Πάντοτε έβρισκα ενδιαφέροντα τα θέματα που σχετίζονταν με το "στήσιμο" ενυδρείων, άσχετα αν το τελικό απότέλεσμα προέκυπτε να είναι του γούστου μου ή όχι. Η όλη διαδικασία από τον σχεδιασμό μέχρι και τα μικρά "tips" της υλοποίησης, έκρυβε πάντοτε χρήσιμες πληροφορίες, που άλλοτε έλυνε απορίες κι άλλοτε υποκινούσε σχέδια για το μέλλον. Μ' αυτά κατά νου, απόφάσισα κι εγώ να παρουσιάσω την κατασκευή και λειτουργία του ενυδρείου μου, όγκου 500 περίπου λίτρων, που φιλοξενεί δίσκους.

Η όλη διαδικασία είχε την αφετηρία της στην επιθυμία μου να ασχοληθώ με τους δίσκους, επιθυμία που δημιουργήθηκε λίγο μετά από το ξεκίνημα της ενασχόλησής μου με τα ενυδρεία. Επειδή όμως αντιλαμβανόμουν οτι χρειαζόταν προηγουμένως πολύ μελέτη και απόκτηση εμπειρίας, περίμενα περίπου δύο χρόνια, ώσπου να νοιώσω οτι θα μπορούσα με σοβαρότητα να δοκιμάσω. Κάπως έτσι άρχισαν κι συζητήσεις μου με τον Ανδρέα Καμαρινό (Hydrocosmos), για το μέγεθος, τις επιλογές εξοπλισμού και τις προβλέψεις που χρειάζεται μια τέτοια κατασκευή. Μετά από αρκετό διάστημα και πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις, καταλήξαμε σε μια γυάλα διαστάσεων 150x70x50cm (ΜxΥxΠ), με έξι τρύπες για τις συνδέσεις υπερχείλισης, εισαγωγών και επιστροφών φίλτρων, απόχέτευσης κτλ.

Ο διαθέσιμος χώρος είχε πολύ καιρό πριν επιλεγεί, στον οποίο μέχρι τότε υπήρχε ένα 60lt κοινωνικό ενυδρείο (Φωτο 01). Το πρώτο αντικείμενο που εγκαταστάθηκε εκεί ήταν η μεταλλική βάση. Μια ιδιαίτερα στιβαρή κατασκευή (ίσως περισσότερο από όσο θα ήταν απαραίτητο), ακριβώς στις διαστάσεις του ενυδρείου (ΜxΠ), ύψους 70 cm, από σίδερο 4x4 cm. Aφού την έβαψα (μίνιο και μετά μαύρη λαδομπογιά), τοποθέτησα πλαστικές τάπες στα οκτώ πόδια της και ράφια από μαύρη μελαμίνη για τον εξοπλισμό, ήταν έτοιμη να δεχθεί την γυάλα, κάτι που έγινε μετά από λίγες μέρες (Φωτο 02).
 
 
 
   
 
 
  Μόλις ήρθε και η γυάλα, η πρώτη εντύπωση ήταν οτι το ενυδρείο ήταν τεράστιο (έτσι νομίζει πάντοτε κανείς στην αρχή). Απολαμβάνοντας το γνωστό εκείνο αίσθημα της ικανοποίησης για τον μεγάλο όγκο του νέου ενυδρείου, ξεκίνησα από την τοποθέτηση του αυτοκόλλητου background (Φωτο 03). Το αυτοκόλλητο αυτό, το βρίσκει κανείς σε καταστήματα που κατασκευάζουν φωτεινές επιγραφές και πουλιέται με το μέτρο. Υπάρχει σε τεράστια ποικιλία χρωμάτων και το πλεονέκτημά του είναι οτι επειδή εφάπτεται πλήρως με την πίσω εξωτερική επιφάνεια του ενυδρείου, δεν πρόκειται ποτέ να εισχωρήσει υγρασία, δημιουργώντας αυτή την δυσάρεστη όψη που έχουν μερικές φορές τα χαρτόνια ή και οι πλαστικοποιημένες αφίσες που δεν εφάπτονται πλήρως. Μετά από αυτό μπήκαν οι σύνδεσμοι στην βάση και στην πλάτη, οι βάνες και η υπερχείλιση για το sump (Φωτο 04, Φωτο 05, Φωτο 06, Φωτο 07).  
 
 
     
 
 
  Στην συνέχεια ξεκίνησαν τα δοκιμαστικά γεμίσματα. Κι όπως πάντα συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, όλο και κάποια "ψιλοδιαρροή" θα υπάρχει που θα θέλει διόρθωμα. Αφού έγιναν λοιπόν κι αυτές οι "επισκευές", το σύστημα ήταν έτοιμο ν' αρχίσει την λειτουργία του... Θεωρητικώς... Καθότι ακόμη υπήρχαν πάρα πολλές εργασίες να γίνουν. Με κυριότερη εκείνη της ξύλινης επένδυσης της βάσης του ενυδρείου.

H έναρξη της λειτουργίας έπρεπε να περιμένει, γιατί γεμάτο το ενυδρείο θα ήταν αδύνατο να μετακινηθεί. Επέλεξα για την επένδυση κόντρα πλακέ θαλάσσης πάχους 9 mm, εξ' αιτίας της μεγάλης αντοχής του υλικού αυτού στην υγρασία. Βάφτηκε και με ένα επιπλέον στρώμα βερνικιού για προστασία, σε χρώμα ξύλου, αλλά (sic), προέκυψε νέο πρόβλημα... Για να στερεωθεί στην μεταλλική βάση η επένδυση, είχε βιδωθεί και οι τρύπες είχαν στοκαριστεί. Το βερνίκι δεν κάλυπτε τον στόκο και το οπτικό απότέλεσμα ήταν πολύ κακό... Χρειάστηκε αρκετή έρευνα (καθότι είχα πλήρη άγνοια για τα σχετικά υλικά), ώσπου να βρώ χρώμα σε απόμίμηση ξύλου (που δημιουργεί τα σχετικά "νερά") και που βάφεται με πινέλο.

Τέλος φτιάχτηκαν και τα τρία πορτάκια της βάσης, από το ίδιο υλικό αλλά 18mm πάχος. Η βάση ήταν πλέον έτοιμη και το ενυδρείο στην τελική θέση του. Τοποθετήθηκε εσωτερικά 60 περίπου κιλά χαλαζιακή άμμος πολύ μικρής διατομής, τρία μεγάλα κομμάτια bogwood (μετά την σχετική επεξεργασία), νερό, μπήκαν τα φίλτρα σε λειτουργία και το στρώσιμο είχε επιτέλους αρχίσει... (Φωτο 08)
 
 
   
 
 
  Την φίλτρανση ανέλαβαν δύο κάνιστρα EHEIM 2217 (1000lt/h το καθένα) με 10 κιλά συνολικά βιολογικού υλικού EHEIM EHFISUBSTRAT, και ένα sump 60 lt περίπου, με 4 διαμερίσματα και κυκλοφορητή EHEIM 1250 (1200lt/h) (Φωτο 09, Φωτο 10). Τα δύο μεσσαία διαμερίσματα του sump έχουν σφουγγάρια 3 διαφορετικών διαμετρημάτων (30, 20, 10 ppi), κυρίως για την κατακράτηση των αιρούμενων σωματιδίων, αλλά και την σταδιακή απόίκισή τους από βακτηρίδια (Φωτο 11). Η εισαγωγή του νερού από την υπερχείλιση του ενυδρείου είναι από δεξιά (στην εικόνα). Αφού γεμίσει το πρώτο διαμέρισμα, το νερό κατευθύνεται στα σφουγγάρια, όπως υποδεικνύουν τα βέλη. Ανάμεσα στο δεύτερο και τρίτο διαμέρισμα στο κάτω μέρος, υπάρχουν οι πλαστικές σχαρίτσες που χρησιμοποιούνται για τα φίλτρα βυθού. Απο το κάτω μέρος του τέταρτου διαμερίσματος (αριστερά) το νερό πηγαίνει στον κυκλοφορητή για να επιστρέψει πίσω στο ενυδρείο. Στο πρώτο και στο τελευταίο διαμέρισμα υπάρχουν από ένας θερμοστάτης 300W. Τέλος, στο πάνω μέρος του πρώτου διαμερίσματος (το πίσω μέρος του sump), υπαρχει υπερχείλιση απόχέτευσης που οδηγεί στο σιφώνι της βεράντας (Φωτο 12). Παρότι έχει υπολογισθεί και δοκιμασθεί πολλές φορές, οτι χωράει το sump το νερό από το ενυδρείο στην περίπτωση διακοπής ρεύματος, αυτό είναι ένα πρόσθετο μέτρο ασφάλειας αφενός και αφετέρου μεγάλο βοήθημα για τις αλλαγές νερού.  
 
 
   
 
 
 

(Φωτο 13) Η εισαγωγή για τα δύο κάνιστρα είναι στον πάτο του ενυδρείου στην μέση (1), και το ένα έχει επιστροφή επίσης στον πάτο του ενυδρείου αριστερά (2), ενώ το άλλο στο πάνω μέρος του ενυδρείου δεξιά, δίπλα από την υπερχείλιση (3). Το sump έχει εισαγωγή από την υπερχείλιση της TUNZE (1500lt/h) στα δεξιά του ενυδρείου (4), και επιστροφή πάνω αριστερά (5). Στον πάτο του ενυδρείου δεξιά υπάρχει η απόχέτευση για γρήγορη αφαίρεση νερού (6), κι επίσης το sump έχει δική του αποχέτευση που ενώνεται με του ενυδρείου και καταλήγει στο σιφώνι του μπαλκονιού μέσω μόνιμου πλαστικού σωλήνα (Φ40) (Φωτο 12).

Το καπάκι άρχισε να κατασκευάζεται μετά από όλα αυτά, γιατί ήθελα να βεβαιωθώ για το ύψος της στάθμης του νερού με το sump σε λειτουργία. Δεν μου αρέσει να φαίνεται η γραμμή της στάθμης κάτω από το καπάκι στα ενυδρεία, κι έτσι ήθελα να είμαι βέβαιος οτι η κατασκευή θα την κάλυπτε πλήρως. Ένα δεύτερο στοιχείο που ήταν πολύ σημαντικό για την σχεδίαση, ήταν η επιθυμία μου να έχει το καπάκι το μικρότερο δυνατό ύψος. Πάντοτε βλέποντας ενυδρεία άλλων χομπιστών, μου φαινόταν πολύ αντιαισθητικό θέαμα τα καπάκια που είχαν ύψος σχεδόν το μισό του ύψους του ίδιου του ενυδρείου, κι αυτό ήταν κάτι που ήθελα οπωσδήποτε να απόφύγω.

Με τα δυό αυτά στοιχεία κατά νου, τις λειτουργικές ανάγκες μου επίσης δεδομένες, την εμπειρία από την κατασκευή άλλων δυό καπακιών για μικρότερα ενυδρεία παλιότερα και τις πραγματικά πολλές παρουσιάσεις αντίστοιχων λύσεων από χομπίστες στο web, κατέληξα τελικά στην δική μου υλοποίηση...

Χρησιμοποιήθηκε για το καπάκι κόντρα πλακέ θαλάσσης 9mm (το ίδιο με την επένδυση της βάσης) και το ύψος του ήταν τελικά μόνο 8,5cm. Έχει δυό ανοίγματα στο πάνω μέρος του και μια κάθετη ένωση στην μέση. Πιο αναλυτικά η κατασκευή έγινε ως εξής:

Χρησιμοποιήθηκε απλό πηχάκι 1x1cm το οποίο ακουμπώντας πάνω στις ακμές των κρυστάλων της γυάλας, δημιούργησε το "περίγραμμα" του καπακιού από την εσωτερική πλευρά (Φωτο 14). Στην συγκεκριμένη υλοποίηση οι γωνιές του κόπηκαν "φάλτσο" 45o, αλλά αυτό δεν είναι γενικώς απαραίτητο. Στην συνέχεια τα ήδη έτοιμα κομμένα πλαϊνά με ύψος 8,5cm και πλάτος το πλάτος της κάθε πλευράς του ενυδρείου (δηλ. 2x150cm και 2x50cm) κολλήθηκαν στο πηχάκι με κόλλα για ξύλα, αλλά και καρφώθηκαν με πολύ λεπτά καρφάκια (αυτά χωρίς κεφάλι), για μεγαλύτερη σταθερότητα. Το ύψος στο οποίο κολλήθηκαν, άφηνε από το πηχάκι 1cm πάνω από αυτό, ώστε τα καπάκια που θα έμπαιναν αργότερα να κλείνουν "χωνευτά". Αυτό το επέλεξα κυρίως εξ 'αιτίας της προηγούμενης εμπειρίας με DIY καπάκια, όπου τα ακουμπιστά από πάνω αφήνουν φώς να "διαφεύγει", αλλά και γιατί αισθητικά είναι πολύ ομορφότερο.

 
 
 
   
 
 
  Στις γωνίες υπήρχε ένα κενό τώρα ανάμεσα στα ξύλα των πλευρών που τέμνονταν κάθετα (Φωτο 15). Το κενό αυτό καλύφθηκε με το γνωστό στα ξυλουργεία ως "αρμοκάλυπτρο", δίνοντας μια "στρογγυλεμένη" όψη στις γωνίες του καπακιού (Φωτο 16).

Στο πίσω μέρος του τελάρου που είχε τώρα δημιουργηθεί, κολλήθηκε με τον ίδιο τρόπο μόνιμα από την πάνω μεριά, μια "φάσα" πλάτους 8,5cm και μήκους 150cm (όλο το μήκος του ενυδρείου). Αυτό εξυπηρετεί την στήριξη των δύο ανοιγμάτων, και δεν κόβει από τον ωφέλιμο χώρο για πρόσβαση στο εσωτερικό του ενυδρείου, επειδή σε εκείνο το μέρος από κάτω υπάρχει ούτως ή άλλως μια κόντρα 10cm. Στην μέση του ανοίγματος τοποθετήθηκε επίσης μόνιμη ένωση της μπροστινής πλευράς με την πίσω, πλάτους 6cm, για καλύτερο "δέσιμο" της κατασκευής. Τέλος προστέθηκαν τα δύο "πορτάκια" από πάνω (72 x 41,5cm), τα οποία ανοιγοκλείνουν με την βοήθεια 4 μικρών μεντεσέδων το καθένα (Φωτο 17). Η τελευταία λεπτομέρεια της κατασκευής, είναι τα πίσω "ανοίγματα" για να περνάνε τα καλώδια των λαμπών, αλλά και να χωράνε οι σύνδεσμοι από τις επιστροφές των φίλτρων (Φωτο 18). Το σημαντικό σημείο εδώ είναι οτι, ήθελα το καπάκι να μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει εύκολα, χωρίς να εμποδίζεται από οτιδήποτε άλλο (Φωτο 19).
 
 
 
   
 
 
  Μετά από την ολοκλήρωση της κατασκευής ακολούθησε στοκάρισμα των ενώσεων, γυαλοχαρτάρισμα και τρία χέρια βάψιμο με το χρώμα σε απόμίμηση ξύλου που είχε χρησιμοποιηθεί και στην επένδυση της βάσης (Φωτο 20).

Ολοκληρώθηκε αμέσως μετά και η τοποθέτηση του φωτισμού με τις απαραίτητες συνδέσεις. Έχουν επιλεγεί τρείς λάμπες φθορισμού Τ8 120cm, δύο λευκές (Arcadia Freshwater) και μια ρόζ (Arcadia Original Tropical). Στηρίζονται σε λεπτές αλουμινένιες βέργες 2x1cm (για να μετακινούνται εύκολα μπρός πίσω) και τροφοδοτούνται με ρεύμα από στεγανά ακροφύσια επίσης της Arcadia. Οι μετασχηματιστές και τα starters βρίσκονται στην βάση, μαζί με τις υπόλοιπες ηλεκτρικές συνδέσεις (πολύμπριζα, χρονοδιακόπτες κτλ) (Φωτο 21). Η διάρκεια του φωτισμού έχει ρυθμιστεί στις 10 ώρες και οι τρείς λάμπες μαζί, ενώ η μία (ρόζ) ανάβει μισή ώρα πριν τις λευκές και σβύνει επίσης μισή ώρα μετά από αυτές (σύνολο 11 ώρες).
 
 
 
 
 
 
  Οι πρώτοι ένοικοι του ενυδρείου ήταν ένα κοπαδάκι από 10 Corrydoras Sterbai, 2 Sturisoma Aurium κι ένας μικρός Ancistrus (που ζούσε σε ένα παλιότερο ενυδρείο μου). Ατυχώς μετά από δυό μέρες έχασα 2 Sterbai (σφήνωσαν στην εισαγωγή των φίλτρων που βλακωδώς δεν είχα καλύψει μέχρι τότε) και το ένα από τα Aurium (το οποίο ήταν εμφανώς καταβεβλημένο κι ασθενικό και δεν άντεξε)... Μετά από ένα μήνα περίπου προστέθηκε κι ένα κοπαδάκι από 30 Hemigrammus Βleheri.

Επιθυμούσα να σταθεροποιηθεί το σύστημα όσο το δυνατόν περισσότερο, να βρώ τις λύσεις που χρειάζονταν για όλες τις "ρουτίνες" του ενυδρείου, να αντιμετωπίσω όποια τυχόν προβλήματα προέκυπταν στην αρχή και στην συνέχεια να μπούν οι δίσκοι (για τους οποίους είχε στηθεί όλο αυτό). Τελικά χρειάστηκαν μερικοί μήνες ακόμη!!!

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που έπρεπε να αντιμετωπισθεί, ήταν το ζήτημα της ποιότητας του νερού, η προετοιμασία του και οι (συχνές) αλλαγές που θα ήταν απαραίτητες. Η πρώτη προφανής λύση ήταν η αγορά μιας αντίστροφης όσμωσης, αλλά το γεγονός οτι θα είχα τριπλάσια ποσότητα "πεταμένου νερού" κάθε φορά που θα την χρησιμοποιούσα, με έκανε - κατ' αρχήν - να απόρρίψω αυτή την λύση. Έτσι μετά από αρκετή έρευνα κατέληξα στην αγορά ένός απιονιστήρα. Ο συγκεκριμένος έχει την δυνατότητα επεξεργασίας 1200lt νερού, με ρυθμό 10lt/min περίπου. Περιέχει μικτό στρώμα ιοανταλλακτικών ρητινών και συγκρατεί όλα τα άλατα που είναι διαλυμένα στο νερό και επιπλέον ίχνη από F, Cu κα. Παρότι είχα τις αμφιβολίες μου αρχικά, η μέτρησή μου με πρόσφατα καλλιμπραρισμένο όργανο έδειξε στην έξοδο 0μS...! Σκέτο νεράκι! (Φωτο 22, Φωτο 23)
 
 
 
 
 
 
  Τοποθετήθηκε πίσω από το ψυγείο, και το νερό μετά την επεξεργασία του απόθηκευόταν για την προετοιμασία των αλλαγών σε ένα ενυδρείο 100lt (70x55x30 cm - ΠxYxB), το οποίο βρίσκεται σε ντουλάπι κάτω από το πάσο της κουζίνας. Το πάσο βρίσκεται δίπλα στο ενυδρείο, κι έτσι με την βοήθεια ενός κυκλοφορητή 1000lt/h το έτοιμο νερό (75% απιονισμένο - 25% βρύσης) κατευθύνεται στο ενυδρείο (Φωτο 24, Φωτο 25, Φωτο 26).  
 
 
     
 
 
  Καθώς έμοιαζαν τα πράγματα να έχουν μπεί σε ένα "ρυθμό" και μετά από συστηματική παρακολούθηση των παραμέτρων του νερού (Φωτο 27), ξεκίνησε η αναζήτηση για το πιο είδος δίσκων θα φιλοξενηθεί στο ενυδρείο και από ποια πηγή. Δεν ανέφερα τυχαία στον ενικό "ποιο είδος", γιατί επιθυμία μου ήταν από την αρχή όλοι οι δίσκοι να είναι από το ίδιο είδος. Γενικά δεν μου αρέσει η προσέγγιση του ενυδρείου "δειγματολογίου", με κόκκινα, κίτρινα, πράσινα και μπλέ ψάρια. Επίσης ήθελα τα ψάρια που τελικά θα κατοικούσαν στο ενυδρείο να είναι ενήλικα, πάνω - κάτω του ίδιου μεγέθους και να μπούν όλα μαζί, για ευνόητους λόγους. Κατέληξα στον αριθμό των έξι ψαριών, ζητώντας παράλληλα (και λαμβάνοντας την αντίστοιχη διαβεβαίωση) οτι θα είναι τρία αρσενικά και τρία θηλυκά. Το είδος ήταν οι "Brilliant Turquoise" του γνωστού Γερμανού εκτροφέα Jorg Stendker.

Και επιτέλους η παραγγελία έγινε και το κιβώτιο με τα ψάρια κατέφθασε!!! (Φωτο 29)
Είχε από πρίν γίνει η προετοιμασία της υποδοχής τους, με μια μεγάλη αλλαγή νερού στο ενυδρείο, καλύπτοντας με μαύρες σακούλες σκουπιδιών το μεγαλύτερο μέρος των τζαμιών και "επιστρατεύοντας" ένα κενό ενυδρείο 60lt για χρήση ως χώρο προσαρμογής. Αυτό ήταν επίσης καλυμμένο με μαύρες σακούλες και περιείχε ένα θερμοστάτη και ένα πορόλιθο συνδεδεμένο με μια αεραντλία. (Φωτο 30)
 
 
 
 
 
 
  Ανοίγοντας το κιβώτιο και τις σακούλες που περιείχε (σε σχετικά σκοτεινό χώρο για να μην στρεσαριστούν πολύ από το ξαφνικό φως τα ψάρια), τις μετέφερα ανοικτές στο χώρο προσαρμογής που περιείχε λίγο νερό μέσα, για να εξισορροπηθεί κατ' αρχήν η θερμοκρασία. Λόγω της μεταφοράς στο αεροπλάνο η θερμοκρασία του νερού είχε φτάσει στους 25οC. Μετά πρόσθετα κάθε μερικά λεπτά λίγο νερό από το κυρίως ενυδρείο και τέλος άδειασα το περιεχόμενο από τις σακούλες στο μικρό ενυδρειάκι. (Φωτο 31, Φωτο 32)  
 
 
 
 
 
  Οι τιμές του νερού μέσα στο οποίο έγινε η μεταφορά τους ήταν pH: 7, GH: 18 και NO3: 20ppm. Συνεχίστηκε η σταδιακή προσθήκη νερού από το ενυδρείο στο χώρο προσαρμογής - όλη προσαρμογή κράτησε περίπου 3 ώρες - και στην συνέχεια μεταφέρθηκαν ένας - ένας στο κυρίως ενυδρείο. Παρότι περίμενα οτι θα τρέξουν να κρυφτούν και θα τους ξανάβλεπα μετά από ημέρες (είχα απόφασίσει να κρατήσω τα φώτα του ενυδρείου κλειστά τις πρώτες ημέρες), παραδόξως άρχιζαν αμέσως όλοι να συνωστίζονται στο πάνω μέρος του ενυδρείου, όπου υπήρχε το άνοιγμα από τις μαύρες σακούλες. Δεν έδειχναν καθόλου φοβισμένοι, αλλά αντίθετα μόλις αντιλαμβάνονταν ανθρώπινη παρουσία να πλησιάζει, κατέφθαναν ολοταχώς, περιμένοντας προφανώς τροφή! (Φωτο 33, Φωτο 34) Ο Γερμανός εκτροφέας είχε ισχυρισθεί ότι, οι ενήλικοι δίσκοι μπορεί να κάνουν και 3 ή περισσότερες εβδομάδες να δεχτούν τροφή μετά την μεταφορά τους, χωρίς να αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Έτσι κι εγώ τις πρώτες δυό μέρες δεν δοκίμασα να τους δώσω φαγητό. Βλέποντάς τους όμως τόσο "κοινωνικούς" και άφοβους, είπα από την τρίτη μέρα να αφαιρέσω τις μαύρες σακούλες και να δοκιμάσω να τους δώσω κατεψυγμένη καρδιά.  
 
 
 
 
 
  Περιττό να αναφέρω οτι έγινε αμέσως ανάρπαστη!!! Μετά από μια - δυό μέρες άναψα σταδιακά και τα φώτα του ενυδρείου, κι ήταν όλοι τους μες στην καλή χαρά... Δηλ. οι δίσκοι όλοι, γιατί οι ροδόστομοι που είχαν καλομάθει να βολτάρουν τόσο καιρό ανενόχλητοι σε όλα τα μήκη και πλάτη του ενυδρείου, είχαν "λουφάξει" περιμένοντας να δούν τις προθέσεις των νέων ενοίκων...

Μετά από 15 ημέρες περίπου το πρώτο ζευγάρι που σχηματίστηκε άρχισε να κάνει αυγά, αντιμετωπίζοντας την επιθετικότητα των υπολοίπων. Ομηρικοί καυγάδες, σθεναρή υπεράσπιση της "ζωτικής" περιοχής από τους γονείς, επιθέσεις για την καταστροφή των αυγών από τους υπολοίπους κοκ. (Φωτο 35, Φωτο 36) Μετά από λίγες ημέρες σχηματίστηκε και το δεύτερο ζευγάρι, το οποίο διεκδίκησε κι εκείνο τον "δικό" του χώρο κι έγινε το ενυδρείο "εμπόλεμη" ζώνη. (Φωτο 37) Αναγκαστική τοποθέτηση χωρισμάτων για την προστασία των ψαριών, επιθετικότητα που δεν υποχωρούσε, προβλήματα από την κακή κυκλοφορία του νερού λόγω των διαχωριστικών (εμφάνιση bga) κι η υπόθεση άρχισε να μυρίζει έντονα... νέα ενυδρεία!
 
 
 
   
 
 
  Μερικές συμπληρωματικές εικόνες από το ενυδρείο και τα ψάρια...
(Φωτο 38, Φωτο 39, Φωτο 40, Φωτο 41, Φωτο 42, Φωτο 43)
 
 
 
   
 
 
   
 
 
  Επιστροφή στην κορυφή
Rating
 
Μπορείτε να βαθμολογήσετε το συγκεκριμένο άρθρο (παρουσίαση), επιλέγοντας την κατηγορία που σας εκφράζει καλύτερα από τις πέντε που ακολουθούν. Κάθε επισκέπτης μπορεί να συμμετέχει στην συγκεκριμένη αξιολόγηση, μόνο μία φορά.
Κακό Αδιάφορο Μέτριο Καλό Πολύ καλό        
 
 
Visitors Comments
 
    orck
04/12/2008 11:39:00
 
  πολυ καλο το αρθρο σου και πληρες, σου ευχομαι οτι καλυτερο για εσενα και τα δισκακια σου
(μονο το domain "o βασιλιας" το θεωρω ναρκισισμο)
 
 
 
    andrikos
04/12/2008 12:03:16
 
  Πραγματικά υπέροχο αποτέλεσμα και πολύ προσεγμένη στη λεπτομέρεια δουλειά!

ΜΠΡΑΒΟ
 
 
 
    theKING.gr
05/12/2008 03:22:49
 
  Ευχαριστώ για τα σχόλια.

μονο το domain "o βασιλιας" το θεωρω ναρκισισμο

Παρότι δεν σκόπευα αρχικά να επεκταθώ σε αυτό το θέμα, σήμερα μια δημοσίευση από τον Al Sabetta στο SimplyDiscus μου φάνηκε... κατάλληλη:

"They are the king of the aquarium because of the way that they carry themselves... theres a beautiful grace and elegance to this fish that entrances you... you see it in domestics a bit...but I find it most evident in wilds..... they are like eagles, wolves, big cats, and bears... a symbol of something most will never see in person... raw nature in its most simplest form..."

Κάποιοι σίγουρα θα διαφωνήσουν, αλλά πιστεύω πως η παραπάνω περιγραφή είναι εύστοχη και ακριβής.
 
 
 
    alan boy
07/12/2008 01:22:51
 
  πολυ καλο το αρθρο σου το ενυδρειο σου και τα λιτρα σου.
μπραβο.
 
 
 
    Tasos
17/12/2008 03:43:43
 
  Μπραβο το αρθρο σου ηταν παρα πολυ καλο. Συγχαρητηρια για την κατασκευη, και οχι μονο  
 
 
    takas
26/12/2008 14:37:56
 
  Πραγματικά υπέροχο αποτέλεσμα μπραβο.  
 
 
    karydas
23/02/2009 03:58:15
 
  πολύ ωραίο ενυδρείο φίλε μου.Θα πρέπει να ξέρεις όμως ότι είναι κατασκευαστικό λάθος να τρυπάμε τον πάτο και να ρουφάμε νερό για τα φίλτρα από εκει.Σε περίπτωση διαρροής δεν έχουμε καμία ασφαλεια.Επισης αδυνατίζει το ενυδρείο λόγο της διάτρησης του.Γενικα η φιλτρανση σου και κυρίως το sump σου για μένα είναι τελείως λάθος και δεν θα την πρότεινα σε κανένα. .Έχω μελετήσει σχεδιάσει και κατασκευάσει sump με γνώμονα την αποφυγή άχρηστων ηλεκτρικών συσκευών και την αύξηση της ασφάλειας..αν ενδιαφερεσε να συζητησουμε περι του θεματος msn:

Admin Note: Δεν δημοσιεύω την e-mail διεύθυνση, γιατί δεν γνωρίζω αν ήταν στις προθέσεις του αποστολέα να εμφανιστεί δημόσια, σε όλους τους αναγνώστες αυτής της σελίδας.
 
 
 
    theKING.gr
23/02/2009 14:01:03
 
  Αγαπητέ "karydas",
Μπορεί κανείς να συζητάει ατελείωτα για τέτοια θέματα, θεωρητικά. Τέτοια θεωρητική συζήτηση είναι όμως εντελώς άχρηστη για όλους. Αυτό που προσωπικά χρησιμοποιώ ως "οδηγό" στις αποφάσεις μου, είναι πρώτα η μελέτη του όποιου θέματος από αξιόπιστες πηγές, στην συνέχεια η συμβουλή από ανθρώπους που αποδεδειγμένα έχουν εμπειρία στο αντικείμενο και τέλος οι προσωπικές μου παρατηρήσεις σε βάθος χρόνου.

Για τις συγκεκριμένες επιλογές σε διαβεβαιώ πως ακολουθήθηκαν όλα τα παραπάνω και δεν διαψεύσθηκα. Το συγκεκριμένο ενυδρείο λειτουργεί άψογα κάμποσα χρόνια τώρα και όχι "τεχνικά" προβλήματα δεν αντιμετώπισα, αλλά εξ αιτίας αυτού του σχεδιασμού η συντήρησή του έχει περιορισθεί στο ελάχιστο.

Επιπλέον έχω στην κατοχή μου άλλα τρία ενυδρεία με τρύπες στον πάτο, επίσης αρκετά χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα και γνωρίζω αρκετές δεκάδες αντίστοιχες υλοποιήσεις του κατασκευαστή (μερικά από αυτά είναι χωρητικότητας αρκετών ...τόνων νερού), επίσης χωρίς πρόβλημα.

Θα μπορούσαμε να ξοδέψουμε πολύ χρόνο συζητώντας και διαφωνώντας για τα προφανή, αλλά είμαι βέβαιος πως πιο χρήσιμο θα ήταν να ασχοληθούμε με τα ενυδρεία μας.
 
 
 
    Ζ.Χ
27/02/2009 09:20:36
 
  Πολυ ομορφο...
Θα το φωτογραφιζα πολλη ευχαριστα.

Χρηστος...
 
 
 
    theKING.gr
27/02/2009 13:54:37
 
  Χρήστο ευχαριστώ...

Θυμάσαι που κουβεντιάζαμε γι αυτό το ενυδρείο πριν 3-3,5 χρόνια;

Βέβαια από τότε έχει αλλάξει δραματικά... Κάποια από τις μελλοντικές παρουσιάσεις εδώ θα αναφέρεται σε αυτές τις αλλαγές...

Αν ενδιαφέρεσαι, για τα μέλη της mailing list εδώ, έχω "δωράκι" πρόσφατες φωτο υψηλής ανάλυσης για το desktop... ;-)
 
 
 
    Yiapas
18/04/2009 02:43:06
 
  Oι ολοκληρωμένες εργασίες και η σωστή πληροφόρηση είναι πάντα απο τα θετικά του διαδικτύου....
Μπράβο σου Μπάμπη...ότι και να γράψω πραγματικά θα είναι λίγο!!!
 
 
 
    kostas checkerboard
09/09/2009 12:23:48
 
  hi asxoloume me diskous kai 8elo na ma8o pos mporo na prostatefso ta avga  
 
 
    theKING.gr
09/09/2009 15:08:39
 
  Αγαπητέ Κώστα,
μπορείς να βρείς περισσότερες πληροφορίες για το θέμα που σε ενδιαφέρει, αλλά και γενικότερα για τους δίσκους, στο forum συζητήσεων Greek Discus.
 
 
 
    fishman
14/05/2010 03:21:07
 
  μου αρεσε πολυ το αρθρο σου γιατι περιγραφεις καθε σου κινησημε λεπτομεριες και ειναι προσεγμενη και η δουλεια σου στη συγγραφη

μπραβο αρθρο σου και την υπομονη για την κατασκευη σου
 
 
 
    georgios
01/07/2010 16:09:45
 
  kalo re megale ala ti koyfo na oaragkileis diskoys stin polisoy den exei mas koy fanes diladi miaskai eimai sto hannover germanias leo na ta paro apo edo kai egon exoyn diafora  
 
 
    akkornteon
03/10/2010 23:07:52
 
  Καλημέρα,
Πολύ καλή παρουσίαση, δείχνει μεράκι και αφοσίωση.
Το ενυδρείο είναι πολύ ανώτερο των επαγγελματικών..
Γιάννης
 
 
 
    Simos
25/11/2015 03:33:04
 
  Μπράβο υπέροχη δουλεία!!! Θα μπορούσες να μας δώσεις πληροφορίες για τον απιονιστή? Φαίνεται πολύ καλή λύση για να μην σπαταλάμε νερο...  
 
 
    theKING.gr
25/11/2015 04:29:57
 
  Ευχαριστώ για το σχόλιο Σίμο.
Περισσότερες πληροφορίες για τον απιονιστή μπορείς να βρεις στο site του κατασκευαστή.
Αν σ' ενδιαφέρει πάντως τον συγκεκριμένο τον πουλάω.
Πληροφορίες μέσω e-mail.
 
 
    Επιστροφή στην κορυφή
 
New Comment
 
 
Όνομα ή Ψευδώνυμο:
Σχόλιο:
Αποδέχομαι τους όρους συμμετοχής για τον σχολιασμό.
 
 
 
 
Επιστροφή στην Εισαγωγική Σελίδα
 
Translate
 
 
 
Statistics
  Συγκεντρωτικά στατιστικά στοιχεία σχετικά με όλα τα άρθρα του theKING.gr:  
  Σύνολο δημοσιεύσεων:   18  
  Σύνολο εμφανίσεων:   254.462  
  Σύνολο φωτoγραφιών:   386  
  Σύνολο σχολίων:   172  
  Σύνολο αξιολογήσων:   1.061  
  Mέσος όρος αξιολογήσων:   4,8/5  
 
Join to our Newsletter
  Γράψτε την e-mail διεύθυνσή σας στο πεδίο που ακολουθεί, για να λαμβάνετε το ενημε-ρωτικό newsletter του theKING.gr:  
     
Poll
  Οι περισσότεροι δίσκοι που φιλοξενείτε στα ενυδρεία σας αυτή την περίοδο, είναι:  
  Εκτροφής από Ευρώπη  
  Εκτροφής από Ασία  
  Άγρια πιασμένα ψάρια  
  Αναπαραγωγές χομπιστών  
   
Quiz
Διασκεδάστε δοκιμάζοντας τις γνώσεις σας και μάθετε πληροφορίες για τους δίσκους. Ο διαθέσιμος χρόνος για κάθε απάντηση είναι ένα λεπτό.
 
Facebook   Twitter   RSS Feeds
 
 
   
   
© 2008- theKING.gr. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.