Από το group των δέκα άγριων δίσκων από το Lago Nhamundá είχαν μείνει πια τέσσερα ψάρια στο κυρίως ενυδρείο, όταν ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για την μετακόμισή μας σε άλλο σπίτι. Δεν σχεδίαζα σημαντικές αλλαγές στα ενυδρεία, αλλά η απροσεξία των μεταφορέων που είχε σαν συνέπεια να σπάσει το ενυδρείο, άλλαξε τα σχέδια δραματικά.

Το ενυδρείο ξεκολλήθηκε, άλλαξε ο πάτος (που είχε σπάσει) και ξανακολλήθηκε ολόκληρο από την αρχή. Μιας λοιπόν και μπήκα σε αυτή τη διαδικασία, έγιναν και κάποιες "κατασκευαστικές" αλλαγές, σε συνεργασία με τον Ανδρέα Καμαρινό από τον Υδρόκοσμο. Οι τρύπες στον πάτο από τρείς που ήταν προηγουμένως έγιναν πέντε (δύο διαφορετικές εισαγωγές για τα κάνιστρα, μια επιστροφή, μια αποχέτευση και μια ταπωμένη για μελλοντική χρήση UV λάμπας) και άλλαξε η θέση της υπερχείλισης στην πλάτη, από δεξιά που ήταν προηγουμένως πήγε αριστερά.

Τότε ήταν που άρχισα σοβαρά να σκέφτομαι τη δημιουργία ενός πραγματικά βιοτοπικού ενυδρείου, μόνο με άμμο, ξύλα και λίγες πέτρες. Στο μεταξύ οι δίσκοι μαζί με κάτι Corydoras που είχαν απομείνει φιλοξενούνταν στο 140lt ενυδρείο από το rack, το οποίο δεν ξαναστήθηκε στο νέο σπίτι.

Επέλεξα σκούρο καφέ αυτοκόλλητο για background στο ενυδρείο, μπεζ χρώματος άμμο για υπόστρωμα (η λευκή είναι εξαιρετικά φωτεινή για τα γούστα μου και δεν μου φαίνεται το ίδιο φυσική) και απέμενε το θέμα της επιλογής των ξύλων. Θέμα που αποδείχτηκε περίπλοκο, γιατί οι απαιτήσεις μου ήταν πολύ συγκεκριμένες και στα μαγαζιά εκείνη την περίοδο δεν μπορούσα να βρω αυτό που επιθυμούσα. Μετά από μεγάλο διάστημα αναμονής νέων εισαγωγών, επιτέλους το εμπόρευμα έφτασε και πήγα κατ' ευθείαν στον εισαγωγέα πριν καν ανοίξει τα κιβώτια με τα ξύλα, για να έχω μεγαλύτερη δυνατότητα επιλογής. Πράγματι η ποικιλία ήταν τεράστια και διάλεξα τα καλύτερα μεγάλα κομμάτια που είχε. Με την προσθήκη και κάποιων λίγων πετρών το νέο aquascape ήταν έτοιμο και μπήκαν οι δίσκοι στο νέο τους σπίτι. Σύντομα όμως φάνηκε πως οι δύο πιο μεγαλόσωμοι κυνηγούσαν ανηλεώς τους δύο πιο μικρόσωμους και δεν άργησε να έρθει ο πρώτος θάνατος. Ο πιο μικρόσωμος από όλους τους δίσκους δεν άντεξε την πίεση από το συνεχές κυνηγητό κι ένα πρωί τον βρήκα νεκρό.

Η ανάγκη για αγορά νέων ψαριών ήταν πλέον επιτακτική, αλλά η προσφορά της εγχώριας αγοράς σε συνδυασμό με τις δικές μου απαιτήσεις για ποιοτικά ψάρια (τα τρία που είχαν απομείνει ήταν πραγματικά πολύ καλά ψάρια - δεν θα συμβιβαζόμουν με κάτι λιγότερο), μ' έκαναν να στραφώ στο εξωτερικό. Είχα πολλές επαφές με εμπόρους, μου έστειλαν καταλόγους, τιμές και φωτογραφίες, αλλά σχεδόν από την αρχή με κέρδισαν τα εκπληκτικά ψάρια και η εξαιρετική επικοινωνία που είχα με τον Eric Hustinx από το Βέλγιο.

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους εμπόρους άγριων δίσκων στην Ευρώπη (και όχι μόνο), με δικές του εγκαταστάσεις στη Βραζιλία και πολλούς ψαράδες στον Αμαζόνιο που προμηθεύουν αποκλειστικά την επιχείρισή του. Γνώριζα για τις δραστηριότητές του και την αξιοπιστία των προϊόντων του πολλά χρόνια πριν, αλλά μετά από την επικοινωνία που είχαμε πείσθηκα πως αυτή ήταν η πηγή που έψαχνα. Από τον εντυπωσιακό πραγματικά κατάλογό του, επέλεξα 10 ενήλικα ψάρια από το Lago Maracaña (κάποιοι χάρτες το αναφέρουν και ως Macuricaña).

H παραγγελία έγινε, η πληρωμή επίσης και λίγες ημέρες μετά έφθασε το κιβώτιο με τα ψάρια στο αεροδρόμιο και λίγο αργότερα στο σπίτι μου. Παρά την εξαιρετική φήμη του προμηθευτή, είχα μια μικρή αγωνία αν όλα θα είναι όπως τα είχα ζητήσει (γιατί είχα δώσει πολύ συγκεκριμένες οδηγίες για την επιλογή των ψαριών που με ενδιέφεραν).
 
       
  Η συσκευασία ήταν άψογη: χαρτοκιβώτιο έξω από το φελιζολένιο κουτί (Φωτο 01), το οποίο ήταν ντυμένο με εφημερίδες εσωτερικά, μεγάλη νάυλον σακούλα που περιείχε όλες τις επιμέρους σακούλες των ψαριών (Φωτο 02). Το κάθε ψάρι ήταν συσκευασμένο σε τριπλή σακούλα κλεισμένη με κλίπ από ειδικό μηχάνημα για μεγαλύτερη στεγανότητα, στην εσωτερική πλευρά του καπακιού ήταν κολλημένα δύο heat packs (Φωτο 03) και εξωτερικά στο χαρτοκιβώτιο αναφερόταν η ημερομηνία και η ακριβής ώρα που μπήκε οξυγόνο και κλείσθηκε η τελευταία σακούλα.

Τα ψάρια από τη συγκεκριμένη περιοχή φημίζονται για το έντονο κόκκινο χρώμα στο σώμα τους (αυτό ήταν από τα βασικά κριτήρια της επιλογής μου), αλλά είχα επιπλέον ζητήσει να μου διαλέξει τα ψάρια εκείνα που είχαν το λιγότερο pattern στο σώμα τους (τις λιγότερες ραβδώσεις). Παρότι με είχε διαβεβαιώσει ότι θα το κάνει, είχα μεγάλη περιέργεια για να δω το αποτέλεσμα της επιλογής του. Βγάζοντας σταδιακά τα ψάρια από τις σακούλες και βάζοντάς τα στο κιβώτιο για προσαρμογή, σχεδόν αμέσως πρόσεξα με μεγάλη ικανοποίηση πως η επιλογή του ήταν απολύτως σύμφωνη με τις υποδείξεις μου.

 
 
       
 
  Παρά το 24ωρο ταξίδι τους μέσα στις σακούλες, τα περισσότερα ήταν πλήρως χρωματισμένα κι ορισμένα μάλιστα χωρίς καν stress bars στο σώμα τους (Φωτο 04). Ήταν στην καλύτερη κατάσταση από κάθε άλλο ψάρι που είχα παραλάβει με αντίστοιχο τρόπο!

Σταδιακά έβαζα στο κουτί προσαρμογής λίγο νερό από το ενυδρείο μου (και γινόταν σιγά-σιγά κιτρινωπό γιατί στο ενυδρείο είχα τύρφη) (Φωτο 05 - 06), αλλά με πίεζε ο χρόνος επειδή καθυστέρησε η πτήση τρεις ώρες κι λίγο αργότερα είχα ένα ραντεβού που δεν μπορούσα να αναβάλω. Παρότι δεν ήταν στις αρχικές προθέσεις μου, η όλη διαδικασία κράτησε μεταξύ 30 και 40 λεπτών. Στη συνέχεια μπήκαν τα ψάρια σταδιακά στο ενυδρείο. Στις φωτογραφίες που ακολουθούν φαίνονται ένα-ένα, μόλις πριν μπουν στο ενυδρείο. Είναι ολοφάνερη η άψογη κατάσταση όλων των δίσκων, αλλά και το εντυπωσιακό τους χρώμα (και το ελάχιστο pattern που είχα ζητήσει).
 
 
           
 
           
   

Παρότι τα φώτα του ενυδρείου δεν ήταν ανοικτά, στο δωμάτιο υπήρχε φως και μόλις μπήκε και το τελευταίο ψάρι μέσα πρόσεξα πως αντί να πάνε κάπου να κρυφτούν, ήταν όλα στο μπροστινό τζάμι του ενυδρείου κοντά στην επιφάνεια και ακολουθούσαν τις κινήσεις μου!!! Μάλλον ήλπιζαν πως κάτι θα τους έδινα να φάνε μετά απ' όλη αυτή την ταλαιπωρία... Σκέφτηκα πως στην κατάσταση αυτή και κατ' ευθείαν απ' τις σακούλες να τα έβαζα στο ενυδρείο, μάλλον πάλι μια χαρά θα ήταν!

Οι τρείς δίσκοι που βρισκόντουσαν ήδη στο ενυδρείο, είχαν μια "καθιερωμένη" ιεραρχία. Οι δυό πιο μεγαλόσωμοι παρότι πλακωνόντουσαν και μεταξύ τους συχνά πυκνά, βασικά απασχολούνταν με το να κυνηγάνε τον τρίτο που ήταν ελαφρώς πιο μικρόσωμος (αν και ήταν πάνω από 15-16cm κι αυτός). Όταν επέστρεψα αργά το ίδιο βράδυ και κάθησα λίγο να παρατηρήσω τα ψάρια, διαπίστωσα το εξής ενδιαφέρον θέαμα: τα δυό μεγαλόσωμα ψάρια που βρίσκονταν από παλιά μέσα, είχαν "ταμπουρωθεί" στο αριστερό μέρος του ενυδρείου που είχε αρκετές κρυψώνες από τα ξύλα και δεν άφηναν κανένα από τους καινούργιους να πλησιάσει. Ο τρίτος και κατατρεγμένος είχε ενσωματωθεί απολύτως με τους νεοφερμένους (με μεγάλη του ανακούφιση φαντάζομαι) και φυσικά ούτε λόγος για να πλησιάσει προς τα αριστερά. Οι νέοι δίσκοι σουλατσάριζαν σε όλα τα μήκη και πλάτη του ενυδρείου, άνετα χωρίς ενδοιασμούς και υποχωρούσαν μόνο αν τους κυνηγούσαν οι παλιοί, γιατί είχαν πλησιάσει πολύ προς τη μεριά τους. Μετά από περίπου μια εβδομάδα ξανάγιναν όλα τα ψάρια μια ομάδα, χωρίς ιδιαίτερες αψιμαχίες ή άλλα προβλήματα.

Μετά από λίγους μήνες καθώς δοκίμαζα να φωτογραφίσω το ενυδρείο και τα ψάρια, το αποτέλεσμα μου φάνηκε αρκετά ικανοποιητικό. Κάπως έτσι άρχισαν να γεννιούνται οι πρώτες σκέψεις για να προετοιμάσω μια συμμετοχή του ενυδρείου μου σ' ένα διαγωνισμό aquascaping...

 
           
 
 
  Επιστροφή στην κορυφή
Rating
 
Μπορείτε να βαθμολογήσετε το συγκεκριμένο άρθρο (παρουσίαση), επιλέγοντας την κατηγορία που σας εκφράζει καλύτερα από τις πέντε που ακολουθούν. Κάθε επισκέπτης μπορεί να συμμετέχει στην συγκεκριμένη αξιολόγηση, μόνο μία φορά.
Κακό Αδιάφορο Μέτριο Καλό Πολύ καλό        
 
 
Visitors Comments
 
    Diskus fan
08/12/2009 17:06:45
 
  Ομολογώ οτι εντυπωσιάστηκα με την ποιότητα των ψαριών του. Καλορίζικοι και εύχομαι σύντομα κάποιοι απο αυτούς με απογόνους.-  
 
    Επιστροφή στην κορυφή
 
New Comment
 
 
Όνομα ή Ψευδώνυμο:
Σχόλιο:
Αποδέχομαι τους όρους συμμετοχής για τον σχολιασμό.
 
 
 
 
Επιστροφή στην Εισαγωγική Σελίδα
 
Translate
 
 
 
Statistics
  Συγκεντρωτικά στατιστικά στοιχεία σχετικά με όλα τα άρθρα του theKING.gr:  
  Σύνολο δημοσιεύσεων:   18  
  Σύνολο εμφανίσεων:   262.330  
  Σύνολο φωτoγραφιών:   386  
  Σύνολο σχολίων:   172  
  Σύνολο αξιολογήσων:   1.061  
  Mέσος όρος αξιολογήσων:   4,8/5  
 
Join to our Newsletter
  Γράψτε την e-mail διεύθυνσή σας στο πεδίο που ακολουθεί, για να λαμβάνετε το ενημε-ρωτικό newsletter του theKING.gr:  
     
Poll
  Οι περισσότεροι δίσκοι που φιλοξενείτε στα ενυδρεία σας αυτή την περίοδο, είναι:  
  Εκτροφής από Ευρώπη  
  Εκτροφής από Ασία  
  Άγρια πιασμένα ψάρια  
  Αναπαραγωγές χομπιστών  
   
Quiz
Διασκεδάστε δοκιμάζοντας τις γνώσεις σας και μάθετε πληροφορίες για τους δίσκους. Ο διαθέσιμος χρόνος για κάθε απάντηση είναι ένα λεπτό.
 
Facebook   Twitter   RSS Feeds
 
 
   
   
© 2008- theKING.gr. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.