  
  Σύνολο σχολίων:   172  
  Σύνολο αξιολογήσων:   1.062  
  Mέσος όρος αξιολογήσων:   4,8/5  
 
Join to our Newsletter
  Γράψτε την e-mail διεύθυνσή σας στο πεδίο που ακολουθεί, για να λαμβάνετε το ενημε-ρωτικό newsletter του theKING.gr:  
     
Poll
  Οι περισσότεροι δίσκοι που φιλοξενείτε στα ενυδρεία σας αυτή την περίοδο, είναι:  
  Εκτροφής από Ευρώπη  
  Εκτροφής από Ασία  
  Άγρια πιασμένα ψάρια  
  Αναπαραγωγές χομπιστών  
   
Quiz
Διασκεδάστε δοκιμάζοντας τις γνώσεις σας και μάθετε πληροφορίες για τους δίσκους. Ο διαθέσιμος χρόνος για κάθε απάντηση είναι ένα λεπτό.
 
Facebook   Twitter   RSS Feeds
 
 
   
   
© 2008- theKING.gr. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.