Ο Jörg Stendker είναι ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος εκτροφέας δίσκων (και ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο). Τα ψάρια του φημίζονται για την ποιότητά τους (υγιή με εντυπωσιακά χρώματα, ιδιαίτερα μεγάλα μεγέθη - 18+cm - που πολύ λίγοι διαθέτουν και αρκετά πλούσια γκάμα διαφορετικών χρωματικών μορφών).
Ο ίδιος είχε την καλοσύνη να απαντήσει στις ερωτήσεις του theKING.gr, δίνοντας μια από τις πραγματικά σπάνιες συνεντεύξεις του, για να τον γνωρίσουν καλύτερα οι Έλληνες φίλοι των δίσκων!
 
  J.S.: Πρώτα απ' όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την συνέντευξη αυτή και για το ενδιαφέρον σας για τις δραστηριότητές μας.

t.K.: Πείτε μας λίγα λόγια για σας και το πώς ξεκινήσατε τις αναπαραγωγές δίσκων.
J.S.: Στην πραγματικότητα άρχισα να ενδιαφέρομαι για τους δίσκους επειδή αυτό ήταν το χόμπι του πατέρα μου. Ξεκίνησε με ένα ενυδρείο 300lt και μόλις τέσσερις δίσκους, αλλά είχε πολύ επιτυχία στις αναπαραγωγές. Έτσι μεγάλωσα μέσα στους δίσκους και όταν ήμουν έξι ή επτά χρονών άρχισα να βοηθάω τον πατέρα μου με τις αναπαραγωγές. Είχα ενθουσιαστεί από το γε-
  γονός πως τα μωρά ψαράκια τρέφονταν απ' ευθείας από το σώμα των γονιών τους.
Το χόμπι μου μετατράπηκε σε επάγγελμα πριν από 15 χρόνια. Οι πρώτες εγκαταστάσεις είχαν εμβαδό 200 τ.μ. και περιελάμβαναν 500 ενυδρεία. Σήμερα έχουμε τη μεγαλύτερη φάρμα εκτροφής δίσκων στην Ευρώπη και μια από τις σημαντικότερες σε όλο τον κόσμο. Όπως μπορείτε να δείτε, είμαι σε επαφή με τους δίσκους για περισσότερα από 35 χρόνια.

t.K.: Πότε ξεκινήσατε τις αναπαραγωγές και με ποια "ράτσα" δίσκων;
J.S.: Η ράτσα με την οποία ξεκίνησε τις αναπαραγωγές του ο πατέρας μου ήταν οι "brilliant turquoise", αλλά σύντομα μπορούσε να αναπαράγει επίσης και τους " solid turquoise".

t.K.: Ποιο ήταν το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίσατε όταν ξεκινήσατε τις αναπαραγωγές;
J.S.: Το σημαντικότερο πρόβλημα ήταν πως εξ' αιτίας της αλλαγής των παραμέτρων του νερού, τα ζευγάρια έτρωγαν τα νεογνά μέσα στην πρώτη εβδομάδα.

t.K.: Έχετε δημιουργήσει κάποια δική σας "ράτσα" δίσκων;
J.S.: Έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μια νέα καταπληκτική ράτσα που την ονομάσαμε "Dark Angel" (Σκοτεινός Άγγελος). Έχει μπλε - γκρι ράχη και ροζ θώρακα - κοιλιά. Δυστυχώς θα χρειασθούμε ακόμα ένα χρόνο τουλάχιστον πριν να μπορέσουμε να εμφανίσουμε στην αγορά αυτά τα ψάρια, γιατί ακόμα δεν είναι διαθέσιμα σε ικανοποιητικές ποσότητες.

t.K.: Πόσα αναπαραγωγικά ζευγάρια έχετε;
J.S.: Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 400 ζευγάρια στη φάρμα μας.

t.K.: Πόσοι νέοι δίσκοι γεννιούνται από αυτά τα ζευγάρια κάθε μήνα;
J.S.: Γεννιούνται περίπου 30.000 με 40.000 νέοι δίσκοι κάθε μήνα!

t.K.: Ποιος ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός νεογνών που πήρατε από μια μόνο γέννα; Ποιος είναι ο μέσος όρος για τα περισσότερα από τα ζευγάρια σας;
J.S.: Ο μέσος όρος νεογνών για κάθε ζευγάρι είναι περίπου 120, αλλά κάποιες φορές τυχαίνει να είναι περισσότερα από 450! Φυσικά αυτό δεν είναι συχνό.
 
 
       
 
  t.K.: Τι είδους νερό χρησιμοποιείτε στα ενυδρεία σας;
J.S.: Είμαστε τυχεροί και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το νερό του δικτύου ύδρευσης της πόλης μας. Οι παράμετροι του νερού που διατηρούμε τους δίσκους μας είναι: pH=7.0, GH=15, ΚH=8 και θερμοκρασία 30οC.

t.K.: Πόσα λίτρα νερού είναι ο συνολικός όγκος των ενυδρείων σας και πόσα λίτρα είναι οι καθημερινές αλλαγές;
J.S.: Αλλάζουμε περίπου το 10 με 15% του συνολικού όγκου των ενυδρείων μας στη διάρκεια του 24ωρου. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο και στην ανάπτυξη των ψαριών μας. Ο συνολικός όγκος νερού των ενυδρείων μας είναι περίπου 200.000 λίτρα.

t.K.: Τι φιλτράρισμα χρησιμοποιείτε στα ενυδρεία σας;
J.S.: Χρησιμοποιούμε απλές τεχνικές, αερόφιλτρα με σφουγγάρια.

t.K.: Τι είδους τροφή χρησιμοποιείτε για τους δίσκους σας;
J.S.: Στους δίσκους μας δίνουμε την δική μας τροφή που παρασκευάζουμε εμείς και βασίζεται στην καρδιά μοσχαριού. Από το φθινόπωρο του 2008 η ίδια ακριβώς τροφή παρασκευάζεται από την RUTO Frozen Fishfood B.V. στην Ολλανδία για τους πελάτες μας αλλά και τον τελικό καταναλωτή. Η κατεψυγμένη αυτή τροφή διατίθεται σε πλάκες των 500gr ή σε κύβους. Εξ αιτίας αυτής της ξεχωριστής τροφής, με τα πρόσθετα που περιέχει, μπορούμε και εκτρέφουμε τους μοναδικούς σε μέγεθος και χρώματα δίσκους μας.

t.K.: Πόσα άτομα εργάζονται στις εγκαταστάσεις σας και με τι ακριβώς ασχολούνται;
J.S.: Έχουμε περίπου 30 άτομα προσωπικό οι οποίοι ασχολούνται με την λειτουργία των γραφείων μας και την εξυπηρέτηση των πελατών, με τις αναπαραγωγές, το τάισμα των ψαριών και το καθάρισμα των ενυδρείων. Έχουμε να φροντίσουμε περισσότερα από 2.200 ενυδρεία με 180.000 έως 200.000 δίσκους σε αυτά. Εξάγουμε περισσότερα από 20.000 ψάρια τον μήνα. Όλα αυτά σημαίνουν πολύ δουλειά για όλους μας καθημερινά!

t.K.: Τα ενυδρεία σας περιέχουν ψάρια σε μεγάλη πυκνότητα. Πως εξασφαλίζετε την απαιτούμενη ποιότητα του νερού σε αυτές τις συνθήκες;
J.S.: Κρατάμε τους δίσκους μας σε μεγάλες ομάδες για να τους δυναμώσουμε απέναντι στις ασθένειες. Όπως ανέφερα προηγουμένως έχουμε διαρκείς αλλαγές νερού που μας επιτρέπουν να διατηρούμε τα ψάρια μας σε αυτές τις συνθήκες.

t.K.: Προετοιμάζετε ή μεταχειρίζεστε με ειδικούς τρόπους τα ζευγάρια για αναπαραγωγή;
J.S.: Διατηρούμε τα αναπαραγωγικά ζευγάρια μας σε διαφορετικές παραμέτρους νερού σε σχέση με τα υπόλοιπα ψάρια που προορίζονται για πώληση, αλλά αυτή είναι η μόνη διαφορά. Δεν είναι απαραίτητο να τα μεταχειρισθούμε με κανέναν διαφορετικό τρόπο από τα υπόλοιπα.

t.K.: Σε ποια ηλικία είναι έτοιμα-σχηματισμένα τα αναπαραγωγικά ζευγάρια;
J.S.: Τα ζευγάρια είναι κατάλληλα για αναπαραγωγή σε ηλικία μεταξύ 1½ με 2 ετών.

t.K.: Μέχρι ποια ηλικία τα χρησιμοποιείτε στις αναπαραγωγές σας;
J.S.: Τα χρησιμοποιούμε για όσο παράγουν ικανοποιητικό αριθμό αυγών!

t.K.: Τι μέγεθος έχουν τα ενυδρεία που φιλοξενούν ζευγάρια και τι μέγεθος αυτά που προορίζονται για το μεγάλωμα των ψαριών;
J.S.: Τα ενυδρεία με τα αναπαραγωγικά μας ζευγάρια είναι πιο μικρά κι έχουν όγκο περίπου 80-100 λίτρα. Τα ενυδρεία για το μεγάλωμα των ψαριών είναι διαφορετικών διαστάσεων, αλλά έχουν όγκο κατά μέσο όρο 250 λίτρα.

t.K.: Ποιες είναι οι παράμετροι του νερού που αναπαράγετε τους δίσκους σας;
J.S.: Οι παράμετροι είναι οι εξής: pH=5.5 με 6.0, GH=1 και ΚH<1.

t.K.: Πόσο διάστημα χρειάζεται ένα νεογνό για να φθάσει σε μέγεθος τα 18 εκατοστά;
J.S.: Όταν υπάρχει άφθονη τροφή χρειάζεται περίπου 2 χρόνια.

t.K.: Ποιες ασθένειες έχετε συναντήσει πιο συχνά και πως τις αντιμετωπίσατε;
J.S.: Δεν αντιμετωπίζουμε συχνά προβλήματα με ασθένειες. Μερικές φορές παρουσιάζονται βακτηριακές μολύνσεις, οπότε προσπαθούμε να δώσουμε περισσότερο χώρο στα ενυδρεία μας για τα ασθενή ψάρια. Συνήθως αυτό βοηθάει!
 
 
       
 
  t.K.: Εμπλουτίζετε τα γονίδια από τις ράτσες που αναπαράγετε, ζευγαρώνοντας τα με άγρια πιασμένα ψάρια (F0) σε κάποια χρονικά διαστήματα;
J.S.: Η τελευταία φορά που ζευγαρώσαμε άγρια πιασμένα (F0) με ψάρια από δικές μας αναπαραγωγές ήταν πριν από 15 χρόνια. Τότε που δημιουργήσαμε τις ράτσες "Santarem" και "Alenquer". Από τότε δεν το έχουμε επαναλάβει.

t.K.: Πως προετοιμάζετε τους δίσκους που θα συμμετέχουν σε κάποιο διαγωνισμό;
J.S.: Δεν προετοιμάζουμε τους δίσκους που θα διαγωνιστούν. Το μόνο που κάνουμε είναι μια καλή επιλογή.

t.K.: Ποια είναι η άποψή σας για την χρήση ορμονών στους δίσκους για να έχουν πιο γρήγορα περισσότερο εντυπωσιακά χρώματα;
J.S.: Δεν χρησιμοποιούμε στην φάρμα μας καθόλου τέτοια προϊόντα. Οι δίσκοι μας εμφανίζουν τα αντίστοιχα χρώματα της ράτσας τους καθώς ενηλικιώνονται.

t.K.: Ποια πράγματα θεωρείτε πως έχετε μάθει μέσα από την εμπειρία όλων αυτών των ετών στην εκτροφή δίσκων;
J.S.: Πρέπει να έχετε υπομονή. Δώστε στα ζευγάρια σας αρκετό χρόνο, γιατί ακόμα και οι δίσκοι πρέπει να μάθουν τον τρόπο για να αναπαράγονται.

t.K.: Πως σκέφτεστε τον εαυτό σας, περισσότερο σαν εκτροφέα ή σαν έμπορο ψαριών;
J.S.: Είμαστε εκτροφείς δίσκων και πουλάμε τα ψάρια μας μόνο σε εξειδικευμένους εμπόρους ψαριών σε ολόκληρο τον κόσμο.

t.K.: Ποιες είναι οι πιο σημαντικές αγορές για την επιχείρησή σας;
J.S.: Έχουμε πελάτες από περισσότερες από 20 χώρες σε όλο τον κόσμο. Οι πιο σημαντικές αγορές για εμάς είναι της Γαλλίας, της Ολλανδίας, των Η.Π.Α. και φυσικά της Γερμανίας. Αλλά έχουμε και κάποιες νέες αναπτυσσόμενες αγορές όπως αυτές της Ελλάδας και της Πορτογαλίας. Η Ευρωπαϊκή αγορά είναι ιδιαίτερης σημασίας για εμάς, αλλά εξάγουμε τους δίσκους και σε πολύ μακρινές χώρες, όπως η Νότια Αφρική!

t.K.: Ποια είναι η άποψή σας για το μέλλον της εκτροφής των δίσκων αλλά και του εμπορίου τους γενικότερα;
J.S.: Παρά το γεγονός πως αντιμετωπίζουμε μια οικονομική κρίση στην Ευρώπη, οι πωλήσεις μας αυξάνονται. Προφανώς οι άνθρωποι περιορίζουν τις δαπάνες τους σε τομείς όπως είναι οι διακοπές ή τα γεύματα σε εστιατόρια, αλλά επιτρέπουν στους εαυτούς ένα χόμπι ή ένα πάθος, όπως η διατήρηση δίσκων σε κάποιο ενυδρείο στο σπίτι τους. Γι αυτό είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον της αγοράς των δίσκων.
Επιπλέον είμαι σίγουρος πως όλοι όσοι ασχολούνται με τους δίσκους, μπορούν να περιμένουν αρκετές νέες ράτσες στο μέλλον.

t.K.: Έχετε να δώσετε κάποια συμβουλή από την εμπειρία σας προς τους Έλληνες χομπίστες που ασχολούνται με δίσκους;
J.S.: Αν επιθυμείτε να έχετε υγιείς δίσκους στα ενυδρεία σας, πρέπει να φροντίσετε μόνο για τους εξής τέσσερις παράγοντες:
Ι. Την κατάλληλη θερμοκρασία του νερού
ΙΙ. Τις υπόλοιπες παραμέτρους του νερού
ΙΙΙ. Την τροφή που θα δώσετε στους δίσκους σας
ΙV. Να κρατάτε δίσκους μόνο από έναν εκτροφέα στο ενυδρείο σας


Το theKING.gr ευχαριστεί θερμά τον κ. Stendker για την συνέντευξη αυτή, και περιμένει με χαρά την άφιξή του στην Αθήνα τον ερχόμενο χειμώνα, στην εκδήλωση που διοργανώνει το GreekDiscus.com.
 
 
  Επιστροφή στην κορυφή
Rating
 
Μπορείτε να βαθμολογήσετε το συγκεκριμένο άρθρο (παρουσίαση), επιλέγοντας την κατηγορία που σας εκφράζει καλύτερα από τις πέντε που ακολουθούν. Κάθε επισκέπτης μπορεί να συμμετέχει στην συγκεκριμένη αξιολόγηση, μόνο μία φορά.
Κακό Αδιάφορο Μέτριο Καλό Πολύ καλό        
 
 
Visitors Comments
 
    Yiannis59
14/07/2009 13:14:09
 
  Μπραβο ελπιζω να μας πει περισσοτερα οταν ερθει  
 
 
    Loris
14/07/2009 15:12:39
 
  Ανυπομονώ να ερθει ο Νοεμβριος...
Να δω τι θα ακουσουμε...
 
 
 
    yiapas
14/07/2009 15:27:50
 
  Θα μας αφήσει με το στόμα ανοικτό απο αυτά που θα ακούσουμε στην διάλεξη.
Μπράβο
 
 
 
    Χρήστος Πολλάτος
15/07/2009 00:53:18
 
  Ευχαριστούμε πολύ . Συνέχισε την καταπληκτική δουλειά που κάνεις  
 
 
    Genirous
24/07/2009 04:40:20
 
  Πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, συγχαρητήρια!

Δημιουργεί αρκετές σκέψεις για ερωτήσεις κατά τη διάλεξη που θα δώσει.
 
 
 
    StavrosM
26/07/2009 08:34:16
 
  Ραντεβου στις 21 Νοεμβριου...  
 
 
    Gantalf
31/07/2009 07:19:16
 
  μπράβο, πολύ καλή η συνέντευξη..  
 
 
    douf
31/07/2009 10:31:24
 
  Συγχαρητηρια και απο εμενα.
Πολυ καλη συνεντευξη.
 
 
 
    Μαριλη
06/08/2009 05:04:37
 
  Συνχαρητηρια! Αληθεια πολυ καλη ενδιαφερουσα και κατατοπιστηκη συνεντευξη!  
 
 
    Jeepas
13/09/2009 12:47:40
 
  Συγχαρητήρια!
Ενδιαφέρουσες ερωτήσεις (και φυσικά απαντήσεις...)
 
 
 
    jonny
20/11/2009 15:51:19
 
  Ωραία συνέντευξη.....μια προθέρμανση για το αυριανό!  
 
 
    LOYHS
28/01/2010 18:57:24
 
  Μπραβο αρκετα καλες ερωτησεις  
 
 
    ΙΛΙΑΣ
07/02/2010 20:22:02
 
  ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ!! ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ!!!!!  
 
 
    nasos
22/07/2010 01:38:35
 
  Πολύ καλή συνέντευξη. Μπράβο σε όλους σας!!!!!!  
 
 
    kostaszoidos
15/09/2010 09:42:58
 
  κατατοπιστικοτατος!!!!  
 
 
    Stamatia
27/12/2010 05:41:03
 
  θα μπορούσε να μας πει περισσότερες διατροφικές λεπτομερειες κατά την γνώμη μου και σχετικά με τις ασθένειες. Πιστεύω ότι κρατάνε κλειστά χαρτιά όλοι οι εκτροφείς. Ενα μεγάλο ευχαριστώ σε εκείνον και σε σας για την συνεντευξη.  
 
 
    kat2
11/01/2011 13:20:45
 
  καλη ενδιαφερουσα και οχι πολυ κατατοπιστηκη συνεντευξη.μπραβο σε σας και σε εκεινον για την συνεντευξη αυτη.  
 
 
    κωσταβαρας χρηστος
09/01/2013 16:26:14
 
  μπραβο παιδια παρα πολυ καλο μας βοηθησε αρκετα να καταλαβουμε καποια πραγματα.,.....  
 
    Επιστροφή στην κορυφή
 
New Comment
 
 
Όνομα ή Ψευδώνυμο:
Σχόλιο:
Αποδέχομαι τους όρους συμμετοχής για τον σχολιασμό.
 
 
 
 
Επιστροφή στην Εισαγωγική Σελίδα
 
Translate
 
 
 
Statistics
  Συγκεντρωτικά στατιστικά στοιχεία σχετικά με όλα τα άρθρα του theKING.gr:  
  Σύνολο δημοσιεύσεων:   18  
  Σύνολο εμφανίσεων:   264.141  
  Σύνολο φωτoγραφιών:   386  
  Σύνολο σχολίων:   172  
  Σύνολο αξιολογήσων:   1.061  
  Mέσος όρος αξιολογήσων:   4,8/5  
 
Join to our Newsletter
  Γράψτε την e-mail διεύθυνσή σας στο πεδίο που ακολουθεί, για να λαμβάνετε το ενημε-ρωτικό newsletter του theKING.gr:  
     
Poll
  Οι περισσότεροι δίσκοι που φιλοξενείτε στα ενυδρεία σας αυτή την περίοδο, είναι:  
  Εκτροφής από Ευρώπη  
  Εκτροφής από Ασία  
  Άγρια πιασμένα ψάρια  
  Αναπαραγωγές χομπιστών  
   
Quiz
Διασκεδάστε δοκιμάζοντας τις γνώσεις σας και μάθετε πληροφορίες για τους δίσκους. Ο διαθέσιμος χρόνος για κάθε απάντηση είναι ένα λεπτό.
 
Facebook   Twitter   RSS Feeds
 
 
   
   
© 2008- theKING.gr. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.