O Salvo Franchina (aka tatore) είναι χομπίστας από την Ιταλία και συν-διαχειριστής του γνωστού forum "discuspassion.net". Είναι επίσης υπεύθυνος για την μετάφραση του νέου βιβλίου του Heiko Bleher στα Ιταλικά. Έχει μεγάλη εμπειρία στην διατήρηση και αναπαραγωγή άγριων πιασμένων δίσκων (green & blue discus) και τα τελευταία 5-6 χρόνια το κύριο ενδιαφέρον του έχει απορροφήσει το ενυδρείο που φιλοξενεί 18 Heckels (Symphysodon discus).

Τους περισσότερους από τους συγκεκριμένους Heckels τους προμηθεύτηκε το 2003 όταν τα ψάρια ήταν ακόμη σε πολύ μικρή ηλικία (και μέγεθος), γιατί στο κατάστημα που τους βρήκε δεν τους αγόραζε κανείς. Έχουν πολλές φορές ζευγαρώσει στο ενυδρείο του, αλλά ποτέ ο ίδιος δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα για να μεγαλώσει τα μικρά, τα οποία δεν επιβίωναν κυρίως λόγω της παρουσίας τόσων ακόμη ενήλικων ψαριών στον ίδιο χώρο.

Οι συνθήκες στις οποίες ζουν (παρότι όπως ισχυρίζεται ο ίδιος δεν ανήκει σε αυτούς που αγχώνονται να ρυθμίζουν διαρκώς αυτές τις παραμέτρους) είναι οι εξής: pH: 3.8 - 4.2, αγωγιμότητα: 30 - 40 μS/cm, θερμοκρασία: 26 - 28°C και χαμηλό φως.

Μετά από την ευγενική του συγκατάθεση παρουσιάζονται πιο κάτω μερικές φωτογραφίες του και μια "σύνοψη" της εμπειρίας του με αυτά τα μοναδικά ψάρια...
 
 
        
 
  Από την μέχρι τώρα εμπειρία μου θα έλεγα πως οι Heckels δεν είναι "εύκολα" ψάρια, αλλά συνάντησα πολύ περισσότερες δυσκολίες με άλλα είδη που απαιτούσαν συνεχείς θεραπείες για να καταπολεμηθούν πολλές διαφορετικές ασθένειες. Οι Heckels αυτό που χρειάζονται είναι καλή ποιότητα νερού και χαμηλές τιμές pH.

Είναι σημαντικό ο χομπίστας να γνωρίσει και να σεβαστεί αυτό που συμβαίνει και στο φυσικό περιβάλλον τους: Ποτέ λιγότεροι από 10 δίσκοι στο ενυδρείο, ποτέ θερμοκρασία μεγαλύτερη από 28°C, ποτέ pH μεγαλύτερο από 5.6, ποτέ χρήση νερού που δεν έχει προφιλτραριστεί με τύρφη, ποτέ συχνές αλλαγές, ποτέ χημικά πρόσθετα, μόνο τύρφη, λιγοστός φωτισμός, επιπλέοντα φυτά και ήρεμο περιβάλλον γύρω από το ενυδρείο.

Το νερό που φιλοξενούνται πρέπει να έχει σκούρο χρώμα, γιατί τρομάζουν εύκολα από το φως (στη φύση ακόμα και το σεληνόφως είναι εχθρός τους) ενώ οι αλλαγές των εποχών επιφέρουν μεγάλες αλλαγές στις παραμέτρους του νερού που ζουν και στην διατροφή τους.

Για αρκετούς μήνες δεν έκανα αρκετές αλλαγές νερού στο ενυδρείο, δεν με απασχολούσαν τα επίπεδα νιτρικών ή φωσφορικών αλάτων, αλλά πρόσεχα την διατροφή τους που κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου έπρεπε να είναι ...φτωχή. Μερικά flakes σπιρουλίνα, λίγο κατεψυγμένο krill, λίγη αποξηραμένη τροφή, μερικές φορές μέσα στην μέρα γιατί χρειάζεται να αναζητούν τακτικά τροφή. Χαμήλωνα τη στάθμη του νερού στο ενυδρείο, το μόνο που πρόσεχα ήταν να μπορεί να λειτουργεί η αντλία του φίλτρου.

Μετά από αυτό το διάστημα ακολουθούσαν μεγάλες και συχνές αλλαγές με νερό από αντίστροφη όσμωση, με χαμηλότερη θερμοκρασία, φωτοπερίοδος 12 ωρών την ημέρα, ζωντανές ή κατεψυγμένες τροφές υψηλής πρωτεϊνικής αξίας (γαρίδες ή grindal worms). Μετά από λίγο άρχιζαν τα ψάρια να δείχνουν τα καλύτερά τους χρώματα, να τσακώνονται μεταξύ τους, και ορισμένα να απομονώνονται και να καθαρίζουν συγκεκριμένα σημεία για να τοποθετήσουν τα αυγά τους.
 
 
        
 
  Πρόκειται για μια προσομοίωση των συνθηκών που συναντούν στο φυσικό τους περιβάλλον. Για 6 μήνες δεν μπορούν εύκολα να βρουν τροφή παρά μόνο κάποια λίγα είδη άλγης, μερικά αρθρόποδα και προϊόντα αποσύνθεσης που αποτελούν και το κυριότερο μέρος της διατροφής τους. Η στάθμη του νερού είναι χαμηλά, η θερμοκρασία του διαφορετική στην διάρκεια της μέρας σε σχέση με την νύχτα, στην επιφάνεια σε σχέση με τον βυθό κοκ. Και μετά ακολουθεί η περίοδος των βροχών, όπου αλλάζουν τα πάντα: Η στάθμη του νερού ανεβαίνει γρήγορα με φρέσκο, βρόχινο, μαλακό νερό χαμηλότερης θερμοκρασίας, φρούτα, λάρβες εντόμων, αφθονία τροφής και το θαύμα συμβαίνει: ένα ορμονικό κάλεσμα σπρώχνει τα ψάρια να ζευγαρώσουν και συνήθως έχουν 3-4 επιτυχημένες ωοτοκίες σε αυτό το διάστημα.

Αν συγκρίνουμε αυτές τις αλλαγές στο φυσικό περιβάλλον των Heckels με τις συνθήκες που συνήθως τους παρέχουμε στα ενυδρεία μας, θα δούμε πως οι διαφορές είναι τεράστιες: Τρέφονται όλο τον χρόνο με τις ίδιες τροφές, έχουν ίδια ποιότητα νερού (θερμοκρασία, pH, σκληρότητα), τίποτα δεν αλλάζει, τίποτα που να "ξυπνήσει" το κάλεσμα για ζευγάρωμα και αναπαραγωγή.
 
 
        
 
  Επιστροφή στην κορυφή
Rating
 
Μπορείτε να βαθμολογήσετε το συγκεκριμένο άρθρο (παρουσίαση), επιλέγοντας την κατηγορία που σας εκφράζει καλύτερα από τις πέντε που ακολουθούν. Κάθε επισκέπτης μπορεί να συμμετέχει στην συγκεκριμένη αξιολόγηση, μόνο μία φορά.
Κακό Αδιάφορο Μέτριο Καλό Πολύ καλό        
 
 
Visitors Comments
 
    Genirous
10/04/2009 01:01:47
 
  Πολύ έγκυρο και περιεκτικό άρθρο, περιέχει ότι χρειάζεται να ξέρει κανείς (και πολλά παραπάνω) που επιθυμεί να ασχοληθεί με αυτά τα υπέροχα ψάρια, τους δίσκους χέκελ!
Πολλά συγχαρητήρια!!!

Θα ήθελα να ρωτήσω εαν γνωρίζουμε τα λίτρα του ενυδρείου, με ποιά μέθοδο διατηρεί το 3,8-4,2 πεχά και τις 'μεγάλες αλλαγές στις παραμέτρους του νερού' (εκτός από την θερμοκρασία και τη στάθμη που ήδη αναφέρονται).

Ευχαριστώ,
Γιώργος
 
 
 
    theKing.gr
10/04/2009 02:08:38
 
  Γιώργο ευχαριστώ για το σχόλιό σου.

Επειδή πιστεύω πως καταλληλότερος για να απαντήσει είναι ο ίδιος ο Salvo, του έστειλα ήδη τις ερωτήσεις σου κι ελπίζω σύντομα να έχουμε τα σχόλιά του.

Βέβαια υπάρχει και το θέμα του Καθολικού Πάσχα, όπου πιθανόν να δημιουργήσει μια επιπλέον καθυστέρηση, αλλά πιστεύω πως αξίζει τον κόπο...
 
 
 
    Genirous
11/09/2009 08:37:44
 
  Λόγω του ότι με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι απαντήσεις, μήπως έχουμε κάποιο νέο από τον Salvo...;  
 
 
    pan
11/09/2009 15:42:38
 
  Πραγματικα δεν ειχα δει αυτο το αρθακι και ειναι πολυ καλο.Συγχαρητηρια για αυτη την δουλεια λειπουν απο την Ελλαδα τετοιου ειδους .Περιμενω και εγω με ανηπομονησια τις απαντησεις του Salvo στα παραπανω ερωτηματα και πως μπορει να διατηρει τετοιου ειδους φυτα που ειδαμε στις φωτο με τετοιες συνθηκες νερου.  
 
 
    theKing.gr
11/09/2009 16:16:22
 
  Γιώργο παρότι προσπάθησα πολλές φορές να επικοινωνήσω με τον Salvo, δυστυχώς δεν τα κατάφερα. Απ' ότι μάλιστα έχω δει, έχει να μπει στο DiscusPassion.net από τις αρχές Απριλίου! Σήμερα έστειλα ένα μήνυμα στην Patrizia Chiappino (συν-διαχειρίστρια του forum) μήπως μπορεί να με πληροφορήσει για τον Salvo, αλλά δεν είχα καμιά απάντηση ακόμα.

Παρόλα αυτά θα προσπαθήσω να απαντήσω στα παραπάνω ερωτήματά σου, γιατί διάβασα σχεδόν όλα τα posts του Salvo γι αυτό το θέμα στο DiscusPassion.net (και στο SimplyDiscus.com που έγραφε παλιότερα), αλλά επίσης είχε αναφέρει κι εκείνος κάποια στοιχεία μέσω κάποιων e-mails που είχαμε ανταλλάξει.

Ετοιμάσου να ...εκπλαγείς ;-)

Το ενυδρείο που φιλοξενούσε τους Heckels του (είχαν φθάσει να είναι 16 ενήλικα ψάρια), ήταν 120x50x60cm (360lt)!!! Ο ίδιος δεν συνιστούσε σε κανένα τέτοια αναλογία ενυδρείου-ψαριών, αλλά επίσης διαβεβαίωνε πως ποτέ τα ψάρια του δεν αντιμετώπισαν κάποιο σοβαρό πρόβλημα... Απεναντίας από κάποιο σημείο και μετά είχε σχηματισθεί ένα ζευγάρι, το οποίο γέννησε πολλές φορές στο συγκεκριμένο ενυδρείο. Φυσικά όπως αναφέρεται και πιο πάνω, ποτέ δεν ασχολήθηκε ο ίδιος να μεγαλώσει μικρά γιατί αφενός δεν τον ενδιέφερε και αφετέρου γιατί με την παρουσία τόσων ακόμα ενήλικων ψαριών στον ίδιο χώρο, τα μικρά δεν είχαν πολλές πιθανότητες επιβίωσης...

Το pH το κρατούσε τόσο χαμηλά μόνο με την χρήση τύρφης, τόσο κατά την προετοιμασία του νερού πριν τις αλλαγές, όσο και κατά τη διαδικασία του φιλτραρίσματος. Όταν αναφέρεται σε μεγάλες αλλαγές στις παραμέτρους του νερού, εννοεί κυρίως νερό μόνο από όσμωση σε χαμηλή θερμοκρασία. Το νερό του ενυδρείου στην "high water" περίοδο, είχε θερμοκρασία 26οC περίπου!

Κάπως ...ανορθόδοξες πρακτικές, τουλάχιστον σύμφωνα μ' αυτά που γνωρίζουμε από τις "απόψεις" που κυκλοφορούν στα διάφορα ενυδρειακά φόρουμ! Αν λάβει κανείς όμως υπ' όψιν του περιπτώσεις όπως του Larry Waybright, ο οποίος διατηρούσε Heckels για μεγάλο διάστημα χωρίς προβλήματα σε νερό βρύσης, ή ένα αρχάριο μέλος του SimplyDiscus όπου ζευγάρωσε Heckel (με εκτροφής) σε ενυδρείο που δεν είχε στρώσει(!), μάλλον μπορούμε με ασφάλεια να πούμε πως οι γνώσεις μας γι αυτά τα ψάρια είναι ...πάρα πολύ περιορισμένες.

Χρήστο ευχαριστώ για το σχόλιό σου. Το μόνο που αναφέρει ο Salvo για τα φυτά του, είναι πως σε αραιά χρονικά διαστήματα προσέθετε σίδηρο. Τίποτε άλλο.
 
 
 
    Genirous
11/06/2010 04:41:27
 
  Σε ευχαριστώ πολύ Μπάμπη για την απάντηση.
Αλλά ακόμα περισσότερο για την συνέπειά σου!!! :-)
 
 
 
    tsaou
30/06/2013 12:06:06
 
  να κανω κι εγω μια ερωτηση οχι τοσο σχετικη με το αρθρο - που κατα τ'αλλα ειναι εξαιρετικο.

Οι χεκελ εκτροφης ειναι κι αυτοι πιο δυσκολοι στην συντηρηση και με ιδιαιτερες απαιτησεις? Μπορουμε να τους εχουμε σε κοινωνικο ενυδρειο με αλλους δισκους?
 
 
 
    theKING.gr
30/06/2013 12:27:49
 
  Οι Heckels που δεν προέρχονται από τη φύση (άγρια πιασμένα ψάρια), χωρίζονται γενικά σε δύο κατηγορίες:
I. Αναπαραγωγή σε αιχμαλωσία Heckel x Heckel (εξαιρετικά σπάνιοι)
ΙΙ. Αναπαραγωγή σε αιχμαλωσία Heckel x Domestic (πιο συνηθισμένο)

Ψάρια από τη δεύτερη κατηγορία μπορεί να τα θεωρήσει κάποιος κανονικούς δίσκους εκτροφής, σαν κι αυτούς που γνωρίζουμε όλοι. Συνήθως αυτές οι επιλεκτικές αναπαραγωγές γίνονται για να δώσουν οι εκτροφείς συγκεκριμένα μορφολογικά χαρακτηριστικά στα ψάρια τους (σχεδόν ποτέ για να ενισχύσουν τις γονιδιακές δεξαμενές των παλιότερων γραμμών τους).

Τα ψάρια από την πρώτη κατηγορία θεωρούνται πιο κοντά στα άγρια πιασμένα (f1), αλλά και πάλι μιας και είναι γεννημένα στην αιχμαλωσία, είναι μάλλον λιγότερο απαιτητικά. Το κύριο θέμα με τα ψάρια αυτής της κατηγορίας, είναι πως δεν είναι διαθέσιμα στην αγορά παρά εξαιρετικά σπάνια, μιας και ελάχιστοι εκτροφείς ασχολούνται με αυτές τις διασταυρώσεις.

Όλα αυτά βέβαια χρειάζονται περισσότερη ανάλυση, μιας και το περιεχόμενο που δίνει καθένας στους όρους "δύσκολοι στη συντήρηση¨, ή "ιδιαίτερες απαιτήσεις", μπορεί να διαφέρει πολύ από τον ένα χομπίστα στον άλλο...
 
 
    Επιστροφή στην κορυφή
 
New Comment
 
 
Όνομα ή Ψευδώνυμο:
Σχόλιο:
Αποδέχομαι τους όρους συμμετοχής για τον σχολιασμό.
 
 
 
 
Επιστροφή στην Εισαγωγική Σελίδα
 
Translate
 
 
 
Statistics
  Συγκεντρωτικά στατιστικά στοιχεία σχετικά με όλα τα άρθρα του theKING.gr:  
  Σύνολο δημοσιεύσεων:   18  
  Σύνολο εμφανίσεων:   262.332  
  Σύνολο φωτoγραφιών:   386  
  Σύνολο σχολίων:   172  
  Σύνολο αξιολογήσων:   1.061  
  Mέσος όρος αξιολογήσων:   4,8/5  
 
Join to our Newsletter
  Γράψτε την e-mail διεύθυνσή σας στο πεδίο που ακολουθεί, για να λαμβάνετε το ενημε-ρωτικό newsletter του theKING.gr:  
     
Poll
  Οι περισσότεροι δίσκοι που φιλοξενείτε στα ενυδρεία σας αυτή την περίοδο, είναι:  
  Εκτροφής από Ευρώπη  
  Εκτροφής από Ασία  
  Άγρια πιασμένα ψάρια  
  Αναπαραγωγές χομπιστών  
   
Quiz
Διασκεδάστε δοκιμάζοντας τις γνώσεις σας και μάθετε πληροφορίες για τους δίσκους. Ο διαθέσιμος χρόνος για κάθε απάντηση είναι ένα λεπτό.
 
Facebook   Twitter   RSS Feeds
 
 
   
   
© 2008- theKING.gr. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.